Primăria Focșani caută bănci pentru a contracta credite bancare de maxim 70 milioane de lei cu care să fie finanțate investițiile din municipiu. Municipiul Focșani are unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din țară, de doar 4,21%, iar sumele împrumutate vor fi folosite pentru investițiile de care este nevoie în municipiu.
Pe lista de investiții care urmează să fie finanțate prin acest contract de împrumut se află Reabilitarea parcului Nicolae Bălcescu, Extinderea rețelei de gaze în cartierul Mândrești, Reabilitarea și modernizarea piațetelor Teatru și Milcov, Refacerea infrastructurii străzilor Gh. Doja, fundătura Gh. Doja, Legumelor, Plantelor, Vasile Pârvan, Bahne, Lucrările de recondiționare și de modernizare a terenurilor sport de la Liceul Sportiv, reabilitarea și modernizarea străzilor Revoluției, Aleea Sudului, Cpt. Crețu Florin, Aleea Parc, proiectul de extindere cu 12 săli de clasă de Școlii nr.3 din Focșani.
Acestor investiții finanțate prin bugetul local li se adaugă investițiile co-finanțate din fonduri nerambursabile precum Dezvoltarea rețelei de piste pentru bicicliști, Modernizarea transportului public din Focșani, Resistematizarea infrastructurii de transport în Focșani, achiziție de autobuze electrice, Reabilitarea și modernizarea grădinițelor, cele două etape ale proiectului Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Focșani, reabilitarea, modernizarea și extinderea Sistemului de Iluminat Public, Reabilitarea sistemului de termoficare din municipiu.
Anunțul de achiziție publică a serviciilor bancare a fost făcut pe pagina de internet a municipalității dar și prin Sistemul electronic de achiziții publice. Conform anunțului public, creditele vor fi împărțite în trei loturi, de maxim 20.422.806 lei, de 40.000.000 lei și de maxim 9.178.144,50 lei. Primul este pentru finanțarea proiectelor cu co-finanțare europeană, al doilea pentru finanțarea investițiilor realizate din surse proprii, iar al treilea credit pentru refinanțarea datoriei publice locale. Perioada de rambursare este, în ordine, de 52 rate trimestriale, 46 rate trimestriale, 59 rate trimestriale. „Ratele vor fi achitate în data de 20 a lunilor martie, iunie, septembrie și decembrie ale fiecărui an din perioada de rambursare. Autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a rambursa integral sau parțial creditul, oricând pe durata acestuia, fără perceperea nici unor costuri, comisioane sau orice alte taxe de rambursare anticipată… Dobânda: Dobânda curentă aplicabilă este: ROBOR la 6 luni +/- marja fixă acordată de ofertant % pe an; dobânda se aplică la soldul creditului și este variabilă în funcție de indicele de referință ROBOR6M”, se arată în anunțul municipalității.
Conform Primăriei, criteriul de atribuire a contractelor este prețul cel mai scăzut iar ofertanții au obligația de a face dovada conformității serviciilor ce urmează a fi prestate cu cerințele prevăzute în Documentația de atribuire. Soluția creditelor bancare pentru realizarea de investiții necesare, dar care depășesc posibilitățile financiare actuale, este aplicată de numeroase municipii din țară. Un exemplu este municipiul Oradea, unde gradul de îndatorare al municipiului, condus de un edil liberal, este de 18%, banii fiind folosiți pentru lucrări de investiții.