ULTIMA ORĂ! Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor mai redeschide în acest an școlar; examenele naționale se vor susține cu reguli stricte!

0
10415

Președintele Klaus Iohannis a avut luni o nouă ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la Palatul Cotroceni.

Declarațiile președintelui:

„Tocmai am finalizat o întâlnire, o discuție, în care am evaluat câteva teme foarte importante și doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns împreună.

Prima tema: școlile. Aici, o mică introducere. În momentul de față activitatea fizic este suspendată pe durata stării de urgență și am evaluat cum putem să continuăm, având în vedere că pe 12 iunie anul școlar se termină. Trebuie să fim conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud că trebuie să ne relaxăm, dragii mei, din păcate nu este așa. Nu putem să vorbim despre o relaxare sau o încetinire.

Trebuie să ținem cont de câteva lucruri simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Riscul major ca elevii să ducă boala la școală și unul de a duce boala de la școală acasă.

Am dorit să știm și ce fac alte țări. Sunt o serie de țări care nu mai doresc să redeschidă școlile, unele încă evaluează. Acolo unde s-au deschis școlile experimental, în Franța, după puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitivi. Deci lucrurile nu sunt simple.

În conluzie, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor în acest an, grădinițele și școlile să nu se mai redeschidă. Elevul nu se va întoarce la școală, fizic. Până pe 12 iunie continuă formele de învâțământ la distanță. Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum, se mai poate face și o evaluarea suplimentară.

Sunt totuși câteva excepții. Elevii din clasele a 8-a, a 12-a, vor putea reveni la școala după 2 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, normele de distanțare pot fi respecate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost planificate, însă cu respectarea unor reguli stricte de distanțare. Se va măsura temperatura, se va face intrarea pe o parte se va ieși pe altă parte și alte reguli de distanțare socială”, a declarat președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here