Spitalele focșănene și Ambulanța solicită Primăriei Focșani 320 de locuri de cazare pentru cadrele medicale

0
1500
Operating room full of tired surgeons

Guvernul a stabilit prețuri exorbitante pentru cazarea persoanelor venite din străinătate în centre de carantină sau a cadrelor medicale, iar bugetul alocat a devenit insuficient, a acuzat primarul Focșaniului, Cristi Misăilă. Edilul a arătat că suma alocată de guvern este de 300 lei pe zi, de persoană cazată într-un centru de carantină sau pentru cadrele medicale care trebuie să fie izolate de familii între turele de activitate. Este o sumă foarte mare, ținând cont că un test pentru Covid 19, realizat la un operator privat, costă 350 lei. În aceste condiții, ar fi mai eficientă testarea, chiar și la clinicile private, astfel încât să se afle dacă o persoană este infectată, decât să fie plătiți 4200 lei, cât costă carantina pentru o perioadă de 14 zile.

Primarul Cristi Misăilă spune că din partea unităților medicale din Focșani a primit solicitări pentru 320 locuri de cazare a cadrelor medicale. În schimb, bugetul alocat de la Guvern este infim, doar un milion de lei, comparativ cu cele 3,6 milioane lei, necesare conform tarifelor stabilite de guvernanți. În aceste condiții, primarul Focșaniului îi roagă pe vrâncenii aflați în strănătate să nu revină acasă pentru că vor petrece Sărbătorile Pascale în carantină, nu alături de cei dragi. Sumele alocate de guvern sunt infime față de suma necesară având în vedere prețurile exorbitante, din punctul meu de vedere, preț de 300 lei de persoană, pe zi, este un preț de cinci stele. De același preț beneficiază atât persoanele care vin din străinătate și intră în carantină, dar și cadrele medicale. Am solicitat DSP și Instituției Prefectului să ne comunice care este suma alocată pentru municipiul Focșani astfel încât să facem procedura de achiziție și să avem contract cu unitățile hoteliere. Am primit solicitări din partea Serviciului de Ambulanță, din partea Spitalului Județean din Focșani, cât și din partea Spitalului Militar pentru 320 de locuri pentru cadrele medico sanitare care vor fi izolate față de familiile lor în perioada dintre turele de activitate.

Am ajuns la concluzia că pentru a asigura cazarea la prețurile stabilite de Guvernul României, ne-ar fi trebuit suma de 3,6 milioane lei doar ca să facem față cererilor cadrelor medicale. DSP ne-a transmis că avem alocată suma de 1,3 milioane lei, din care au fost cheltuite deja două sute mii lei pentru hrana persoanelor aflate deja în carantină în diverse locații din Focșani. Suma este foarte mică, nu ne putem permite să contractăm pentru perioada de până la finalul stării de urgență pentru cadrele medicale, darămite să mai contractăm pentru persoanele care vin din zonele roșii. Cu tot respectul și dragostea pentru românii care sunt în zonele roșii, să încerce să nu vină acasă pentru că sigur nu vor putea petrece sărbătorile pascale alături de cei dragi deoarece vor fi în carantină”, a spus primarul Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here