Doi frățiori au ajuns în grija unui asistent maternal după ce tatăl lor și-a omorât fratele, iar mama a plecat să caute de muncă

0
1243

Zilele acestea, trăim cu impresia că totul se învârte în jurul pandemiei de coronavirus. Adevărul este însă altul. Oamenii continuă se se îmbolnăvească și să moară și de altceva. Familiile, copiii aflați în nevoie continuă să aibă nevoie de ajutor. Doi frățiori de 1 an și trei luni, respectiv 2 ani și trei luni, au ajuns în grija asistenților maternali după ce în familia lor s-a produs o tragedie. La începutul acestui an, tatăl copiilor a fost arestat pentru crimă, după ce și-a omorât fratele, iar mama, după aproximativ două luni de stat în Centrul Maternal Focșani, a cerut externarea ei și plasarea micuților în grija unui asistent maternal, motivând că va căuta o locuință și un loc de muncă.

Este disperată și își vrea copiii înapoi”

Articolul nostru a plecat de la sesizarea unei cititoare care ne-a relatat povestea tinerei mame de 19 ani, care „este disperată și își vrea copiii înapoi”. Totul a început pe data de 4 ianuarie a.c., când concubinul fetei și-a omorât fratele. În aceeași zi, tânăra, împreună cu cei doi copii, au ajuns la Centrul Maternal Focșani. „Soțul meu este arestat de pe data de 4 ianuarie pentru crimă și eu am rămas pe drumuri. Nu avea antecedente violente. Fratele lui de 35 de ani a intrat peste mine în casă, a tras de mine, m-a bătut. Când s-a întors acasă, soțul a găsit băiatul bătut, m-a găsit și pe mine bătută, și a băgat cuțitul în frate-su. A decedat pe loc”, povestește R.D.

Dorind să-și caute de muncă și o locuință, tânăra a plecat de la Centru. Ea spune că a ajuns într-o locuință socială dintr-o comună, ajutată fiind de primarul localității respective, însă nu a putut sta acolo pentru că, mai afirmă ea, ar fi fost agresată de un bărbat care locuia în aceeași casă. Pentru că nu mai ține legătura cu nimeni din familia ei, iar mama soacră, spune tânăra, nu o mai primește în locuință, R.D. a apelat la ajutorul unei cunoștințe. Așa a ajuns să doarmă la o stână aflată în apropiere de Vidra și să lucreze cu ziua. „Locuiam la Irești, Vidra, împreună cu soacra, dar nu m-a mai primit acasă pentru ce s-a întâmplat între frați. Tatăl meu nu mai știu nimic de el, mama este recăsătorită, nu ținem legătura. Mai am două surori care sunt cu mama, și doi frați care stau cu tatăl lor. Acum stau la cineva, la o stână, muncesc pe acolo, dar totuși trebuie să-mi caut ceva”, spune ea.

Și-a înjunghiat fratele în inimă

Concubinul fetei, R.A., a ajuns în arestul poliției după ce, la începutul acestui an, și-a înjunghiat mortal fratele mai mare. Totul s-ar fi petrecut, după ce, în timp ce tânărul de 23 de ani se afla la pădure, mama și fratele lui au intrat peste concubina de 19 ani în cameră, adresându-i diferite reproșuri. Fata și-a sunat iubitul și i-a povestit tot. Când s-a întors acasă, a început cearta. Discuțiile însă au degenerat, iar cei doi frați s-au luat la bătaie. La un moment dat, fratele mai mic a pus mână pe un cuțit și l-a înjunghiat pe bărbatul de 35 de ani în zona inimii, lovitură care i-a fost fatală victimei.

Cea care a sunat la 112 a fost chiar concubina inculpatului. După constatarea decesului şi cercetarea locului faptei, trupul neînsufleţit al victimei a ajuns la Serviciul de Medicina Legală (SML) pentru necropsie, iar inculpatul la spital pentru a se calma întrucât anchetatorii nu au putut discuta cu el. A doua zi el a fost audiat şi apoi trimis în instanţă cu propunere de arestare. Bărbatul nu a negat că a comis fapta, ba mai mult, le-a povestit anchetatorilor cu lux de amănunte cum s-a întâmplat totul.

Ce spun reprezentanții DGASPC Vrancea

Reprezentanții Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea ne-au declarat că, după aproximativ două luni petrecute la Centrul Maternal Focșani, mama celor doi copii a cerut să fie externată, iar minorii să fie plasați în grija unui asistent maternal. „La admiterea în centru, mama (…) a fost informată cu privire la serviciile specializate ale Centrului Maternal de care poate beneficia împreună cu copiii, de drepturile şi obligaţiile ce-i revin pe perioada rezidenţei în conformitate cu nevoile sale specifice, în vederea prevenirii separării copiilor de familie. Pe perioada rezidenței cuplului mamă–copii în Centrul Maternal Focșani, specialiștii, împreună cu personalul, au realizat acţiuni de evaluare şi intervenţie specifice problematicii, care au constat în:

– consiliere și evaluare psihologică a mamei în scopul identificării percepției proprii și a impactului psiho-emoțional generat de situația în care s-a aflat, și totodată sprijinirea acesteia pentru a traversa cât mai puțin traumatic evenimentele grave din familie (tatăl copiiilor fiind arestat pentru omor; dumneaei împreună cu copiii fiind nevoiți să plece din locuință; etc…) ;

– implicarea activă a mamei în activități specifice cu proprii copii (deoarece au fost identificate carențe în însușirea/exercitarea deprinderilor adecvate de igienă/hrănire/oferire suport afectiv-emoțional/managementul relaționării cu aceștia), astfel încât să se realizeze adaptarea acesteia și a copiilor la noile condiții de conviețuire;

– alte demersuri și intervenții care au vizat identificarea locurilor la grădiniță/creșă pentru copii;

– informarea detaliată a acesteia cu privire la alternativele pe care le are cu privire la copii și în menținerea legăturii cu tătăl acestora aflat în arest;

– acompanierea mamei și a copilor la cabinet NPI (Neuropsihiatrie Infantilă) și NP (Neuropsihiatrie) pentru consultație și totodată plata consultației și a medicației recomandate de medicii specialiști;

– demersuri și intervenții specifice vizând posibilitatea ca mama, împreună cu copiii, să beneficieze de sprijin real/concret din parte rudelor după încetarea rezidenței în centru;

– identificarea, împreună cu mama, a unor persoane apropiate/rude care ar putea să solicite plasamentul copiilor și pe cât posibil aceștia să fie crescuți în cadrul familiei extinse și ulterior reintegrarea în familia naturală să fie mai facilă”.

Reprezentanții DGASPC Vrancea mai spun că în perioada rezidenței, au fost situații în care tânăra „și-a schimbat dispoziția și totodată intențiile exprimate cu privire la viitorul ei și al copiilor, fiind vizibil faptul că nu reușește să se acomodeze la acest mod de viață (în opinia ei „ca la bloc” …. cu multe reguli și condiționări, etc. ), situație care se suprapunea și cu problemele personale de viață (persoana despre care spunea că este cea mai importantă din viața ei – concubinul – arestat pentru omor), însă de fiecare dată starea psiho-somatică a acesteia nu a prezentat o situație de risc pentru ea și/sau copii”.

Conform reprezentanților DGASPC Vrancea, pe 16 martie, tânăra de 19 ani a solicitat verbal și în scris „instituirea măsurii de plasament la asistent maternal profesionist a celor doi copii, solicitare care a fost urmată de o intervenție adecvată (sedință de consiliere detaliată care a vizat atât acordarea suportului afectiv-emoțional, cât și informațional privind toate aspectele pe care le implică decizia de a solicita plasamentul celor doi copii)”. Întrucât tânăra „și-a exprimat în mod hotărât și clar dorința de a fi realizată cât mai curând preluarea copiilor, motivând că decizia a fost luată și este în asentimentul tatălui copiilor (aflat în arest), susținând că a identificat o casă în satul Irești– comuna Vidra unde va locui și asteaptă un răspuns cu privire la o angajare imediată, specialiștii au făcut demersuri în acest sens – informarea telofonică a primăriei Vidra despre decizia beneficiarei, concomitent cu identificarea unui asistent maternal profesionist în familia căruia să fie instituit în regim de urgență plasamentul celor doi frați”.

Pe 18 martie, mai precizează reprezentanții DGASPC Vrancea, R.D. a solicitat încetarea rezidenței în Centrul Maternal Focșani, „fiind întocmită documentația aferentă (în confomitate cu standardele și prevederile legale) cu precizarea că în cursul aceleiași zile s-a realizat preluarea copiilor de către un asistent maternal profesionist în vederea instituirii măsurii de protecție specială”.

La 19 ani, cu doi copii la un asistent maternal și un bărbat care și-a ucis fratele, R.D. este un suflet care rătăcește pe drumurile Vrancei încercând să-și găsească locul și rostul. O poate ajuta cineva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here