„Grindă” și-a mai pus un neam în funcție. Un cumătru a ajuns director general la Regionala CFR Galați

0
3072

În timp ce românii sunt ținuți în case de restricțiile impuse prin ordonanțele militare, clanul Ștefan mai pune o rubedenie într-o funcție de conducere. De data asta este vorba despre Sorin Mihăilescu, un cumătru al ministrului liberal Ion Ștefan, zis ,,Grindă”. Sorin Mihăilescu a fost numit, miercuri, director general al Regionalei de Căi Ferate Galați. Până la această numire, Sorin Mihăilescu a fost șef la Regulatorul de Circulație CFR Adjud. Mihăilescu și-a preluat atribuțiile de șef al Regionalei CFR Galați, joi-7 mai.

Ne întrebam, la începutul lunii aprilie, câte neamuri mai are Grindă de pus în funcții plătite din bani publici. Ei bine, iată că mai are. Gradul de rudenie cu deputatul liberal Ion Ștefan pare să fie principalul criteriu de selecție al celor care sunt puși la conducerea instituțiilor. Din câte ne spun surse din rândul peneliștilor, foarte mulți liberali sunt nemulțumiți de faptul că accesul pe posturi se face mai mult în baza gradului de rudenie și mai puțin a vechimii în partid ori a muncii depuse pentru PNL.

Numirea cumătrului Sorin Mihăilescu la Regionala CFR Galați vine după ce în data de 1 aprilie a.c., un alt om al ministrului „Grindă” a fost delegat în funcția de șef administrație la AJFP Galați. Ordinul a fost semnat de șefa ANAF, Mirela Călugăreanu. Conform informațiilor apărute în presa centrală, Sergiu-Marian Bordea Ștefan este soţul nepoatei deputatului Ion Ştefan. Bineînțeles că Sergiu Marian Bordea Ștefan are un istoric liberal, numele fiind pe lista de candidați din 2016 la Consiliul Local Milcovul. De asemenea, soția sa, Carmina, este jurist la firma Balcanic Prod, deținută de frații Ștefan.

Deputatul „Grindă” a fost și este unul dintre liberalii cei mai preocupați să își pună rudele sau oamenii de încredere în funcții de conducere după ce a ajuns ministrul Lucrărilor Publice. Startul numirilor a fost dat la București, unde ministrul „Grindă” l-a angajat pe consilierul județean liberal Liviu Bostan în corpul de Control al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice. De altfel, Liviu Bostan este cunoscut ca fiind un apropiat, omul de casă al ministrului Grindă. Aceasta poate fi singura explicație a angajării acestuia în Corpul de Control al ministerului mai sus menționat, deoarece din CV-ul lui Liviu Bostan rezultă că a absolvit Facultatea de Matematică a Universității București și a lucrat în… asigurări. Ulterior, Bostan a fost numit și în Consiliul de Administrație la ANCPI. La același minister a fost angajată și consilierul local liberal Alina Drumea, pe postul de „secretar cabinet”.

De asemenea, ministrul „Grindă“ a avut mare grijă de rudele sale. Și-a susținut și finul, pe numele lui Florin Jan Vasilache, în funcția de consilier al ministrului Agriculturii. Surse liberale spun că Vasilache ar fi fost adus și în partid de „Grindă“ chiar înainte de alegeri, dar nu înainte ca acesta să fi fost angajat la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. Prin forțe proprii și competență, desigur! (sic!).

În Vrancea, Dorina Ștefan, soția verișorului deputatului liberal, a fost numită „șefă”, cum se pare că îi place să i se spună, la Centrul județean Vrancea al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Mai mult, Nicolae Ștefan, soțul noii șefe de la APIA și verișorul deputatului „Grindă”, este consilier la Direcția Antigrindină, fiind unul dintre numele vehiculate la nivelul județului pentru a-l înlocui pe Ion Marin, directorul Centrului de comandă al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea.

Din tată-n fiu

Deputatul liberal a fost direct implicat în numirea lui Gheorghiță Berbece ca prefect al județului. Gheorghiță Berbece a lucrat la cabinetul parlamentar al deputatului „Grindă”, de unde a trecut la grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților și, în final, la Prefectura Vrancea.

Fiul prefectului Gheorghiță Berbece a ajuns din ajutor de șef de post la Vulturu pe funcția de consilier al secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Pompiliu Norocel Stroe. Este vorba de agentul Iulian Berbece, angajat în cadrul IPJ Vrancea în anul 2017 și trimis ajutor de șef de post în comuna vrânceană Vulturu. Imediat după ce fostul consilier județean PNL, Pompiliu Norocel Stroe, a fost numit secretar de stat, de la MAI a fost solicitată detașarea agentului de poliție Iulian Berbece pe funcția de consilier al secretarului de stat mai sus amintit.

Cât despre secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Pompiliu Norocel Stroe, acesta este absolvent de teologie și sociologie. Nu are experiență în ceea ce înseamnă activitățile specifice ale Ministerului de Interne, el plecând la MAI după ce a renunțat la mandatul de consilier județean din partea PNL Vrancea. Și în acest caz, carnetul de partid a făcut diferența. În 2016, Pompiliu Norocel Stroe a condus PNL Focşani pentru câteva luni, iar în prezent este prim vicepreşedinte al PNL Vrancea.

Tot pentru „merite deosebite“, consilierul județean PNL Ovidiu Burdușa a fost numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Ovidiu Burdușa locuiește în Italia, a fost consilier județean din partea PNL, iar ceea ce l-a recomandat pentru această funcție este tot apartenența politică. Un alt consilier județean PNL, Adrian Crețu, a fost numit purtător de cuvânt la Instituția Prefectului. Liberalii au avut grijă să asigure un post călduț până și pentru cel care le filma conferințele de presă, Silviu Stanciu fiind, după cum se recomandă, „referent comunicare DSP Vrancea”.

Caracatița PNL, de la Direcția de Sănătate Publică la Direcția Silvică

De când au preluat puterea, liberalii au fost preocupați să-și pună oamenii în funcții cheie, plătiții cu salarii generoase și nu să ia măsuri pentru creșterea nivelului de trai al românilor. Ca să nu mai spunem de lipsa de măsuri pentru prevenirea și răspândirea cazurilor de coronavirus, pandemia prinzându-i total nepregătiți. „Monitorul de Vrancea“ a relatat pe larg despre cazurile în care liberalii au schimbat profesioniști din instituțiile publice pentru a le face loc pe funcții lipitorilor de afișe.

Una dintre cele mai recente schimbări a avut loc pe 13 aprilie, când Cătălin Bunghez, medic stomatolog la Soveja și iubitul consilierului local PNL Ana Maria Dimitriu, a fost numit director la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, după vizita la Focșani a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Directorul Cătălin Graur a fost suspendat din funcție pe perioada stării de urgență. Adjunct a fost numit un alt medic stomatolog, liberalul Dragoș Cozma, asta deși funcția trebuia ocupată de un medic epidemiolog. Dragoș Cozma a fost numit și în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean, unde alături de Ana Maria Dimitriu și Ciprian Epure, au încercat să-l schimbe pe medicul Mihai Nedelcu din funcția de președinte al CA. Ulterior, Dimitriu și Epure și-au dat demisia.

Victor Dumitru a fost numit director cu delegație al Direcției Silvice Vrancea și l-a înlocuit în funcție pe Lucian Zamfir. Fostul director Lucian Zamfir ocupă un post de șef de birou în cadrul instituției. Această numire a venit la numai o săptămână după ce liberalii vrânceni l-au schimbat pe șeful Ocolului Silvic Focșani, Ionuț Duță. În locul acestuia a fost numit Petrică Tudosă, o cunoștință mai veche a vrâncenilor, fost pedelist de frunte, fost director al Direcției Silvice Focșani în perioada guvernării PDL și devenit, mai nou, penelist. De altfel, Tudose nu a ezitat să susțină liberalii și să facă inclusiv campanie electorală pentru PNL în ultimii ani și în ultima perioadă. Victor Dumitru a fost șef al Ocolului Silvic Focșani tot în perioada guvernării PDL și este bun prieten cu Petrică Tudosă. Sunt două nume cunoscute, de pe vremea PDL-ului. Este vorba de aceleași persoane care au ținut capul de afiș al unor scandaluri privind retrocedările de păduri și terenuri.

Pe lista de persoane impuse de PNL la conducerea unor instituții publice din județ se mai află Mihai Cristinel – DSVSA, Dorina Vraciu – SGA, Eugen Popa – ANIF. Nu trebuie uitat Biroul Vamal de la Focșani, unde persoana desemnată interimar în locul lui Robert Roșculeț a fost Gheorghe Bivolaru. Însă pentru o scurtă perioadă, locul acestuia fiind luat de Eugen Lefter.

Nicu Tănase, consilier local și președinte PNL Focșani, a fost numit șef la Agenția Vrancea a Autorității Rutiere Române (ARR), iar Florin Nedelcu, consilier județean PNL Vrancea, șef la Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Vrancea. Liberalii au schimbat șeful și la Reprezentanța Vrancea a Registrului Auto Român (RAR), numindu-l pe Dan Emanuel Stoican.

Primul pas spre penelizarea instituțiilor publice a fost făcut, în 15 noiembrie 2019, prin demiterea prin ordin de ministru a inspectorului școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Aurel Șelaru și înlocuirea cu Gabriela Daniela Marchitan, membru al Biroului Politic Local al PNL Focșani și fost candidat pentru funcția de consilier local al municipiului Focșani din partea liberalilor. Ulterior au fost înlocuiți cu membri PNL sau persoane apropiate de partid, profesorul de istorie Adrian Atarcicov, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Vrancea și 9 inspectori şcolari.

Investiții blocate, declarații de măscărici politic

În tot acest iureș al numirilor rubedeniilor, Ion Ștefan are timp să se facă și de râs, ultima săptămână fiind despre „oameni născuți” și „laptopuri mici”. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns pentru că, vorba jurnalistului Dragoș Pătraru, liberalul Ion Ștefan este „Grinda de care se spânzură Dezvoltarea”. Transformat într-un fel de măscărici politic de care râde toată țara, Grindă nu are însă timp pentru Focșani, orașul unde s-a visat primar pentru o noapte. După cum preciza primarul Cristi Misăilă zilele trecute, Grindă a avut nevoie de 6 luni ca să semneze contractele de finanțare la 2 investiții – Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 16 și Implementarea unui sistem de management al traficului și monitorizare în Municipiul Focșani – pentru ca apoi să se laude cât a muncit. Câtă răbdare mai au vrâncenii cu asemenea specimene politice?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here