Soția purtătorului de cuvânt al Prefecturii, singurul candidat pentru un post călduț la Direcția de Statistică; un alt post, pregătit chiar pentru prefect

0
4013

Direcția de Statistică pregătește posturi călduțe pentru liberalii din conducerea Prefecturii Vrancea. Primul dintre posturi se pare că va fi adjudecat de Camelia Crețu, soția purtătorului de cuvânt al Prefecturii, liberalul Adrian Crețu. Ea este singurul candidat înscris la concursul organizat de Direcția de Statistică Vrancea pentru funcția de conducere de șef serviciu grad II la Serviciul de cercetări statistice de întreprinderi și exploatații agricole, prețuri și demografie.

Concursul a fost anunțat de la mijlocul lunii martie, încă de atunci fiind informații că este un post râvnit de anumite persoane. Suspiciunile au fost întărite de faptul că procedura concursului a fost demarată la câteva zile de la anunțul declarării stării de urgență în țară din cauza epidemiei de coronavirus. Surse oficiale ne spuneau la acel moment că liberalii profită de această situație pentru a-și mai asigura o funcție bine plătită și că ar fi făcut demersuri la mai multe instituții publice pentru a afla posturile vacante. Au fost vizate în special instituții cu salarizare foarte bună, cum este cazul APIA Vrancea. Iar derularea ulterioară a evenimentelor nu a făcut decât să confirme acest lucru.

Astfel, anunțul de concurs la Direcția de Statistică a fost postat în data de 19 martie, adică la trei zile după ce a fost instalată starea de urgență. La acel moment, directorul Direcției de Statistică, Vasile Apostu, ne asigura că a scos la concurs postul respectiv din cauza acțiunilor care erau programate pentru 2020 și 2021, a volumului de muncă foarte mare și a deficitului de personal. Practic, la acel moment, deși era stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, directorul instituției nu vedea nicio problemă în organizarea acestui concurs. Mai ales că nicio altă instituție a statului nu blocase procedurile. Ulterior, la 21 aprilie, după ce a fost finalizată procedura de selecție a dosarelor, iar soția purtătorului de cuvânt de la Prefectură a fost singurul candidat admis la concurs, același director a anunțat suspendarea concursului din cauza…stării de urgență. „În contextul evoluției epidemiei cu Covid 19, a măsurilor preventive adoptate la nivel național și a Decretului 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României”, justifică directorul Direcției de Statiscă decizia de suspendare a concursului. Așadar, suspendat cu un singur candidat!

Camelia Crețu este soția lui Adrian Crețu, fost consilier județean și secretar general adjunct al PNL Vrancea, membru în Biroul Politic Județean și purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului. Soția acestuia a fost angajată inițial la Primăria Jariștea, fief PNL, de la finele anului 2017. Bineînțeles că angajarea pe noua funcție a adus și o creștere consistentă a veniturilor comparativ cu anul 2017, când a lucrat la o companie farmaceutică.

O funcție și pentru prefectul interimar

Un alt concurs pregătit de Direcția Statistică este pentru un post de inspector clasa I grad profesional superior la Compartimentul IT și Infrastructură statistică, unde se cer studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, și o vechime de 7 ani în specialitatea studiilor. Anunțul a fost postat în data de 7 aprilie iar două săptămâni mai târziu a fost suspendată organizarea, tot din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență.

Acest post se pare că ar fi urmărit chiar de prefectul Gheorghiță Berbece, cel care este detașat în cadrul Prefecturii de la finele anului trecut, pe un post de consilier asistent. Potrivit Codului administrativ, detașarea este doar pentru o perioadă de șase luni, adică ar expira în luna mai, cum este cazul actualului prefect penelist. Mai mult, același Cod prevede că „detașarea se dispune prin act administrativ al persoanei care are competența legală de numire a funcționarului public detașat, la propunerea conducătorului autorității sau instituției publice în care urmează să își desfășoare activitatea funcționarul public detașat”.

Reamintim că, potrivit CV-ului său, Gheorghiță Berbece a fost angajat la Camera Deputaților până la decembrie 2019, când a fost numit prefect al județului Vrancea. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela spune, în nota de fundamentare a HG 895 din 2019, că Berbece este „detașat pe funcția publică de execuție temporar vacantă de consilier asistent în cadrul Instituției Prefectului – Județul Vrancea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here