Peste 5.300 de elevi vrânceni susțin Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Ei nu sunt obligați să revină la școală și nici să fie matinali

0
3085

Săptămâna trecută, ministrul Educației și Cercetării Naționale, Monica Anisie, a anunțat că elevii din anii terminali vor putea reveni în unitățile de învățământ, în intervalul 2-12 iunie, însă nu în mod obligatoriu. Concret, elevii ar urma să se pregătească în aceste două săptămâni pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat în condiții speciale. Astfel, clasele vor fi împărțite în grupe de câte 10 elevi, respectându-se măsurile de distanțare socială, iar elevii vor fi obligați să poarte măști de protecție. Examenul de Evaluare Naţională va începe pe 15 iunie, iar cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie, a declarat, duminică seara, ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Metodologia, bat-o vina!

Anul acesta, în Vrancea, 3.141 de elevi de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională, în timp ce 2.227 de viitori absolvenți de liceu vor da examenul maturității. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea spun că, momentan, nu a fost stabilit orarul pe care-l vor avea elevii din anii terminali care vor să revină la școală în perioada 2-12 iunie, și nici nu se știe cine le va asigura, concret, măștile de protecție. „Procedurile n-au venit, dar clar va fi mai mult de muncă, așteptăm calendarul și metodologia de organizare. Elevii sunt invitați să vină la școală, atenție, nu-i putem obliga. Dacă o parte dintre ei va opta pentru lecțiile online, trebuie să facem și lecții online, iar cei care vor veni la școală, vor face lecții de pregătire pentru examene, Evaluare Națională și Bacalaureat”, ne-a spus prof. Gabriela Marchitan, inspector școlar adjunct în cadrul IȘJ Vrancea.

Nicio oră fără mască, dar măști de unde?

Departajarea elevilor în grupe de câte 10 ar putea fi stabilită în ordine alfabetică. Rămâne totuși o problemă: cine le va pune la dispoziție elevilor măștile de protecție fără de care nu vor fi primiți la cursuri? Reprezentanții IȘJ Vrancea spun că sarcina le-ar reveni comunităților locale, dat fiind faptul că unitățile de învățământ depind financiar de acestea. „Trebuie să stabilim un orar de comun acord cu elevii și profesorii, astfel încât să vedem efectiv când începem aceste ore. Nu vor veni ei de la 07:00 sau de la 08:00, dacă vrem să-i avem la ore trebuie să ne aliniem doleanțelor copiilor”, a mai spus prof. Gabriela Marchitan.

Petiție pentru anularea Evaluării Naționale

Inițiatorii unei petiții online cer „Anularea examenului de Evaluare Naţională şi admiterea la liceu pe baza mediei V-VIII”:

„Dacă este stare de urgență și dacă sănătatea tuturor este pusă în pericol, de ce ținem morțiș să se dea acest examen? Dacă ne infectăm toți cu acest virus, mai contează că ai murit cu examenul sau fără examenul dat? Chiar nu putem să înțelegem că poate a venit momentul să ne trezim și să ne gândim la binele tuturor?

Credeți că așa-zisa ,,învățare online’’, pentru cei care își permit acest lux, bineînțeles, ajută? Chiar ajută? Pot elevii să se concentreze cu toată presiunea asta și cu toată incertitudinea zilei de mâine?

Nu este corect ca noi, elevii din anii terminali, să mergem la şcoală! Ne putem îmbolnăvi şi putem transmite mai departe virusul! Considerăm că nu s-a procedat corect! Este o situație prea dificilă ca noi, elevii claselor a VIII-a și chiar și cei din clasele a XII-a, care ar avea de susținut examenul de Bacalaureat, să mergem la școală!

Hai să gândim mai mult cu sufletul! Nu putem expune copiii și nici nu putem să spunem că facem noi ,,mare brânză” cu predarea, învățarea sau recapitularea online, când sunt atâția copii ce învață la lumina lumânării! Semnați dacă vreți să salvați viitorul generației care va avea grijă de voi! Ei sunt lumina, nu examenele! Să îi lăsăm să intre la liceele dorite cu mediile din clasele V- VIII! Prea au fost chinuiți și încă sunt! Crede cineva că în situațiile astea de stres și de risc poate vreun copil să susțină examene? Asta este ,,abordare responsabilă”, să îi expunem ca să fie ministerul fericit? Hai să fim oameni, nu roboți! Cât mai putem, cât mai avem un dram de umanitate! Stăm în case, dar ne expunem copiii, viitorul țării!

Propunem să se anuleze examenele! Să intrăm la licee cu media claselor V-VIII! Credeți că am dormit patru ani? De ce nu aveți încredere în noi? Ne vreți bolnavi, dar cu examen? E mai important un examen? Sănătatea noastră chiar nu contează?

Ne cereți maturitate, înțelegere, implicare, dar faceți același lucru pentru noi? În alte țări de ce se poate și la noi nu? Ne spuneți că suntem liberi, că ne putem exprima opinia, ba chiar o facem, redactând diverse texte argumentative, tot pentru școală, dar când vrem să ne facem auziți ne stingeți glasul?

Generația noastră salvează vieți!”.

Petiția poate fi semnată accesând linkul – https://bit.ly/2SHfifs

Mihnea Costoiu (UPB): Examenul de Bacalaureat ar fi trebuit echivalat cu mediile anilor de studiu de liceu

Nu este singura opinie în acest sens. La finele lunii aprilie, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, considera că examenul de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională ar fi trebuit echivalate cu mediile anilor de liceu şi gimnaziu. „Eu cred că, ţinând cont de ce s-a întâmplat, de faptul că aproape un semestru – în care tinerii din clasele terminale, vorbesc aici în special de clasa a XII-a – l-au pierdut, ştiind că foarte mulţi dintre tinerii de clasa a XII-a se pregăteau în ultimul semestru pentru Bacalaureat şi admiterea la facultăţi, eu cred că trebuia mers cu decizia mai departe şi anume trebuia ca nici aceştia să nu mai dea examenul de Bacalaureat. Cred că examenul de Bacalaureat ar fi trebuit echivalat cu mediile din anii de studiu de liceu, cum au adoptat astfel de decizii şi alte ţări europene – Franţa şi Olanda în special. (…) La fel şi la Evaluarea Naţională. Nu era niciun fel de discriminare faţă de elevi. Nu îi mai puneam să dea un examen la care, chiar dacă va fi eliminată o parte din materie, elevii nu au mai beneficiat de contactul cu profesorii, pentru că din nefericire în foarte multe locuri din ţară nu există internet, nu există acces, tinerii nu au mijloace necesare informatice”, a explicat luni, pentru AGERPRES, Mihnea Costoiu.

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi a arătat într-un comunicat de presă din 2 mai că îşi „menţine cu fermitate punctul de vedere că Examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională nu pot fi organizate în condiţii de siguranţă deoarece riscul de infectare va fi foarte ridicat. Există numeroase mesaje de îngrijorare profundă din partea părinţilor, elevilor şi cadrelor didactice cu privire la acest aspect”. „Punctul nostru de vedere este că echivalarea cu media anilor de studii a celor două examene este în acest moment unica opţiune fezabilă de a ieşi din această dilemă”, arată sindicaliștii din învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here