Jocurile Olimpice 2020 – o sărbătoare amânată!

0
36

S-a întâmplat doar de trei ori în istorie ca Jocurile Olimpice să nu aibă loc la termenul stabilit. Era în 1916, 1940 și 1944. De fiecare dată, din cauza războiului fierbinte. Adică a războiului între mari coaliții, care a provocat omenirii pierderi uriașe de vieți omenești și de resurse de tot felul și care au făcut imposibilă pregătirea sportivilor și organizarea competiției olimpice. Jocurile Olimpice au fost ciuntite de alte două ori din motive ideologice. Era în timpul războiului rece. La Moscova, în 1980, Jocurile au fost boicotate de SUA și aliații săi iar la Los Angeles, în 1984 competiția a fost boicotată de Uniunea Sovietică și aliații săi, cu excepția României.

Anulările și restrângerile au apărut la Jocurile Olimpice moderne, cele reînviate de baronul Pierre de Coubertin în 1896 și care au avut prima ediție la Atena, în patria anticelor Jocuri Olimpice. Acele Jocuri ale antichității era deasupra rivalităților, a dușmăniilor acelor vremuri, deasupra intereselor politice. Începute în anul 776 înainte de Hristos, au avut loc fără întrerupere, din patru în patru ani, până în 392 după Hristos. Acele Jocuri Olimpice au fost curmate printr-un edict al împăratului roman Teodosiu, din motive ideologice. Veneau după ele cu încărcătură păgână într-o lume creștină!

În timpul jocurilor olimpice se intra în așa-zisa ”pace olimpică” o stare în care încetau orice conflicte politice și militare într-un timp în care de regulă nu era pace între cetățile grecești, ai căror cetățeni concurau la Jocuri. În timpul Jocurilor armele tăceanu. Omul modern a pierdut antica înțelepciune! În anul de grație 2020, cei care au menirea să organizeze a 32-a ediția a Jocurilor Olimpice moderne au luat hotărârea să amâne competiția cu un an. Nu mai este vorba despre un război între țări ori între coaliții, nici de vreun motiv ideologic! Este o reacție de apărare a sportivilor, în ultimă instanță a lumii, în fața agresivității devastatoare a unui dușman care nu are, deocamdată, alt antidot decât replierea. Decât fuga din calea lui!

Omenirea, prea mică pentru un război în care este depășită, își amână marea sărbătoare – care este nu doar a sportului, ci a întregului – pentru un an. Un an în care are timp să-și găsească armele și să câștige războiul cu inamicul invizibil și săse reașeze, să-și revizuiască prioritățile și să-și afle motivele profunde, adevărate pentru a sărbători triumful vieții prin sport. Sportul fiind doar un pretext pentru o sărbătoare generală. Nu știu de va fi așa, dar asta ar fi normal să se întâmple după timpul de meditație care le-a fost oferit din belșug de noul coronavirus mai marilor țărilor și ai lumii! Unii dintre ei loviți de COVID – 19!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here