Ziua de vineri a fost una de coșmar pentru zeci de pacienți infectați cu coronavirus și internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Focșani ori la Spitalul din Adjud. 50 de pacienți bolnavi de coronavirus, dar asimptomatici, conform autorităților, urmau să fie transferați la două spitale din doua județe vecine. Este vorba de Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unde urmau să fie transferați 30 de bolnavi de la Focșani, și Spitalul Municipal Brăila, unde strebuiau transferați 20 de bolnavi de la Adjud. Cele două unități sunt spitale suport Covid-19.
Surse medicale au precizat că decizia ar fi fost luată de prefectul penelist Gheorghiță Berbece, care însă nu a emis un ordin scris, ci a dat un ordin verbal directorului medical, penelistul Gabriel Negoiță, care la rândul său a ordonat medicilor din secția de Boli infecțioase să facă transferul pacienților. Ordinul directorului medical i-a nemulțumit pe medici care nu au fost de acord cu acest transfer. Decizia i-a nemulțumit și pe pacienți, care în momentul în care au văzut reprezentanții mass-media în zona spitalului au început să strige că sunt mutați forțat la alte spitale. “Ne mută forțat la spitalul din Rimnicu Sărat. Filmați aici să știe o țară întreagă abuzurile la care suntem supuși. Pe noi nu ne întreabă nimeni nimic”, a strigat de la fereastră una dintre pacientele care urma să fie mutată la spitalul Rimnicu Sărat. “Suntem ținuți ca niște câini în lanț, nu avem nimic și stăm în spital și ne mai și mută la dracu în praznic în alte județe”, a strigat tot de la fereastră, un bărbat nemulțumit.
Conform surselor noastre, printre pacienții care urmau să fie transferați se număra și managerul spitalului, Constantin Mîndrilă.
„Este un abuz! Oamenii plâng, sunt disperați” – liderul Sanitas Vrancea
„Aici am muncit, aici rămânem”, a strigat o femeie de la geamul unui salon al secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, în timp ce liderul Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu, spunea presei că este un abuz ceea se întâmplă în cazul pacienților pe care autoritățile vor să-i transfere la spitale din Brăila și Rm Sărat. Claudiu Grosu a cerut autorităților ca acele cadre sanitare din linia întâi, care s-au îmbolnăvit de coronavirus, să fie tratate de colegii din Vrancea. „Mi se pare un abuz și o lipsă de respect. Trebuie să găsească alte soluții, în Vrancea, nu să fie transferați. Oamenii plâng, sunt disperați, deja sunt într-o tensiune maximă. Sunt de săptămâni întregi internați, așteaptă externarea. E abuziv să fie transferați în alte județe”, a spus Claudiu Grosu. Acesta a precizat că joi, într-o ședință a Consiliului de Administrație a spitalului, s-a discutat despre mutarea pacienților asimptomatici într-o unitate hotelieră, iar transferul la spitale din alte județe a fost o hotărâre luată „peste noapte”.
Medici renumiți și asistente de la Spitalul Județean, bătaia de joc a PNL!
A fost haos total, iar Prefectura și DSP-ul au tăcut ore întregi! Medici renumiți din Vrancea, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean după ce s-au îmbolnăvit de coronavirus tratând pacienți, asistente, infirmiere au ajuns bătaia de joc a PNL-ului, care a dat ordin să fie transferați la spitale din Brăila și Rm Sărat. Cadre medicale care au salvat mii de oameni, care fac parte din sistemul sanitar vrâncean de ani și ani de zile erau în situația de a fi transferați în alte județe. Până unde merge bătaia de joc a PNL-ului la adresa unor oameni care s-au îmbolnăvit tocmai pentru că au fost în linia întâi?
Medicul Costică Bâra ne-a spus vineri că nu pleacă nicăieri! „Sunt în spital de trei săptămâni. Am luat niște Azitrox în primele zile, după aceea mai nimic. Ultimul test mi-a ieșit tot pozitiv, astăzi mi-au luat din nou probe. Fiul meu s-a negativat după 20 de zile, amândoi am luat din spital virusul, avantajul a fost că am stat împreună internați în salon. Nu ne-a anunțat nimeni că vom fi transferați, și nici n-o să fiu transferat pentru că nu plec de aici, nu sunt chiar ultimul om din județul Vrancea și din sistemul de sănătate. Eu mi-am văzut de sănătatea mea și a familiei mele, nu m-au interesat alte aspecte și alte detalii, astea sunt problemele lor. Eu oricum nu voiam să stau acasă, deși am casa mare, nu reușeam să mă autoizolez de soție, pentru că, fără să vrei, atingi diverse suprafețe. Am preferat să rămân internat și să respect conștiincios protocolul lor”, a precizat dr. Costică Bâra.
„Bătaie de joc din partea Prefecturii; internare abuzivă, teste pierdute”
Ovidiu Vornicescu, asistent șef la Radiologie, a scris pe pagina sa de facebook că se simte înfuriat de ceea ce se întâmplă: „E trist ce se întâmplă, bătaie de joc…!!! Din partea Prefecturii, a Ministerului Sănătății, a tuturor autorităților ce sunt implicate în tratarea și răspândirea acestei pandemii…!! Chiar dacă este stare de urgență, chiar dacă unele instituții sunt depășite, nu putem încălca drepturile pacientului, drept care spune că orice pacient poate să-și aleagă Medicul și Unitatea Medicală unde să fie tratat…!! Ce se întâmplă cu pacienții din secția Contagioase a Spitalului Județean Focșani, mulți dintre ei cadre medicale, colegi de-ai noștri, ce urmează să fie mutați abuziv, în alte spitale, din alte județe, este strigător la cer, este abuz de putere, este incompetență profesională…!! Dacă în cazul meu, s-au făcut greșeli nejustificate (internare abuzivă în secția Contagioase, eu fiind asimptomatic la momentul internării, pierderea probelor la testele de control efectuate de către DSP, necomunicarea nici până astăzi a rezultatelor, eliberarea unui aviz epidemiologic fără parafă medicala), acum revolta și durerea din sufletul meu sunt prea mari….și sunt convins că, din păcate, așa va rămâne…!! Îl invit pe domnul prefect să stea o oră internat în Contagioase și să vadă ce înseamna tratarea unui pacient infectat Covid-19…!! Păcat și rușine!!”
„La ce să stai în spital, să iei Paracetamol?!”
Medicul Valentin Ochean spune că e normal ca un pacient asimptomatic să stea la domiciliu. ,,Între timp și-au dat seama că medicii nu sunt de acord cu imbecilitatea lor și au renunțat, se pare. Au renunțat pentru că nu știu dacă neapărat și-au dat seama, dar probabil le-au spus mai mulți că sunt idioți și, na, când îți spun doi că ești beat, te duci să te culci. Ar trebui să-ți dai singur seama că ești prost, dar nu se poate întotdeauna. Rămân toți care erau internați aici. Negoiță era foarte entuziasmat de idee, să facă experimente pe pacienți. Orice pacient care a venit, a fost evaluat, a fost tratat, medicul știe în ce stadiu este, știe ce urmărește la el, cum să-l iei și să-l duci în altă parte!? Iei asimptomatici de aici și-i plantezi lângă altul despre care nu știi ce-i cu el. Care-i rostul?! Care-i câștigul? Un om care are unde să se izoleze, că are un telefon cu care să-și ia saturația și pulsul, și-un termometru, și să sune doctorul în fiecare zi, ce trebuie mai mult?! Paracetamol poți lua și acasă, nu?! Toată lumea știe, și toată lumea gândește la fel, și medicii și pacienții. Doar nici lor nu le convine să stea și să se uite unul la celălat timp de o lună de zile, așteptând să se negativeze. La ce să stai în spital, să iei Paracetamol?!”, declară dr. Valentin Ochean.
Refuz categoric din partea președintelui CJ Brăila
Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a precizat vineri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că cei 20 de pacienți din Vrancea, care urmau să ajungă la Spitalul Municipal Brăila, vor fi transferați la alte unități spitalicești din țară:
„Veste bună pentru brăileni, veste proastă pentru prefect …
Cei 20 de pacienți care urmau să ajungă la Brăila, NU MAI VIN, vor fi redirectionați către alte spitale din țară, la cerința mea ca și președinte al Consiliului Județean, pentru a proteja brăilenii. Coordonatorul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la Brăila, este însuși prefectul județului Brăila. Dânsul este posesorul tuturor informațiilor, dânsul este primul care află despre deciziile de la nivel național. Astfel că acesta știa despre decizia Ministerului Sănătății de a trimite la Brăila 20 de pacienți din județul Vrancea. Oameni buni, spitalul este coordonat de Ministerul Sănătății în această perioadă, deci sub nicio formă eu nu am fost înștiințat de această decizie iar Spitalul a primit informația oficială pe fax în timp ce pacienții erau în drum spre spitalul din Brăila. Aflând prea târziu de această decizie, am crezut că nu am timpul necesar să intervin, însă după o discuție cu factorii de decizie de la nivel național, am SPUS RĂSPICAT CĂ LA BRĂILA SE VOR TRATA DE COVID-19 DOAR CETĂȚENII JUDEȚULUI. Acest pinochio din prefectură, nu a făcut pe timpul pandemiei decât să anunțe cazurile confirmate și vindicate. Restul greului l-au dus oamenii responsabili care au știut să finanțeze și să pună în aplicare întocmai ordonanțele militare: cetățenii județului, poliția, jandarmeria, armata, cadrele medicale și ceilalți implicați în combaterea acestui virus. Domnul prefect vorbește de comunicare și echipa… care? De o lună și jumătate nici măcar telefonic nu am fost contactat. Gurvernul Orban, luați-vă prefectul care în ultima perioadă, în loc să-și facă datoria și să informeze corect populația, a transformat sediul prefecturii în sediul Partidului Național Liberal. Solicit domnului prefect CONVOCAREA Comitetului pentru Situații de Urgență pentru a clarifica această situație ”.
Microbuzele au plecat goale de la Spitalul județean Focșani! Prefectura a cedat, dar numai pe moment!
Microbuzele venite să preia pacienți de la Spitalul județean Focșani și să-i transfere la Rm Sărat au plecat goale! Prefectura a cedat la presiunea media, prezentă la fața locului, dar și după refuzul autorităților din Brăila și Buzău de a primi acești pacienți, mulți dintre ei medici, asistente și infirmiere. După toată agitația, după tot calvarul prin care au trecut pacienții, Prefectura Vrancea a transmis că nu e responsabilă de transfer și că ordinul ar fi venit de la „șeful Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției”. Într-o totală bătaie de joc față de toți cei care se află într-o stare de tensiune maximă, spitalizați de săptămâni, Prefectura are tupeul să afirme că „după o analiză a situației, Instituția Prefectului Județului Vrancea a decis ca pacienții să nu mai fie transferați”.
Din păcate, acesta nu este însă sfârșitul coșmarului pentru cei care se îmbolnăvesc! Deși prefectul penelist și șefii liberali de la DSP se lăudau pe facebook că pregătesc spitalul Panciu ca unitate suport, acum, Prefectura spune că spre spitalele din Rm Sărat și Brăila vor fi „redirecționați viitorii pacienți care se vor încadra la categoria menționată” (forme ușoare sau asimptomatici – n.r.). De data asta cum veți proceda? Ferit de ochii presei, ca la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice (CRPV) Odobești, când ați transferat beneficiarii la Spitalul Adjud în noaptea de Înviere?!
Cu toată lumea concentrată pe Spitalul Județean, 16 pacienți de la Adjud au fost transferați la Rm Sărat!
„În cursul zilei de astăzi, din ordinul șefului Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, motivat de aglomerarea spitalelor de la Adjud și Focșani cu pacienți infectați cu COVID-19, s-a dispus transferul a 50 de pacienți cu forme ușoare sau asimptomatici la spitalele din Brăila (20 de pacienți de la Adjud) și Rm Sărat (30 de pacienți de la Focșani). După o analiză a situației, Instituția Prefectului Județului Vrancea a decis ca pacienții să nu mai fie transferați, către spitalele respective fiind redirecționați viitorii pacienți care se vor încadra la categoria menționată”, asta a scris vineri, pe pagina de Facebook, Prefectura Vrancea.
Doar că, în timp ce toată presa era la porțile secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, de unde microbuzele au plecat goale, altfel stăteau lucrurile la Adjud. Chiar Adrian Crețu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, ne-a spus că 16 pacienți de aici au fost transferați la spitalul Rm Sărat. Cum de s-a întâmplat asta în condițiile în care Prefectura anunțase că pacienții nu vor mai fi transferați? Pentru că, ni s-a transmis de la Prefectură, transferul avusese deja loc, iar cei de la Prefectură nu au știut, fiind informați după ce au făcut postarea respectivă. Este pur și simplu halucinant ce se întâmplă! Întrebarea este: va răspunde cineva pentru toată suferința provocată oamenilor? Monica Bercea, managerul spitalului din Adjud, a acuzat comunicarea deficitară.
,,Am dat curs acelei hotărâri a dânșilor de a transfera pacienții. Întâi am fost anunțați dimineață, la 07:00, că trebuie să trimitem 20 de pacienți către Brăila, între timp, la ora 09:30, au venit în curtea noastră două ambulanțe pentru victime multiple care au așteptat acei pacienți. În jur de 11:30 ne-au anunțat telefonic, tot cei de la ISU, că vor fi transferați la Râmnicu Sărat, nu la Brăila, și să-i trimitem cât mai urgent. Da, am transferat acei pacienți, 16, la Râmnicu Sărat, în cele două ambulanțe, fără să știm de acea hârtie prin care Prefectura evocă acea decizie a Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervențiilor. Despărțirea de acei pacienți a fost neplăcută și pentru pacienți, și pentru cei care lucrează în Spitalul Municipal Adjud, acești pacienți sunt sub grija noastră de cel puțin 3 săptămâni. Nu am putut transfera decât pacienții asimptomatici, cu forme foarte ușoare, atât”, ne-a declarat Monica Bercea.
Întrebată de ce pacienții asimptomatici pozitivi, internați mai bine de 3 săptămâni în spital, nu au fost lăsați să meargă la domiciliu, sau într-o locație temporară, de unde ar urma să fie monitorizați, Monica Bercea a răspuns că acest lucru este cauzat de numărul mic de lucrători din cadrul Poliției. ,,Poliția, la momentul de față, nu poate să facă față la toți acești pacienți care sunt declarați pozitivi, și ăsta este motivul pentru care, la nivel unitar, pe țară, nu este nimic de comentat la acest ordin dat. Așa se procedează pentru că nu avem cum să-i monitorizăm pe toți pacienții pozitivi, pentru că ei sunt surse de infecție, poate unii nu sunt conștienți de acel lucru și nu poate fi monitorizat fiecare la domiciliul pe care și-l alege.”
Între timp, de la Spitalul Municipal Adjud au fost externați 8 pacienți, primind cele două rezultate consecutive negative. Astfel că, la acest moment, în spitalul Adjud au mai rămas 111 pacienți internați pe secțiile Chirurgie, ATI, OG și Interne. Managerul Spitalului Municipal Adjud spune că astfel de situații nu se vor mai întâmpla, și cere Prefecturii Vrancea să se pună de acord cu reprezentații ISU Vrancea, astfel încât viețile oamenilor să nu mai fie puse în pericol. ,,Amândouă instituțiile statului, și ISU și Prefectura, trebuie să se pună de acord altă dată, cum organizează aceste transferuri intraspitalicești, și cum noi trebuie să răspundem, în primul rând, în fața pacientului”, a mai spus managerul Monica Bercea.
Sorin Cîrjan, primarul din Rm Sărat: „DA, ESTE ADEVĂRAT: au fost transferați pacienți de la Spitalul din Adjud!”
Sorin Cîrjan, primarul din Rm Sărat a precizat vineri, într-o postare pe pagina sa de facebook, că pacienții transferați din Vrancea la spitalul din oraș au comorbidități și nu sunt asimptomatici și cu forme ușoare:
„Mă număr printre cei care, încă de la începutul acestei crize, am manifestat o atitudine responsabilă și echilibrată, înțelegând că rolul nostru, al celor care luăm astăzi decizii la nivel local sau central este acela de a căuta soluții și rezolva probleme, nicidecum de a purta războaie la nivelui declarațiilor. Chiar și atunci când deciziile luate la nivel guvernamental nu ne-au fost pe plac (exemplu – decizia Ministerului Sănătății de a transforma Spitalul Municipal în unitate COVID-19 și închiderea Policlinicii), am ințeles că trebuie să ne subordonăm unui plan național și asta am facut!
Zi de zi, timp de 57 de zile, socotind de la prima ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, ne-am străduit să luăm cele mai bune măsuri la Râmnicu Sărat ca, împreună cu cele dispuse la nivel național, să trecem cu bine de aceasta perioadă dificilă. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, însă, depășește orice limită și mă determină să afirm public dezaprobarea mea față de decizia de a transfera pacienți de la Spitalul din Adjud.
Hotărârea aparține Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, care a decis să transfere pacienți din județul Vrancea către unități spitalicești din Brăila și Râmnicu Sărat. Astfel, printr-o adresa transmisă CJCCI Brăila și Buzău, s-a decis ca 20 de pacienți de la Spitalul Municipal Adjud să fie transferați la Spitalul de Urgență Județean Brăila și 30 de pacienți de la Focșani să fie transferați la Râmnicu Sărat, toți “pacienți asimptomatici și forme ușoare”, conform textului adresei.
După mai multe ore în care au fost date dispoziții contradictorii, am fost informați că nu se va realiza acest transfer. Și totuși, 16 pacienți au ajuns la poarta spitalului din municipiu nostru și, conform uzanțelor, au fost preluați de personalul medical. Cel mai grav lucru nu a fost faptul că nu a fost nimic clar în această decizie ci că cei mai mulți pacienți veniți de la Adjud nu sunt “asimptomatici și forme ușoare”, conform precizărilor transmise, ci pacienți cronici și cu comorbidități, care erau internați de una, două sau trei săptămâni și care au fost nevoiți să facă față acestui transport.
Urmare a acestor evenimente, am transmis deja o adresă Instituției Prefectului judetului Buzău în care am cerut lămuriri cu privire la modul în care pacienții au fost transferați. De ce au ajuns pacienții de la Adjud la Râmnicu Sărat și nu la Brăila, conform adresei și de ce se vorbește de pacienți cu forme ușoare, când în realitate aceștia sunt cu probleme? Sunt întrebări care așteaptă răspuns și, mai ales, sunt situații care nu trebuie să se mai repete!
Dincolo de toată această telenovelă, sunt însă foarte convins ca pacienții veniți astăzi au primit o sansă în plus la viață! Le doresc să se întoarcă acasă cu bine și să nu devină victime ale unor decizii luate pe genunchi! Aceasta este o mică parte a unei realități greu de acceptat dar pe care suntem datori, noi, cei responsabili, să o susținem prin toate mijloacele!
P.S. Îi avertizez pe deontologii de ocazie și postacii de profesie să se abțină să ne mai faca morală! Lăsați politica pe altă dată și faceți în dreptul vostru ceea ce trebuie, curând va veni și ziua în care vom arăta lumii ce am făcut fiecare!”
Pacienți transferați înapoi în Vrancea, LA ATI!
Conform unor surse, unii dintre pacienții transferați la spitalul din Rm Sărat au fost aduși înapoi în Vrancea, la Spitalul Județean Focșani și internați la Terapie Intensivă, pentru că starea lor era foarte gravă. Monica Bercea, managerul Spitalului Municipal Adjud, de unde au fost transferați pacienții, ne-a spus că nu știe nimic despre acest subiect. ,,Nu știu absolut nimic de acest lucru. Nu s-a întors nimeni. Fiecare pacient care ajunge în spital are anumite comorbidități. Ne știind despre ce este vorba, nu pot să comentez. Dacă aș fi știut despre ce este vorba, sigur că aș fi dat declarația de rigoare. Nu era normal să știm!? Doar erau pacienți veniți de la noi… Cei de la Râmnicu Sărat nu ne-au anunțat absolut nimic”, a declarat Monica Bercea. Am încercat să obținem un punct de vedere și de la dr Diana Stoica, actualul purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență ,,Sfântul Pantelimon” Focșani, însă nu a răspuns apelurilor noastre.
Marian Oprișan: PNL, jos labele de pe medicii, asistenții și infirmierii din Vrancea!
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a avut vineri un punct de vedere tranșant la adresa celor responsabili de tot ceea ce s-a întâmplat. Într-o postare pe pagina sa de Facebook a precizat:
„Dragi vrânceni,
Astăzi prefectul PNL – fost cârciumar – a dat ordin ca toate cadrele medicale infectate din Spitalul de Urgență Focșani și Spitalul Municipal Adjud să fie transferate în spitale suport din Brăila și Râmnicu-Sărat. Prefectul a dat un ordin abuziv să fie trimise la spital microbuzele ISU Vrancea, Jandarmeria și Poliția ca să îi tranfere pe medicii, asistenții și infirmierele care s-au îmbolnăvit având grijă de pacienții infectați COVID-19! Pentru că a fost pusă presiune media pe ei, pe cei de la PNL, și pentru că Sindicatul ”Sanitas” s-a sesizat, au renunțat pentru moment să îi transfere pe pacienții asimptomatici de la Focșani! I-au transferat pe cei de la Adjud la Spitalul Râmnicu-Sărat!
La Focșani pericolul nu a trecut! Cel mai probabil, feriți de ochii presei, vor încerca din nou să facă acest lucru! Este inadmisibil ca un fost cârciumar (prefectul) și un medic acuzat de malpraxis (directorul interimar al spitalului) să ajungă să hotărască în legătură cu sănătatea vrâncenilor! Acum trei săptămâni, ca să scape de managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani, l-au internat pe acesta forțat, cu mascații, și de atunci îl țin închis în spital, ca să îl poată suspenda! Din păcate, deși a fost un abuz, cadrele medicale din spital nu au sancționat abuzul!
Este de datoria noastră, a tuturor, să reacționăm împotriva unor astfel de comportamente, dacă vrem ca în plină epidemie să nu rămânem fără medici și să mai aibă cine să ne îngrijească pe viitor!
Să nu uităm pilda pastorului Martin Niemöller: „Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”
Nu vă fie frică, peneleu pică! #OM”.