GALERIE FOTO: Profil de performer – Fotbalistul Bogdan Panaite

0
787

Personajul ”Profilului de performer” de astăzi este Bogdan Panaite, Bobo, pentru prieteni și colegi. Face parte din grupul de tineri care au fost urcați la seniori și care confirmă prin prestațiile din teren și din afara lui că talentul, căruia i se adaugă foarte multă muncă, poate produce sportivi de valoare. Fie aceasta și valoarea confirmată – sau exprimată – la un moment dat, cum ar fi cel al trecerii de la juniori la seniori. Grupul la care am făcut referire îi cuprinde, la CSM Focșani 2007, în ordinea posturilor pe care joacă, pe Alexandru Apenciucesei, Bobo Panaite, Ionuț Salaoru, Andrei Paizan și Ștefan Pădineanu. Fiecare dintre ei dovedind că este soluție viabilă pentru echipa Focșaniului. Doi dintre acești fotbaliști foarte tineri sunt căpitani ai unei echipe care cuprinde în lot mulți fotbaliști experimentați. Primul căpitan este Ștefan Pădineanu, despre care am scris într-un număr anterior. Al doilea este Bogdan Panaite. Iar postura onorantă în care se află Ștefan și Bobo nu este întâmplare, ci consecință. Consecința unei creșteri constante, substanțiale și confirmate în timp.

Așadar, cine este performerul Bogdan Panaite?

Se prezintă: ”Mă numesc Bogdan Alexandru Panaite, am 19 ani și sunt jucător la CSM Focșani 2007. Am început fotbalul la vârsta de 7 ani la CSM Focșani sub îndrumarea profesorului Mircea Lazăr. Am trecut apoi la echipele de juniori de la Liceul cu Program Sportiv Focșani sub îndrumarea profesorului Daniel Banică”. Pe Bobo nu l-am remarcat în mod special în primii săi ani ca jucător de fotbal. Când, însă a început să joace pentru juniorii republicani la LPS Focșani, s-a ilustrat într-o manieră spectaculoasă, dintr-un grup de fotbaliști de bună calitate. Joc de cap excelent, plasament, acoperire bună a terenului, pasă lungă și precisă, dar și joc de combinație, siguranță. Și urcări cu folos la finalizare. Personalitate.

Își marchează preferințele: ”Postul meu de bază este cel de fundaș central, este postul care mă definește, chiar dacă la juniori am mai fost folosit mijlocaș la închidere sau chiar atacant”. Era o polivalență ce-a atras atenția specialiștilor care au văzut la Bobo un mare potențial care putea fi valorificat, cu beneficii pentru sportiv, dar și pentru cluburile unde, eventual, ar fi ajuns. În asemenea circumstanțe a avut, la 15 ani, o scurtă trecere pe la Academia de la Brașov a clubului spaniol Celta Vigo. A preferat să revină, însă, acasă, decizie ce s-a dovedit foarte inspirată pentru că Bogdan Panaite a urcat curând la echipa de seniori a CSM 2007, ai cărei tehnicieni îl remarcaseră, la rândul lor.

Rememorează acum: ”La echipa de seniori am fost promovat de antrenorii Vasile Burgă și Adrian Toma la vârsta de 16 ani, având șansa să joc aproape meci de meci, încă de la o vârstă fragedă”. De ce a fost promovat la seniori și cum a fost integrarea lui în echipă ne va spune ceva mai încolo antrenorul Vasile Burgă. Până atunci mai sunt, între alte lucruri importante este de consemnat, că, la 16 ani, Bobo a fost convocat la un trial pentru lotul național. Modest, îmi atrage atenția că nu a fost reținut în lot și îi răspund că simplul fapt că a fost convocat a fost un mod de apreciere a calităților lui, deși era jucător doar din Liga a III-a. Și cred că are tot timpul să fie convocat la un alt lot, pentru altă vârstă, de fotbaliști adevărați! Pentru asta este nevoie de răbdare și jocuri la nivelul potențialului său!

Moment special – primul meci în calitate de căpitan!

Cum ai trăit ziua în care ai intrat pe teren conducând echipa în calitate de căpitan, îl întreb. Încă un căpitan foarte tânăr! ”Primul meci ca și căpitan nu-l pot uita și reprezintă unul dintre cele mai frumoase momente de când joc fotbal, aș putea spune. Am debutat ca și căpitan împotriva Forestei Suceava, una dintre candidate la promovare. A fost un motiv de mândrie care mi-a adus o motivație în plus să muncesc și să dau pentru echipă tot ce pot. Aș putea spunea că este o răsplată față de munca depusă și pentru seriozitatea cu care mă pregătesc și joc. Unde mi-am propus să ajung? Întâi mi-am propus să muncesc foarte mult, cât de mult pot și știu că apoi va veni și momentul în care voi face pasul spre o echipa de Liga a II-a, de ce nu chiar de Liga I!” Bobo Panaite este optimist și bine face! Crede în ce poate și știe că poate mult. Își dorește să progreseze, fără a avea un model anume, dar, completează, ”mereu am încercat să învăț de la colegii mai mari de pe postul pe care joc; îmi place să urmăresc toți fundașii mari din lume, să văd ce face fiecare în parte și să încerc să pun în practică, la antrenamente și apoi în meciurile oficiale”.

Muncește cât de mult poți în fiecare zi și vei primi răsplata cuvenită!”

În devenirea sa ca fotbalist – dar și în general, Bogdan Panaite a avut mai mulți antrenori. ”De la fiecare în parte am avut sau încă am ceva de învățat. Fiecare și-a pus amprenta la formarea mea ca om, în primul rând, apoi ca fotbalist. Prin intermediul dumneavoastră doresc să le mulțumesc pentru toată încrederea oferită”. Așa sună maniera în care Bogdan Panaite își exprimă aprecierea pentru plusul adus condiției sale de om și fotbalist de oamenii care i-au marcat cariera. Bobo a fost elev al Colegiului Alexandru Ioan Cuza – ca și Irina Paraschiv, a reușit să pună în acord școala cu sportul bucurându-se de sprijinul necondițional al familiei, iar acum este student la Universitatea din Bacău, la Facultatea de sport. Conchide: ”Un lucru care mă reprezintă este faptul că mereu am încercat să dau totul și să muncesc atît cât de mult pot chiar dacă uneori, am fost oprit din cauza problemelor de sănătate. În final, un îndemn pe care l-am reținut pentru mine și după care mă conducMuncește cât de mult poți în fiecare zi și vei primi răsplata cuvenită„.

Antrenorul Vasile Burgă despre Bogdan Panaite

”Mi-a plăcut determinarea, atitudinea lui de copil ciminte, liniștit. A încercat și a reușit să facă progrese în fiecare an și dacă va merge în acest ritm poate promova înclusiv în Liga I. I-am acordat încredere, ca și lui Ștefan Pădineanu, i-am trimis în teren să joace iar ei au căpătat încredere jucând. Bogdan Panaite este un jucător foarte ambițios, docil, inteligent! Va crește pentru că are potențial!”

Am descris, împreună cu unul dintre foștii săi antrenori, cel care l-a promovat la 16 ani în echipa de seniori, și cu sportivul însuși, profilul unui fotbalist care își împlinește talentul și care poate deveni – și cred că o va face, unul dintre jucătorii foarte buni dați de Focșani fotbalului mare!

Sursa foto: Petrică Butuc, arhiva Bogdan Panaite

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here