Primarul liberal de la Tâmboiești vrea ca cele 350 de persoane aflate în izolare să fie exceptate de la reguli

0
1723

„Astăzi ambulanța a luat primul suspect de COVID 19. Toți tac. Rog COMITETUL JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, precum și pe ceilalți responsabili să comunice persoanelor izolate dacă pot merge la fântână după apa necesară gospodăriei”, se arată într-o postare de sâmbătă pe pagina de Facebook a Primăriei Tâmboiești. Primarul liberal din Tâmboiești, Marian Pleșa, cere așadar încălcarea prevederilor ordonanțelor militare. El afirmă că nu poate gestiona situația persoanelor izolate la domiciliu. Asta în contextul în care CUP Focșani a restricționat furnizarea apei potabile în comuna Tâmboiești din cauza problemelor din sistemul de alimentare cu apă și a creșterii numărului de consumatori, ca urmare a revenirii acasă a persoanelor plecare în străinătate. CUP furnizează apă în intervalele orare 6:00 – 13:00 şi 17:30 – 22:00, așadar pot fi făcute rezerve de apă „necesare gospodăriei”.

Fără să spună ceva despre responsabilitatea pe care o are chiar primăria în problema furnizării apei, într-o adresă trimisă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, primarul pasează responsabilitatea pentru apariția unor eventuale cazuri de persoane infectate cu Covid 19. „În cazul constatării unor eventuale infectări cu virusul Covid 19, sunteți direct răspunzători dacă nu luați măsurile necesare în cel mai scurt timp”, scrie primarul Marian Pleșa. Deși 350 de persoane au revenit în comună și sunt izolate la domiciliu, liberalul crede că nu a crescut consumul de apă.

Reprezentanții CUP spun că în funcţie de evoluţia situaţiei, de cerinţe şi de consumul înregistrat, programul poate fi adaptat, respectiv intervalul orar se poate micşora sau mări. Problemele în alimentarea cu apă a vrâncenilor din Tâmboiești sunt cauzate atât de rețea, greșit realizată de către firmele contractate de primăria Tâmboiești dar și de creșterea numărului de persoane în localitate, ca urmare a revenirii acasă în contextul pandemiei cu coronavirus. De altfel, în Tâmboiești sunt 350 de persoane izolate la domiciliu, ca urmare a revenirii din străinătate. Reprezentanții companiei de utilități arată că problemele la furnizarea apei din Tâmboiești au fost constatate încă din 2010, când sistemul de alimentare cu apă al localității a fost preluat din domeniul public al comunei Tâmboești în domeniul public al județului Vrancea și administrarea acestuia de către Serviciul Public ”Exploatarea Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apă” Vrancea – SPESRAA (devenit între timp Sucursala Apă-Canal Rural, în cadrul SC CUP SA Focșani). Printre problemele identificate se numărau realizarea incorectă a traseelor tehnologice, lipsa căminelor de golire și aerisire, incapacitatea asigurării unei furnizări continue a apei la utilizatori, ca urmare a presiunii necorespunzătoare în noduri (existând zone cu presiune zero), lipsa planurilor de situație post-execuție și a regulamentului de funcționare, exploatare și întreținere, lipsa unor analize concludente în ceea ce privește calitatea apei. „Din cauza tuturor acestor lipsuri ale sistemului care, și la data preluării împiedicau furnizarea continuă a apei la abonați, în Procesul-verbal de predare-primire s-a menționat: ”În cazul în care, necesarul de apă este mai mare decât capacitatea proiectată sau realizată a sistemului, SPESRAA nu are nici o responsabilitate privind lipsa apei în diferite zone ale localității, furnizarea discontinuă sau cu presiune și debit scăzut”. Majoritatea acestor aspecte au rămas, din păcate, nerezolvate până în prezent”, arată reprezentanții CUP Focșani. Aceștia precizează că responsabilitatea acestor lucrări revenea în totalitate firmelor care au proiectat și au executat sistemul, precum și beneficiarului acestuia – Primăria Tâmboești.

După preluarea alimentării cu apă de către CUP Focșani a fost demarată procedura pentru remedierea problemelor și comuna Tâmboiești a fost inclusă Contractul de Lucrări VN-CL-07 ”Rețele de apă și canalizare în Gruparea Gugești – punct de lucru Tâmboești”, executat în cadrul proiectului de anvergură finanțat prin POIM – ”Extinderea și modernizarea sistemului de apă și canalizare în județul Vrancea, etapa a II-a”. Practic, prin accesarea de fonduri europene se are în vedere extinderea și modernizarea rețelelor principale de apă și canalizare din fiecare localitate, realizarea unor noi stații de pompare apă, precum și a unor noi stații de epurare. În prezent, lucrarea de la Tâmboiești este contractată, include faza de proiectare și execuție și este în curs de derulare. Pe de altă parte, CUP Focșani precizează că administrația locală din Tâmboiești este în continuare proprietarul rețelelor de apă și canalizare, compania de utilități fiind doar administratorul acestor rețele. „Însă în afara programului POIM, sistemele de apă și canalizare pot fi dezvoltate de către UAT-uri și prin accesarea altor surse de finanțare, dedicate rezolvării acestor probleme, prin Programul Naţional De Dezvoltare Locală (PNDL) sau prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)”, arată CUP Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here