Liberalii și-au pus omul care le filma conferințele, purtător de cuvânt la DSP Vrancea. Cât e de legal?

0
2555

Șefii liberali instalați la Direcția de Sănătate Publică Vrancea și-au angajat un purtător de cuvânt de la partid ca să le facă imagine în plină epidemie de coronavirus. Când spitalele și Direcția de Sănătate Publică au deficit de personal medical care să lucreze în prima linie și să salveze viețile românilor, de personal pregătit care să facă testele pentru Covid 19, prioritatea șefilor peneliști a fost de a angaja un purtător de cuvânt, pe un post contractual și pe o perioadă determinată.

Inițial, această angajare pe un post de referent de specialitate a trecut aproape nebăgată în seamă. Am crezut că ar fi vorba de vreun post tehnic unde este nevoie de o persoană care să rezolve dosarele din interiorul DSP Vrancea. Doar că, surpriză de la PNL. Ieri, un reporter de la Monitorul de Vrancea a încercat să discute cu directorul DSP Vrancea și să obțină informații pentru un articol. Doar că, după mult timp de așteptare, i s-a transmis printr-un bilețel să discute cu Silviu Stanciu, noul purtător de cuvânt al instituției.

Fost tehnoredactor și fost agent comercial, Stanciu a filmat în ultimii ani cu regularitate conferințele și evenimentele organizate de PNL Vrancea, iar una dintre paginile pe care le administrează promovează politicienii liberali vrânceni și atacuri la adresa PSD. De altfel, una dintre imaginile postate pe pagina de facebook este împreună cu deputatul „Grindă”, la Balul liberalilor vrânceni organizat la începutul anului.

Angajarea noului purtător de cuvânt al DSP Vrancea ridică semne de întrebare asupra legalității deoarece urgența era de a angaja personal medical, nu funcționari care să răspundă la petiții și să discute cu jurnaliștii. În plus, Silviu Stanciu a fost angajat pe un post în cadrul unui compartiment care nu are nicio legătură cu cel de relații publice. Conform anunțului oficial al DSP Vrancea, Silviu Stanciu a fost angajat pe un post în cadrul compartimentului de evaluare și promovare a sănătății. Printre atribuțiile acestui compartiment, conform Regulamentului de organizare și funcționare al DSP, se află monitorizarea şi coordonarea programelor de sănătate publică în domeniul bolilor netransmisibile, analiza și evaluarea indictorilor de morbiditate şi mortalitate legaţi de evoluţia bolilor netransmisibile în judeţ şi evoluţia acestora la populaţia din teritoriu, etc.. Mai mult, acest compartiment se subordonează metodologic Institutului Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate şi structurile sale de specialitate din centrele regionale de sănătate publică. Ori, pentru acest compartiment se prevede clar că, dacă au deficit de personal, pot fi cumulate cu alte structuri, însă cu obligația de a fi minim un medic pentru fiecare structură. Altfel spus, este nevoie de specialiști care să se ocupe de evaluarea și promovarea sănătății publice într-un județ.

Ori, noua conducere liberală a DSP Vrancea a stabilit că la angajarea pentru acest post este nevoie de „studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în domeniul relații publice și comunicare sau jurnalism”. Acestea sunt condiții specifice unui post de purtător de cuvânt, nu unei persoane care să se ocupe de evaluarea programelor de sănătate din Vrancea. Mai mult, postul de purtător de cuvânt, pe care se presupune că îl ocupă Silviu Stanciu, nu aparține compartimentului unde acesta a fost angajat, ci celui de relații publice. De altfel, conform aceluiași Regulament, compartimentul relaţii cu publicul are ca atribuție colaborarea cu structura de specialitate a Ministerului Sănătăţii în realizarea obiectivelor de comunicare prin mass-media ori prin mijloacele proprii ale direcţiei de sănătate publică judeţene.

Conform paginii sale de Facebook, Silviu Stanciu a studiat „Inginerie și management în alimentație publică și agroturism la Universitatea Bioterra – Facultatea de Management Agroturistic” și „Științe Politice și Administrative la Universitatea „Petre Andrei” din Iași”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here