GALERIE FOTO: Profesorul de sport la Ora de comunicare – Remus Popa!

0
652

Criza provocată de pandemia de COVID – 19 prelungește perioada în care elevii și profesorii de educație fizică și sport nu merg la școală. Bun prilej pentru profesori de sport vrânceni să facă o „Oră de comunicare”. În beneficiu propriu, dar și în beneficul elevilor lor și al cititorilor Monitorului de Vrancea, interesați de educația fizică și sportul în școală!

Astăzi, Ora este cu Remus Popa, profesor de educație fizică și sport, titularizat, la Școala ”Ioan Cîmpineanu” din Cîmpineanca. Master în educație fizică școlară și management sportiv. A fost fotbalist la echipe de Liga a IV-a în Vrancea și în Liga a III-a – la CSM Focșani 2007 și Universitatea Dunărea de Jos Galați. Arbitru de fotbal județean. Antrenor la grupe de copii la InizioJunior Focșani. Atacant cu viteză, cu simțul golului și cu execuții surprinzătoare. Are programată nunta pentru 18 iulie, nași fiind familia prietenului său, Ionuț Manu.

Așadar, Remus Popa!

– Ce face un profesor de sport când nu face ore de sport?

– Ca profesor, în această perioadă grea pot spune că înainte de toate îmi lipsesc elevii. Locuiesc la curte și pot spune că sunt destul de activ și pe teren – fac tot felul de treburi în gospodărie și, implicit, exerciții de menținere a stării de sănătate.

Dar sunt activ și pe partea digitală, căutând surse cu care să-mi pot ajuta elevii, dacă nu altfel, atunci din fața calculatorului.

– Ce ar putea să facă un elev care nu merge la cursuri și căruia îi place sportul. Sau care are, pur și simplu, nevoie de mișcare…

– În primul rând elevii și părinții trebuie să respecte deciziile luate de Guvernul României și să rămână în casă sau în curte. Pe partea de mișcare elevii trebuie să înțeleagă că aceasta este benefică organismului și nu numai. Și îmi place să cred că elevii mei sunt la fel activi ca și mine, având în vedere că sunt copii de la țară. Este greu în această perioadă pentru oricine. Dar în primul trebuie să ne gândim la beneficiile pe care le aduce educația fizică și sportul nu doar pentru sănătate, ci și pentru societate, în general.

– Nu este neapărat rostul lor, dar crezi că sunt orele de sport și competițiile școlare o rampă de lansare pentru sportul de performanță? Dacă da, poți argumenta cu propria-ți experiență?

– Cu siguranță. Participând la orele de educație fizică elevii se dezvoltă armonios, iar la competițiile sportive cu siguranță vor avea de câștigat, pentru că noi, profesorii, descoperim talente și îi îndrumăm spre performanță.

– Ai o relație profesională cu cluburile sportive sau cu căutătorii de talente pentru astfel de cluburi?

– O relație bună o am cu clubul INIZIO Junior Focșani, unde prietenul meu Rodinel Stan m-a convins să vin lângă el în staff. Și unde antrenez o grupă de copii.

– Crezi că o activitate extrașcolară în sport aduce beneficii profesionale unui profesor de educație fizică și sport? De ce?

– Cu siguranță, da! Cum am spus mai devreme, sunt și antrenor la INIZIO. Acolo îmi valorific pregătirea pedagogică, mi-o îmbunătățesc lucrând cu copiii în condiții cumva diferite de cele de la școală. Mă perfecționez, adică, și pot aduce și un plus de calitate în munca de antrenor. Iar din arbitraj, din observarea directă a relațiilor de joc, a manierei în care se comportă jucătorii în timpul unui meci, aduc în lucrul cu elevii ideea că în joc, dar și în viață, este nevoie de fair-play, de respect al regulilor.

– Ții cursuri on-line cu elevii în această perioadă?

– Țin legătura cu elevii mei pe grupul școlii unde îi ajut cu videoclipuri despre menținerea stării de sănătate, alimentație corectă, pentru că, din păcate, statul în casă și lipsa mișcării pot afecta sănătatea. Cu exerciții fizice și cu o alimentație sănătoasă putem împiedica asta.

– Cum crezi că vor arăta orele de sport după revenirea la cursuri?

– Pentru noi a fost și este un șoc ceea ce se întâmplă acum, ne-am pierdut libertatea. Cred cu tărie că după ce vom trece peste efectele acestui virus asupra vieții noastre, vom aprecia mai mult libertatea și vom avea mai multă grijă de noi si de familiile noastre. Iar la orele educație fizică copiii vor fi și mai dornici de joacă și de tot felul de alte activități.

– Mulțumesc, Remus, domnule profesor! Sa trecem sănătoși cu toții peste vremurile astea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here