Doi studenți din Adjud au creat o platformă online pentru producătorii locali din România

0
5445

Andrei-Leonard Ilie și Mihail Feraru, doi studenți de 19 ani din Adjud, s-au gândit să vină atât în sprijinul producătorilor, cât și al consumatorilor din România, dezvoltând o platformă online gratuită numită Harta Producătorilor Locali Români. Andrei-Leonard Ilie nu este la primul proiect de acest fel, el fiind creatorul aplicațiilor BACde10 și ENde10, ambele cu peste 90.000 de descărcări. Mai multe despre pasiunea lor pentru informatică, dar și despre această nouă platformă online, aflați din interviul realizat cu ajutorul celor doi.

De la colegi de bancă, la colegi de „afaceri”

Povestea de prietenie dintre Andrei-Leonard Ilie și Mihail Feraru a început în liceu. Ambii au urmat cursurile Colegiului Național „Emil Botta” din Adjud, la profilul Mate-Info. După absolvirea liceului, amândoi au luat drumul capitalei, înscriindu-se la facultate; Andrei a ales Automatica, iar Mihail Informatica. Sunt abia în anul I de facultate, și, momentan, din cauza decretării Stării de Urgență, ambii s-au întors acasă, în Adjud. Am fost coleg de clasă cu Andrei, care mi-a devenit un foarte bun prieten, așa că am devenit și parteneri în numeroase proiecte, amândoi fiind pasionați de tehnologie, și cu o arzătoare dorință de face lumea un loc puțin mai bun. În timpul liceului am fost de mai multe ori la olimpiada națională de informatică, dar și la alte concursuri”, spune Mihail Feraru.

Așa cum vă spuneam, colegul său, Andrei, este cel care a creat două aplicații cu profil aducațional pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a . „Sunt și creatorul aplicației ENde10 și BACde10 de acum 1 an și ceva. Sunt aplicații pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, cu peste 90.000 de descărcări, varianta pentru android. Sunt două aplicații care conțin materiile și variantele de teste pentru Bacalaureat, dar și pentru Evaluarea Națională.

Harta Producătorilor Locali Români

Din moment ce majoritatea activităților noastre zilnice (cursuri, serviciu, cumpărături) s-au mutat în zona online, cei doi studenți din Adjud au creat o platformă prin care își propun să aducă mai aproape de consumatori produsele dorite. Cum? Prin intermediul unei hărți online. „Platforma se numește Harta Producătorilor Locali Români și este o platformă diferită de restul platformelor de pe piață, pentru că nu este un magazin online, și nici un market-place.

Platforma este o hartă în care poți vedea producătorii din apropierea ta, reprezentați prin pini pe hartă, repartizați pe mai multe categorii. Apăsând pe un pin, poți vedea descrierea producătorului și ai la dispoziție două butoane prin care-l poți apela sau prin care îi poți accesa website-ul.

Platforma este gândită să fie ușor de folosit pentru orice tip de persoană, indiferent dacă are cunoștințe mai avansate sau nu. Procedura este una destul de simplă: accesezi platforma, găsești în apropiere, pe hartă, producătorul, și, prin apel telefonic poți intra în legătură cu el, comandând produsele prin metodele stabilite de comun acord”, explică Andrei-Leonard Ilie.

Dorim să aducem un plus economiilor locale din România”

Pentru a diminua cât mai mult efectele unei eventuale crize economice, tinerii s-au gândit că, prin intermediul aplicației lor, consumatorii vor sprijini mai mult producătorii locali din România, cumpărându-le produsele. „În principal, dorim să aducem un plus economiilor locale din România, de aceea am creat această platformă gratuită prin care aducem împreună consumatorii cu micii sau marii producători locali. Lipsa de rulaj intern se vede cu ochiul liber, este o nevoie reală, iar noi suntem încrezători că vom reuși să ajutăm la rezolvarea acestei probleme într-o măsură semnificativă. Nu ne orientam în a fi un simplu market online, ci dorim să dezvoltăm un adevărat ecosistem. În stadiul actual, nu am strâns foarte mulți producători, deoarece suntem într-o fază de demo și încercăm să acumulăm cât mai multe păreri pentru a obține un produs cât mai bun. De asemenea, suntem în căutare de colaboratori atât pentru promovare, cât și pentru dezvoltarea proiectului”, afirmă Mihail Feraru.

Cum funcționează?

Accesând Harta Producătorilor Locali Români, utilizatorii pot intra în contact cu producătorii din diferite zone ale țării, în funcție de produsele dorite. La momentul actual, trei producători locali din Vrancea au acceptat să se alăture proiectului. „Avem deja 20/30 de producători din zona de produse agro-alimentare cu care colaborăm. Producătorii i-am găsit în principal de pe grupurile de producători locali de pe Facebook. Am încercat să-i convingem să se listeze în platformă, foarte mulți dintre ei au fost cu brațele deschise, însă am mai triat, deoarece nu aveau toți forme legale (SRL, PF sau întrprindere individuală), iar unii nu ne dădeau locații exacte și nu puteam să-i adăugăm în platformă. Din Vrancea sunt 3 producători: unul care vinde miei și doi care produc miere”, spune Andrei-Leonard Ilie.

Formular de înscriere pentru producători

Toți producătorii locali din România care vor să fie adăugați pe Hartă trebuie să completeze un formular, pe care-l pot accesa aici: – https://producatoridinromania.ro/

Avem pe site și pe pagina noastră de Facebook un formular de înscriere unde, prima dată, se alege forma legală pe care o deții (SRL, PF, sau întreprindere familiară), numele firmei, în ce categorie te încadrezi, în ce subcategorie te încadrezi, o scurtă descriere, adresa unde va fi punctul pe hartă, numărul de telefon, web site sau adresa de Facebook, după îți dai acordul că datele vor fi integrate în platformă”, mai adaugă Andrei-Leonard Ilie.

Cei doi creatori ai platformei lucrează permanent la îmbunătățirea ei, și sunt deschiși către noi colaboratori care să ajute atât la partea estetică a aplicației, cât și la dezvoltarea proiectului în sine, prin atragerea unui număr cât mai mare de producători și consumatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here