Compania OMV Petrom caută o societate care să execute lucrări asociate abandonării de adâncime a sondelor deținute în județul Vrancea. Acțiuni similare vor avea loc și în județele Bacău, Neamț, Brăila, Buzău, Tulcea, Galați, Covasna, Vaslui, Suceava, Botoșani, Iași, Harghita, Brașov, unde au fost efectuate foraje. OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, va aloca peste 11 milioane de lei, fără TVA, potrivit unui anunţ de participare publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
În ultimii zece ani, compania OMV Petrom în colaborare cu compania Hunt Oil Company of Romania, subsidiară a grupului petrolier american Hunt Oil, au efectuat mai multe prospecțiuni/foraje în zona municipiului Adjud, costurile fiind estimate între 22 milioane de lei și 25 milioane de lei, potrivit unui anunț al companiei. Astfel, la începutul lunii septembrie 2011, compania de construcții și foraj petrolier Dafora a anunțat începerea lucrărilor de foraj pentru sonda 20 Adjud, beneficiarii lucrării fiind OMV Petrom în parteneriat cu compania americană Hunt Oil. Este vorba despre o sondă cu adâncimea finală de 3.300 m, Dafora mobilizând o instalație de 350 tone, produsă și achiziționată din Germania. Pentru că rezultatele nu au fost cele scontate, sonda a fost închisă.
Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (786 milioane barili echivalent petrol în România) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Petrom este prezent pe pieţele din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV.
Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom. OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea – 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 1,62%, iar 6,62% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Sursa foto: profit.ro