GALERIE FOTO: Profil de performer – Maria-Daciana Ciubotaru

0
186
  • Încerc să iau totul pas cu pas fără să-mi pun în minte asteptările ca pe un obstacol de trecut!

Maria-Daciana Ciubotaru este o fată de 15 ani, superbă în toate. Jucătoare de tenis de câmp, legitimată la CSM Focșani 2007. Campioana de iarnă a României la dublu U 16, alături de Cara Meșter, și vicecampioană la simplu în 2020. Componentă a echipei de Winter Cup a României medaliată cu bronz în Zona C, în Portugalia în acest an. Multiplă campioană sau medaliată națională a României în anii anteriori, începînd de la vârsta de zece ani. Câștigătoare, finalistă ori semifinalistă a numeroase turnee interne ori internaționale. Locul 91 în clasamentul Tennis Europe, cu jucătoare din întreaga lume, la 17 martie 2020, lider în clasamentul Tennis Europe U 16 pentru 2020, cel care stabilește calificatele – primele 10 clasate – la Mastersul din luna octombrie, de la Monte Carlo. Primii clasați la Monte Carlo – băieți și fete, U 14 și U 16 urmeză să beneficieze de un stagiu de pregătire de o săptămână la Academia Mouratoglou, de la Paris.

Maria este expresia bucuriei de a juca tenis. Primele amintiri despre ea le am dintr-un 1 Iunie, cu concurs pe terenurile din Parcul Nicolae Bălcescu, cu Maria, adorabil copil, ceva mai mare decât racheta, jucând finala în compania bunei sale prietene Delia Macovei. Delia, ceva mai veche în tenis, a câștigat, dar Maria era o încântare după joc. Ulterior, Maria și Delia au făcut dublu și au câștigat multe meciuri împreună. Pentru că era imposibil să nu-ți sară în ochi talentul Mariei și seninătatea, aparenta lipsă de efort de la antrenamente și din meciuri, am fost foarte atent la parcursul ei în tenis.

Am văzut-o conducând grupul din care mai făceau parte colegii de club Delia Macovei, Călin Ciubotaru, Ștefan Lazăr, Denisa Ganea, în alergare după antrenament, copil de mingi la Vrancea Trophy, pe terenurile din Sud, unde apoi am văzut-o debutând, la ceva mai mult de 14 ani într-un turneu IFT, am văzut-o câștigând turnee, dar și pierzănd meciuri. I-am văzut tălpile tot o rană după meciuri, am văzut-o adunată ruptă de oboseală după antrenamente sau învățând pentru școală în camere de hotel în timpul turneelor. I-am făcut fotografii în meciuri sau la pregătire.

Mereu, a fost aceeași Marie senină ca o prințesă, cu o bucurie care te face să te bucuri la rândul tău. Am văzut-o și tristă, atunci când echipa de handbal antrenată de tatăl ei, profesorul Viorel Ciubotaru a pierdut, dar tristețea a trecut repede în bucurie. Maria, fata care are susținerea totală a părinților, fostul valoros portar de handbal Viorel Ciubotaru, Daniela Ionelia Ciubotaru. fostă jucătoare de handbal și Călin, frățiorul care a jucat tenis și handbal, dar care a optat pentru valorificarea talentului la matematică! Maria, care are mereu alături în concursuri ori pe mama ori pe tata. Maria, care este pregătită de profesorii Răzvan Bucuroiu și Bogdan Nicolae și care abia așteaptă să joace din nou în turnee! Pentru conturarea unui profil cât mai complet am avut cu Maria-Daciana Ciubotaru dialogul blitz care urmează!

– La ce vârstă ai început să joci tenis?

– La 6 ani

– Cine ți-a pus racheta în mână și te-a învățat primele lovituri?

– Domnul Costel Stan!

– Cu ce antrenori ai mai lucrat?

– Primul meu antrenor a fost domnul Costel Stan, apoi am lucrat cu domnii Răzvan Bucuroiu și Bogdan Nicolae, cu care lucrez și în prezent, iar când am stat la Bucureşti am lucrat cu domnul Firicel Tomai și domnul cu Răzvan Bănică.

– Ce lucruri esențiale ai învățat de la fiecare dintre ei?

– De la antrenorii din Focșani, disciplina; de la cei din Bucuresti, răbdarea.

– Care este lovitura de de bază și care este suprafața de joc favorită?

– Lovitura de bază – forehand; suprafața de joc favorită, cred că hard, dar depinde pe ce suprafață joc la momentul respectiv, mă adaptez destul de repede.

– Știu că ai un ranking internațional foarte bun obținut în urma rezultatelor din concursuri; care dintre aceste rezultate a reprezentat foarte mult pentru tine, te-a motivat cel mai tare?

– Sunt destul de multe, dar cel mai probabil cele două turnee din Malta (locul 1 la simplu, și semifinală de dublu la Paola și finală de simplu la Marsa, în decembrie 2019, n. n.), au fost niște turnee puternice.

– Cam câte ore lucrezi pe zi – pe teren, la forță, în alte forme de pregătire?

– Depinde. In unele zile am două antrenamente de o oră și jumătate, apoi pregătire fizică încă o oră, o oră și jumătate. Sau am doar un singur antrenament de tenis de două ore și unul de pregătire fizică de o oră și jumătate.

– Cu atât de mult timp ocupat cu antrenamente și concursuri mai ai timp și pentru școală?

– Îmi fac timp! E loc, în fiecare zi, de două ore. Matematica îmi dă bătăi de cap!

– Cât de mult te ajută faptul că familia este mereu lângă tine – la antrenamente, concursuri?

– Este cel mai important lucru pentru mine!

– Ai un model în tenis? De ce?

– Probabil Naomi Osaka. Numai pentru ca joacă degajat și se bucură de tot ce face. Îmi place și Kyrgios!

– Până unde îți propui să urci în tenis?

– Încerc să iau totul pas cu pas, fără să-mi pun în minte așteptările ca pe un obstacol de trecut. Mă bucur că sunt pe teren și pot face tot ce fac, mai ales că am suportul familiei.

– Ce preferi, simplul sau dublul și cine este partenera de dublu preferată?

– Nu cred că pot să aleg între simplu și dublu. Partenera de dublu preferată, Cara Meșter.

– Ce hobby-uri ai?

– Citesc destul de mult și ascult muzică. 24/7 ascult muzică!

Ea este Maria-Daciana Ciubotaru, jucătoarea de tenis care a împlinit 15 ani la 23 ianuarie 2020, câștigătoare de titluri naționale și turnee naționale și internaționale. O frumusețe de fată cu o creștere aleasă, foarte talentată, care bate la porțile afirmării internaționale într-un sport care cere foarte multă muncă și renunțări cât cuprinde. Un sport în care își obține locul meritat, luând totul pas cu pas, cu o maturitate și o filosofie de viață ce impresionează. A făcut o opțiune de viață, știe exact ce-și dorește și muncește pentru a avea ce-și dorește.

Sursa foto: Petrică Butuc, facebook Maria-Daciana Ciubotaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here