Fotbal – Liga a III-a, după decizia de ”înghețare”, are nevoie și de calendarul viitorului an competițional!

0
267

Reprezentanții echipelor de fotbal din Liga a III-a care au avut joi, 7 mai, videoconferință cu conducerea FRF, au optat în proporție de aproape 70 la sută pentru înghețarea sezonului competițional 2019-2020, cu ”validarea clasamentelor existente” așa cum au spus în sondajul făcut de Federație. Cauza principală care a determinat cluburile la această opțiune a constituit-o imposibilitatea celei mai mari părți a acestora de a se conforma rigorilor impuse prin Ordinul 549 al Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului pentru reluarea antrenamentelor în cantonamente. În aceeași videoconferință s-a mai convenit ca nici o echipă să nu retrogradeze din Liga a III-a.

În ce privește promovarea în Liga a II-a, a fost agreată de 95 la sută dintre cluburi – așa cum declară Florin Spînu, reprezentantul formațiilor din Liga a III-a în Comitetul Executiv – varianta ca să promoveze prima clasată. Cum se va proceda? Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a propus ca dacă diferența dintre liderii din acest moment ai celor cinci serii este de peste trei puncte, aceștia să urce direct în Liga a II-a. Dacă diferența este mai mică sau egală cu trei puncte, să aibă loc baraje tur-retur, câștigătoarea urmând să promoveze. Propunerea nu a fost agreată de Foresta Suceava, aflată la șapte puncte de liderul Aerostar Bacău, în seria I, în care evoluează și CSM Focșani 2007, Spartac București, din Seria a 3-a, care este la egalitate de puncte cu CSM Slatina, și ACS Fotbal Comuna Recea, pe primul loc, la trei puncte în fața CS Minaur Baia Mare.

În sezonul viitor, Liga a III-a urmează să fie alcătuită tot din cinci serii, dar cu câte 18 echipe. La finalul sezonului 2019-2020, în al treilea eșalon valoric al fotbalului din România, din Liga a IV-a vor promova doar 14 formații, față de 21 în anii anteriori. Ca urmare, va fi modificată și modalitatea de promovare – vor fi baraje cu participarea a câte trei campioane județene. Sunt propuneri, cu siguranță, rezonabile, așteptate, ce urmează să fie adoptate prin hotărâri ale Comitetului Evecutiv al FRF. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Echipele din Liga a III-a, între care și CSM Focșani 2007, au nevoie de predictibilitate – atâta câtă poate fi în condițiile actuale, pentru a ști din vreme cum să-și structureze loturile și cum să-și organizeze pregătirea pentru viitorul campionat. Ceea ce presupune și stabilirea calendarului viitorului sezon competițional care, așa cum se văd lucrurile la jumătatea lui mai 2020, va fi grevat de efectele unei pandemii ce pare fără capăt!

Soluție de criză – Cinci înlocuiri de jucători într-un meci!

Între legile modificate generate de Covid – 19 se află și și cele ale jocului de fotbal. Reluarea competițiilor de fotbal în lume a determinat FIFA să propună iar IFAB – International Football Association Board, organismul care stabilește Legile jocului de fotbal – să accepte, modificarea regulii care permitea doar trei schimbări de jucători cu o alta care să permită cinci înlocuiri într-un joc de seniori. Așa cum se procedează în campionatele de juniori republicani din România – spre exemplu. Înlocuirile urmează să fie făcute în cel mult trei momente de întrerupere a jocului. Noua regula urmează să fie aplicată în competițiile care sunt în desfășurare sau celor care vor începe și se vor încheia până la finalul acestui an. Iar aplicarea ei va rămâne la latitudinea fiecărui organizator de competiții. Dacă se are în vedere că regula a fost generată de nevoia ca jucătorii să fie protejați în condițiile unui efort sporit ca urmare a comprimării calendarului competițional, este de așteptat să fie implementată de toți cei care organizează competiții de seniori. Foarte probabil că regula celor cinci schimbări să aibă și un caracter experimental, pentru că IFAB și FIFA au în vedere și posibilitatea ca regula să fie aplicată și după finalul 31 decembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here