ULTIMA ORĂ! Rădulești, Vulturu, Biliești, Mera: 28 ha de vegetaţie uscată arse, în ultimele de 24 de ore!

0
826

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru localizarea şi lichidarea a 4 incendii de vegetaţie uscată.

În toate aceste cazuri, incendiile au fost stinse înainte ca flăcările să poată produce pagube la gospodăriile cetăţenilor sau victime omeneşti, însă, riscurile la care au fost expuşi pompierii, precum şi consumul de materiale folosit, a fost considerabil. Astfel, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani, în cooperare cu S.V.S.U. Odobeşti şi S.V.S.U. Mera, a intervenit pentru stingerea unui incendiu ce a afectat vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 15 ha de pe raza comunei Mera. Un alt incendiu la care au acţionat pompierii militari s-a produs în comuna Bilieşti, unde flăcările au ars cca. 5 ha vegetaţie uscată. De asemenea, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani a acţionat pentru stingerea unui incendiu care s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 7 ha, pe teritoriul localităţii Răduleşti. Imediat după miezul nopţii, la ora 00:05, pompierii au mai stins un incendiu de vegetaţie uscată care a cuprins 1 ha din comuna Vulturu.

În contextul desfăşurării de către cetăţeni a unor activităţi specifice anotimpului, reamintim principalele măsuri de prevenire a incendiilor:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De la începutul anului au fot aplicate cinci sancțiuni în cuantum de 2.500 lei fiecare.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

foto: arhivă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here