FOTO: Soarta angajaților din Sri Lanka ai fostei senatoare PDL, Sorina Plăcintă: infectați, carantinați și concediați

0
4408

Se împlinesc aproape două săptămâni de când 51 de muncitori din Sri Lanka se află în izolare la Garoafa după ce, inițial, trei dintre ei au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 și internați la Spitalul Județean Focșani. Se pare că aceștia ar fi luat virusul de la o altă angajată a fabricii de confecții din Vrancea la care lucrau. Este vorba despre fabrica Sorste, aparținând Sorinei (Plăcintă) Bucuraș, fost senator și ministru PDL. Între timp, conform hotnews.ro, numărul angajaților srilankezi infectați cu acest virusa ajuns la 7.

Unde-i transparența?!

Pentru a obține informații cu privire la situația celor 51 de angajați din Sri Lanka, l-am contactat telefonic, duminică după-amiază, pe Cătălin Bunghez, directorul DSP Vrancea, însă acesta ne-a răspuns că este într-o ședință care nu știe când se va termina. Se pare că „într-o ședință” era și luni, pentru că nu a mai răspuns niciunui apel din partea noastră.

În schimb, adjunctul Dragoș Cozma a răspuns luni și ne-a direcționat către purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Focșani sau cel al Direcției de Sănătate Publică Vrancea care: „vă dă toate informațiile, le are”, garanta acesta.

Purtătorul de cuvânt al DSP Vrancea, în persoana lui Silviu Stanciu, nu a binevoit să ne răspundă. Poate pentru că am pus întrebări privind angajarea sa la DSP, după ce înainte avusese „job-ul” de a filma conferințele de presă ale PNL Vrancea? Între timp, în presă au apărut noi informații despre situația angajaților străini aflați în Vrancea, furnizate chiar de purtătorul de cuvânt al DSP. Şapte persoane de la societatea de confecţii au fost identificate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2. În prezent, persoanele care au prezentat simptomatologie au fost testate şi, în funcţie de situaţie, DSP Vrancea a dispus măsura de izolare la domiciliu pentru contacţii apropiaţi cazurilor confirmate de Covid-19 pentru o perioadă de 14 zile începând cu data ultimului contact, desemnarea unei persoane responsabile cu efectuarea monitorizării stării de sănătate a persoanelor izolate, în locaţia din Garoafa, din rândul angajaţilor proprii sau din cadrul prin Serviciul de medicina muncii, monitorizarea zilnică a temperaturii corporale şi urmărirea semnelor de infecţie respiratorie”, conform declarației lui Silviu Stanciu, publicată de site-ul hotnews.ro.

Acasă la noi, condițiile sunt bune. Aici sunt foarte proaste

Potrivit declarațiilor date de unul dintre angajații din Sri Lanka pentru echipa Observator, cei 51 de conaționali ai săi sunt nemulțumiți de condițiile de cazare, mai mult decât atât, unii chiar și-au exprimat dorința de a se întoarce acasă, în Sri Lanka, unde au condiții mult mai bune. „Aici suntem 51 de persoane. Acasă la noi, condițiile sunt bune. Aici sunt foarte proaste. Cei mai mulți dorim să plecăm în Sri Lanka. Cei de aici plătesc pentru noi doar apa. Două bidoane de cinci litri de apă pentru opt persoane”, îi povestește srilankezul reporterului Observator. Acesta mai spune că stau 9 persoane într-un dormitor, folosind o singură baie.

Oamenii mai acuză că 21 de persoane ar fi fost date afară fără să fie plătite, la o zi distanță de la apariția celor trei cazuri Covid pozitiv.

„Acum locuim aici 51 de persoane, câţiva dintre noi au fost duşi la spital. 21 de persoane au fost date afară, fără niciun motiv. Când a început această epidemie de coronavirus, câteva persoane au avut simptome, s-au simţit rău şi au stat acasă vreo două zile. Când s-au întors la muncă, i-au dat afară. Din motive disciplinare. Pentru cele 21 de persoane concediate, compania nu a asigurat mâncare, apă, nimic. Doar cei de la Crucea Roşie ne-au ajutat. Din cei care stau aici, mai sunt unii cărora le mai e rău, au avut febră, dureri de cap… Dar nu ne-au testat pe niciunul. Am sunat la ambulanţă, au venit şi pe unii i-au luat la spital. O doamnă doctor vine aici şi ne ia temperatura zilnic. Înainte de aceasta, aveam un doctor în fabrică la care mai mergeam. Pentru probleme foarte grave mergeam direct la spital”, a declarat unul dintre muncitorii srilankezi cazaţi la Garoafa, conform hotnews.ro.

Muncitorii spun că au venit aici pentru a-şi face un viitor, însă acum ar vrea să se întoarcă în Sri Lanka, dar nu au bani. Acum speră că vor primi plata pe orele pe care le-ar fi lucrat suplimentar, mai ales că aceştia susţin că un contract au semnat la plecarea din Sri Lanka şi un altul când au ajuns în Vrancea.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de Sorina Luminiţa Bucuraş, publicat de site-ul hotnews.ro, toate deciziile de management luate la nivel intern au respectat şi respectă reglementările în vigoare referitoare la legislaţia muncii, la drepturile şi libertăţile persoanelor şi la normele de securitate în muncă şi sănătate publică. Noi asigurăm în continuare protecţie socială şi condiţii normale de muncă pentru toţi angajaţii societăţii noastre, chiar şi în contextul acesta dificil”.

ITM Vrancea: Contracte încheiate în urma unor cercetări disciplinare

Conform hotnews.ro, Sebastian Ciocan, purtătorul de cuvânt al ITM Vrancea, a declarat pentru AGERPRES că: „În luna martie au fost încheiate cinci contracte pentru lucrători de altă cetăţenie, la cererea lor. În luna aprilie au fost încetate alte 16 contracte pentru lucrători de altă cetăţenie, în majoritatea cazurilor în urma unor cercetări disciplinare. Din ceea ce am înţeles de la reprezentanţii fabricii, a fost vorba de persoane care, în stare de ebrietate, au comis anumite fapte de natură penală. În luna mai, au fost încetate opt contracte, pe acordul părţilor, la cererea lucrătorilor. Cei care sunt în izolare şi carantină cu avizul DSP, vor beneficia de concediul medical, care va fi transmis angajatorului şi va fi calculat şi plătit. În aceste cazuri, contractul de muncă se suspendă automat, iar angajatorul nu poate interveni asupra lui.

Potrivit hotnews.ro, Serviciul pentru Imigrări Vrancea arată că, pe teritoriul județului nostru se află 26 de cetățeni originari din Sri Lanka, cărora le-a expirat sau urmeasă să le expire permisul de muncă. Acești au însă posibilitatea ca în termen de 90 de zile, după încetarea stării de urgență, să solicite prelungirea permisului de ședere în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here