Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Medicii stomatologi din Vrancea NU își deschid deocamdată cabinetele

Printr-o notă informativă trimisă către Colegiul Medicilor Stomatologi, filiala Vrancea, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a anunțat, săptămâna trecută, faptul că activitatea cabinetelor de medicină dentară din județ, care asigură intevențiile stomatologice de urgență, poate fi reluată în anumite condiții speciale, menite să limiteze răspândirea noului COVID-19. Cu toate acestea, la nivelul Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS) din Vrancea, nu există nicio solicitare în ceea ce privește dorința de redeschidere a cabinetelor, spune dr. Florinel Iacob, președintele CMS Vrancea.

Circuite separate și nebulizarea cabinetelor după fiecare pacient: sunt doar câteva dintre măsurile cerute de conducerea DSP Vrancea în cazul medicilor stomatologi care vor să-și reia activitatea pentru a trata cazurile urgente. „Cabinetele stomatologice de urgență trebuie să asigure circuite separate. Astfel, nu pot funcționa cabinetele stomatologice care acordă asistență pentru manopere de urgență în situația apidemiologică COVID-19, care sunt amplasate la parterul blocurilor sau au aceeași intrare cu locatarii sau alte cabinete care nu fac dovada îndeplinirii circuitelor separate”, se arată în comunicatul DSP Vrancea.

La acestea se mai adaugă și purtarea obligatorie a echipamentelor de protecție necesare în această perioadă, dar și folosirea soluțiilor biocide și dezinfectante. „Se vor respecta măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 suplimentare, cu privire la respectarea distanței între pacienți în sala de așteptare, purtarea măștilor de protecție de către însoțitori și pacienți în sala de așteptare, purtarea obligatorie a echipamentelui de protecție specific de către personalul medical pentru procedurile care generează aerosoli. Se va efectua procedura de nebulizare a cabinetului de medicină dentară propriu-zis, după fiecare pacient. Pentru completarea operațiunii de dezinfecție chimică se va efectua dezinfecția cu raze ultraviolete, conform prevederilor ar. 11 din OMS nr. 961/2016”, potrivit aceluiași document.

Președintele CMS Vrancea, dr. Florinel Iacob, ne-a declarat telefonic faptul că, momentan, nu există nicio solicitare din partea colegilor stomatologi din județ de a redeschide cabinetele. Mai mult decât atât, nici cabinetul dumnealui, de la Cotești, nu va fi redeschis în perioada imediat următoare. „Cabientul meu este închis, deci n-am asigurat nici intervenții stomatologice de urgență. Nu pot, pentru că sunt persoană peste 65 de ani, deci nu pot eu să mă deplasez ca să asigur urgențele. Pacienții vin la Urgență, la Focșani. Atât timp cât sunt restricții pentru persoanele de 65 de ani, nu deschidem”, a răspuns medicul stomatolog Florinel Iacob.

Conform acestuia, din cei 242 de medici stomatologi, câți sunt înscriși la nivelul CMS Vrancea, niciunul nu și-a exprimat disponibilitatea de a-și relua activitatea. „Sunt colegi care nu au în dotare tot ce le trebuie ca să deschidă, nu au nici nebulizatoare, nici lămpi cu ultraviolete și nici costumația necesară: combinezoane, viziere. Unii au, alții n-au. Dar, cei care vor să deschidă, și care au dotarea corespunzătoare, o pot face. Oricum, avizul îl dă Direcția de Sănătate Publică, în condițiile acestea de pandemie. La momentul actual, în Vrancea, sunt 242 de medici stomatologi. N-aș putea să vă spun care au echipamente și care nu, că nu i-am interogat pe fiecare, dar, deocamdată, nu există solicitare din partea lor ca să deschidă”, a mai spus dr. Florinel Iacob.

Medicii dentiști sunt printre cei mai expuși din domeniul medical, în ceea ce privește infectarea cu COVID-19, și asta pentru că, în timpul intervențiilor stomatologice, pot fi contaminați prin intermediul sângelui sau al salivei pacienților. Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) atrage atenția, spunând că: „Actul terapeutic nu trebuie să devină un vector de transmitere a virusului.

La mine, cabientul este închis și nu-l deschid decât atunci când legiuitorul va spune că ne dă voie. Pentru că acele condițiile impuse de DSP sunt destul de ambigue și nu vreau să am surprize”, ne-a declarat medicul stomatolog Mihai Nedelcu (FOTO).

Și cabinetul stomatologic al medicilor Andrei și Radu Marinescu rămâne închis pe perioada stării de urgență. „N-am reluat încă activitatea, și nici nu cred că a deschis cineva în Focșani. M-au sunat pacienții, le-am recomandat să meargă la spital, dar, din ce am înțeles de la ei, vor aștepta să redeschidem, nu doreau să ajungă spital. Având în vedere că noi avem un singur scaun, ar însemna maxim 6 pacienți pe zi, cu câte 2 ore alocate fiecăruia. Dacă ar fi să deschidă, ar putea doar cabinetele care au mai multe scaune aflate în altă încăpere. Noi, fiind doi medici la un scaun, ar trebui să avem 3 pacienți pe zi fiecare”, ne-a spus dr. Andrei Marinescu.

Număr mare de urgențe la cabinetul stomatologic al Spitalului Județean

Deoarece starea de urgență „a închis” cabinetele stomatologice, tot mai mulți pacienți s-au prezentat la Cabinetul Stomatologic de Urgență al UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean Focșani. Medicul Vlad Hanță ne-a declarat că încă nu și-a reluat activitatea la cabinetul privat, însă a tratat pacienții care s-au prezentat, în număr destul de mare, la UPU. „Nu deschidem momentan, după 15 mai. Urgențele stomatologice s-au asigurat în spital. N-am avut pacienți confirmați cu Covid. Au fost pacienți, mai mulți decât deobicei, în perioada asta, și cei mai mulți, într-adevăr, au avut urgențe, adică au înțeles să nu vină pentru chestiuni care nu sunt urgente. Dezinfecție s-a făcut după fiecare pacient cu ultraviolete și cu soluție de clor. Am văzut hârtia aceea de la DSP, dar hârtia aceea face referire doar la lucrul pe perioada de urgență, deci până se termină starea de urgență, după, nu știm ce va fi. Așteptăm să vedem care vor fi condițiile și după 15 mai. Din câte știu, n-a lucrat nimeni în Focșani”, a precizat dr. Vlad Hanță.

Vă reamintim faptul că, din data de 22.03.2020, activitatea tuturor cabinetelor de medicină dentară din România a fost suspendată în contextul limitării răspândirii noului virus, cu excepția cabinetelor stomatologice care beneficiază de infrastructura și dotările necesare execitării actului medical și doar pentru cazurile care reprezintă urgențe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?