VIDEO și GALERIE FOTO: Cinste lor! Echipele de robotică de la colegiile „Unirea” și „Cuza” fac viziere pentru medicii din Focșani

0
2845

Chiar dacă stau acasă, câțiva elevi de la Colegiile Naționale „Unirea” (CNU) și „Alexandru Ioan Cuza” (CNC) din Focșani s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor medicilor din Focșani și nu numai. Este vorba despre cele două echipe de robotică care au răspuns provocării lansate de Asociația „Nație Prin Educație”, și anume aceea de a proiecta și printa viziere (echipamente de protecție atât de necesare în lupta cu noul SARS cov-2, la imprimate 3D.

Uniriștii împreună!”

Peste 40 de echipe de robotică din țară, printre care și elevii din Vrancea, au acceptat să se alăture acestui proiect, realizând viziere la imprimantele 3D. Pentru a fi protejați, elevii lucrează de acasă, coordonați online sau telefonic de mentori. „Este vorba despre un program național al ONG-ului «Nație Prin Educație» în care sunt implicate foarte multe cluburi de robotică din țară care au imprimante 3D. Matererialele consumabile sunt suportate de asociația „Uniriștii” din sponsorizări. În momentul de față avem 2 astfel de imprimante funcționale, însă ne-am propus să mai achiziționăm una. Elevii lucrează de acasă, coordonați de profesorul Adrian Colin, mentorul echipei de robotică, și tot dumnealui distribuie vizierele în funcție de solicitări. Zilele trecute am făcut prima distribuție la secția de Chirurgie a Spitalului Județean, la centrul de Dializă și la Serviciul de Ambulanță”, a spus Cornel Noană, directorul Colegiului Național „Unirea” Focșani.

Am stat de vorbă și prof. Adrian Colin, mentorul echipei de robotică de la CNU, care ne-a explicat cum se desfășoară întregul proces. „Este vorba de echipele care participă la concursul First Excellence care este organizat de «Nație prin Educație». În Focșani, echipele de robotică au început să lucreze de săptămâna trecută, și deja primele viziere au fost livrate către medici. Elevii lucrează acasă, ei asamblează aceste viziere, decupează folia transparentă, care apoi sunt lăsate 24 de ore și dezinfectare cu alcool izopropilic înainte de a ajunge la medici. În momentul de față avem trei elevi care lucrează efectiv aceste viziere. Când le livrăm, trimitem și modul de sterilizare al vizierelor: fie folosind substanțe chimice, fie folosind acea etuvă, dar nu la temperaturi foarte înalte, pentru că sunt facute din plastic”, explică prof. Adrian Colin.

Lucrăm ca și cum am fi infectați…”

De aproximativ două săptămâni lucrează la foc continuu și echipa de robotică de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani, coordonați de cei doi mentori, prof. Tiberiu și Mihaela Oprea. La fel, elevii lucrează de acasă, iar „atelierul” de creație se află acasă la cei doi profesori, care spun că lucrează ca și cum ar fi infectați, adică dezinfectează atent toate suprafețele și se echipează cu măști și mănuși de protecție.

Nu este o muncă grea, dar nici ușoară, însă important este că reușesc să ajute cumva comunitatea. „Sunt implicați copii din Departamentul de Proiectare 3D și Printare 3D, cei care se ocupă de fișierele pentru imprimantă, și copii din Departamentul de PR care administrează postările de pe paginile noastre de Facebook și Instagram, cee ce înseamnă că sunt cam 4/5 copii care lucrează de acasă. Am adus imprimanta acasă transformând o cameră în atelier de lucru. Eu și soția mea suntem mentorii clubului de robotică de la Colegiul «Cuza». Eu răspund de partea tehnică, fiind profesor de matematică, și soția răspunde de partea de PR, fiind profesoară de istorie. Consumabilele ni le cumpărăm din resurse proprii și din câteva sponsorizări. Spre exemplu, rebuia să plecăm în perioada 12-14 martie la Campionatul Regional de Robotică de la Iași, și, pentru că nu a mai avut loc, am redirecționat banii primiți pentru deplasare către achiziționarea de consumabile”, spune prof. Tiberiu Oprea. Acesta ne-a mai spus că profesorii cuziști au donat bani pentru a mai fi cumpărată o imprimantă 3D.

Până în prezent, echipa de robotică de la CNC a donat 12 viziere către Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Focșani, urmând să mai ajungă acolo alte 28. De asemenea, mentorul echipei spune că își propune să doneze câteva viziere și căminului de bătrâni, deoarece acolo sunt cei mai vulnerabili oameni în fața acestei boli.

Cursuri online și acțiuni umanitare

Cei doi profesori cuziști, soții Tiberiu și Mihaela Oprea, nu se ocupă numai de acest proiect, ci mai au și cursuri online, și spun că secretul reușitei constă într-o bună organizare. „Cât facem cursuri online, lucrează imprimanta. Mă întâlnesc de 2-3 ori pe săptămână cu elevii pe o platformă online. De la clasele a IX-a, la ultimele ședințe au participat toți elevii; am 2 ore cu pauză de 5-10 minute ele. Copii sunt foarte încântați de această nouă ipostază, sunt mai puțin încântați de faptul că stau în casă. Chiar aș face un apel către comunitatea locală, dacă mai sunt imprimante 3D în oraș, să nu stea degeaba, să vină alături de noi!”, este apelul lansat de prof. Tiberiu Oprea.

Profesorul ne-a vorbit despre un elev din echipa de robotică a liceului care este foarte activ în proiect, Tudor Geană, pe care l-am contactat și noi. Tudor are 18 ani și este elev în clasa a XII-a la CNC. „Cred că avem aproape două săptămâni de când am răspuns provocării lansate de Asociația «Nație Prin Educație» de a printa măști pentru a ajuta cadrele medicale. Imprimanta este la domnul Oprea, eu pregătesc modelul în sine pe care putem să-l introducem în imprimantă. Aceste viziere ajută cadrele medicale pentru a-și dezvolta activitatea cât mai protejat și în același timp este modul prin care noi sprijinim comunitatea în lupta cu pandemia aceasta. Știu că atmosfera din spitale este destul de tensionată, iar în afara spitalului știu de la părinții mei că este o luptă constantă. Nu am mai mers la școală, dar nu mă plâng pentru că avem o platformă online unde se desfășoară cursurile. Este foarte bine, învățăm ca și cum am fi la școală, atmosfera nu este aceeași, dar cunoștințele dobândite sunt la fel de importante. Pot să mă adaptez la orice schimbare a bac-ului, sincer vreau doar să-l dau”, spune Tudor Geană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here