GALERIE FOTO: A venit în țară cu betoniera și sculele. Bază mobilă de triere a vrâncenilor întorși din străinătate, în parcarea de la Dedeman

0
11020

Foarte mulți vrânceni au revenit acasă din străinătate. Mașinile vin în convoaie de la graniță, iar ulterior sunt conduse de echipaje de jandarmi și poliție la baza mobilă de triere amenajată în parcarea de la Dedeman. Este, în fapt, un cort unde cei reveniți din străinătate trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere despre locația în care pot fi găsiți în următoarele 14 zile. Vrâncenii care revin acasă au mașinile burdușite cu obiecte personale, neștiind pentru cât timp vor fi nevoiți să stea în țară înainte de a pleca înapoi în străinătate. Unul dintre ei și-a adus acasă inclusiv betoniera și sculele cu care lucra pe șantierele de construcții.

Centrul de triere este gestionat de specialiștii Direcției de Sănătate Publică iar persoanele care revin din străinătate trebuie să completeze Declarația pe proprie răspundere de carantinare obligatorie la domiciliu. Ajunși la centrul de triere, persoanele trebuie să aștepte în mașini până când sunt preluate de specialiștii DSP. Costumați în combinezoane, aceștia îi preiau în cort, completează declarațiile, se stabilesc locațiile unde persoanele vor sta în carantină și unde vor fi verificați de autorități. Ulterior sunt completate documentele cu ofițerii de poliție iar persoanele pot pleca către locuințele unde vor sta în carantină. Persoanele respective sunt așteptate în localitatea de domiciliu de polițiști sau jandarmi. De asemenea, echipaje de polițiști și jandarmi vor verifica dacă persoanele respective respectă interdicția de a nu părăsi locația în care sunt plasate.

Menționăm că Hotărârea 31 din 4 aprilie a CJSU Vrancea prevede că toate persoanele care revin din străinătate din zonele roșii intră în carantină obligatorie la domiciliu sau în altă locație declarată. Se află în această situație persoanele care declară pe proprie răspundere că dispun de spațiu de locuire independent și separat de spațiile ocupate de ceilalți membri ai familiei. Pe lista țărilor considerate „zone roşii” de către autoritățile române ca urmare a cazurilor de coronavirus se află: Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, SUA şi Turcia.

Conform Prefecturii Vrancea, în data de 6 aprilie 2020, erau monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 2929 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se aflau 403 persoane. Potrivit sursei citate, „în următoarele două săptămâni este așteptat un flux crescut al vrâncenilor ce se întorc din străinătate”.

Nemulțumiri în carantină

Vrâncenii aflați în carantină continuă să-și exprime nemulțumirile. „Să înțelegem că fiecare județ își ia propriile decizii? Cum rămâne cu cei ce au intrat în carantină obligatorie pe data de 3.04 și sunt închiși mai rău decât criminalii fără a fi testați. Dacă nu te protejeze tu, te poți îmbolnăvi pentru că nimănui nu-i pasă ce se întâmplă în așa zisele centre. De ce nu-i o lege pentru toți cetățenii”, a scris o cititoare pe pagina noastră de Facebook, la o postare privind centrul de triere. Într-un răspuns, o altă cititoare scrie: „În aceeași situație sunt și eu, am sunat acum la DSP să îi întreb dacă se calculează data de când am intrat în țară sau data de când am intrat în hotel și nu știu ce să îmi răspundă”.

Cel mai probabil, mulți dintre vrâncenii întorși în țară nu vor putea îndeplini condițiile impuse pentru izolare la domiciliu, respectiv spațiu de locuire independent și separat de spațiile ocupate de ceilalți membri ai familiei. De unde, probabil, și apelul repetat al Prefecturii ca primarii să găsească spații destinate persoanelor ce urmează să intre în carantină. Mai mult, Prefectura face „apel la toate instituțiile locale și județene să identifice și să pună la dispoziție spații de cazare pentru cei sosiți, așa cum prevede art.3 din Hotărârea nr. 5/29.02.2020 a CJSU Vrancea”.

Într-o scrisoare deschisă către prefectul Gheorghiță Berbece, primarul Cristi Misăilă precizează că „Primăria Municipiului Focșani dorește să asigure cazare pentru cadrele medicale, care luptă zi și noapte cu această pandemie, meritând din plin respectul și aprecierea noastră”. Primarul Misăilă spune că este obligația Prefecturii de a gestiona în continuare contractele de cazare pentru centrele de carantină de pe raza Focșaniului, contracte încheiate fără consultarea municipalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here