Asociaţia Profesională a Ciobanilor (ARC), care are peste 3.000 de membri, solicită autorităţilor o derogare de o săptămână pentru sacrificarea mieilor în ferme, dar cu respectarea regulilor generale de igienă şi a condiţiilor de protecţie care se impun din cauza infecţiei cu noul coronavirus. „Asociaţia pe care o conduc a cerut autorităţilor să tăiem mieii în fermă în acest an. Informaţiile transmise de ANSVSA pe 25 martie spun că fermierii, ciobanii, trebuie să ia autorizare de la Direcţiile sanitare-veterinare pentru acest lucru, dar în prezent ei nu au timp să mai facă acest lucru. Ce facem acum, îi punem pe toţi fermierii pe drumuri ca să meargă să ceară autorizare de la DSVSA? Consider că ar trebui să se dea liber în săptămâna pascală, aşa cum a fost în toţi anii, începând de luni, după Florii, şi până în sâmbăta Paştelui, să fie liber să se sacrifice în ferme. Oamenii pot să vină să cumpere direct din fermă, civilizat, nu ne aglomerăm, cumpără şi pleacă. Dacă ajungem în pieţe consider că se va aglomera şi mai mult în această perioadă. De aceea, susţin că ar fi cel mai bine să se dea acea derogare, să tăiem în ferme, cu respectarea condiţiilor care ni se impun, să avem apă curentă, spaţiu amenajat etc. Acum cred că nu ar trebui să avem nici condiţii prea stricte pentru că mielul nu e porc”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor (APC), Dan Petrescu.
El a precizat că sunt fermieri în asociaţie care vând mieii şi online, iar unii chiar pot să-i transporte acasă la cumpărători în condiţii optime. „Se pot face achiziţii de miei şi online. Eu trimit din ferma mea la Bucureşti, se face coadă online, îi tăiem, îi împachetăm frumos în cutii de carton, îi punem în maşină cu frig şi îi ducem acasă la om, care decontează transportul. Dar pentru bucureşteni se poate face acest lucru din zone mult mai apropiate, pentru că sunt atâtea turme de oi în jurul Bucureştiului şi sunt mulţi care vor să-i primească direct acasă. Şi o firmă de curierat a pus la dispoziţie maşini cu frig şi duc miei în toată ţara. Noi la asociaţie am făcut public online acest lucru, astfel încât toţi fermierii din asociaţie care vor să distribuie, să facă acest lucru, fie ei, fie cu firme care se ocupă. Preţul de transport nu este mare, cred că se pune undeva la 1 leu în plus pe kilogram”, a explicat preşedintele APC.
El a subliniat că în această perioadă la export se livrează în jur de 4 milioane de miei, în timp ce pe piaţa internă se sacrifică circa două milioane şi ceva de capete. „Poate acum cu boala asta românul o să vadă că e mai bună decât orice şi va începe să consume carne de oaie. Este singurul animal, oaia, la care avem surplus de carne în ţară”, a subliniat fermierul. În ceea ce priveşte preţul cărnii de miel în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, Petrescu a menţionat că pentru ciobani este mai bun decât în 2019, când „preţul a fost un dezastru”. „Preţul la carnea de miel, comparativ cu anul trecut, a fost mai bun, pentru noi. Deranjant este faptul că aceia care cumpără angro şi vor să dea la export vor cu 9-10 lei/kilogram în viu, iar în urmă cu 2-3 săptămâni au luat cu 12-15 lei kilogramul în viu, şi nu înţelegem de ce. Într-adevăr, anul trecut pe vremea asta, mielul ajunsese de râs, la 7 lei pe kilogram în viu. A fost un dezastru. În privinţa mielului tăiat, estimăm că preţul cărnii va fi între 25 şi cel mult 30 de lei/kilogram în acest an. Este mai mare decât anul trecut, pe vremea asta, când am dat cu 18 – 22 de lei maximum, pe kilogram. În supermarketuri, unde intră doar miei sacrificaţi în abatoare se dă numai 21 de lei pe kilogram, şi nici aici nu înţeleg de ce, pentru că am văzut la vânzare şi cu 35 de lei kilogramul. Îl iei din import şi pui un preţ de 35 de lei/kilogram şi de la ai tăi, din ţară, impui un barem de 21 de lei. Mi se pare ceva anormal”, a explicat Dan Petrescu.
Acesta consideră că în astfel de situaţii, când preţul scade prea mult şi există stocuri şi nu sunt livrări, statul ar trebui să intervină cu o subvenţie, oferind în acest sens modelul Ungariei.
Articolul integral pe – https://bit.ly/3eb2Ddu