SRJ MediaSind: Nu putem accepta nicio măsură de limitare a libertăţii mass-media

0
106

Biroul Executiv Naţional al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită instituţiilor statului să ia de urgenţă toate măsurile necesare pentru protejarea sănătăţii lucrătorilor din mass-media şi pentru siguranţa locurilor de muncă, conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES. „În ultimul timp, filialele noastre din Bucureşti şi din ţară primesc tot mai multe sesizări din partea membrilor de sindicat în care este reclamată lipsa măsurilor de protecţie pentru angajaţii şi colaboratorii instituţiilor de media, mai ales pentru cei care se află pe teren. Deşi, conform actualelor reglementări, angajatorii sunt obligaţi să ia toate măsurile pentru ca angajaţii să nu fie expuşi infectării cu COVID-19 prin adoptarea muncii de la domiciliu sau, în cazuri excepţionale, dacă salariaţii sunt chemaţi la serviciu, să le fie puse la dispoziţie măşti de protecţie, costume, mănuşi, să fie dezinfectate locurile de muncă şi căile de acces, aceste măsuri lipsesc sau sunt aplicate superficial”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, având în vedere situaţia de criză, cu efecte nebănuite pe termen mediu şi lung, SRJ MediaSind solicită Guvernului României să adopte toate măsurile fiscale necesare pentru sprijinirea instituţiilor de media. Sindicatul, susţine, alături de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, că jurnalismul are un rol vital în informarea publicului. Potrivit FEJ, în condiţiile în care COVID-19 se dezvoltă la scară globală, „iar dezinformarea şi retorica naţionalistă, chiar rasistă, sunt în creştere”, jurnalismul independent este o condiţie a funcţionării democraţiilor.

„De aceea nu putem accepta nicio măsură de limitare a libertăţii mass-media, deoarece acest lucru ar dăuna atât democraţiei în general, cât şi cetăţenilor care suferă de COVID-19 în special. Deoarece FEJ deţine date despre numeroase restricţii privind accesul jurnaliştilor la informaţii, reamintim autorităţilor că toţi jurnaliştii trebuie să îşi păstreze libertatea de mişcare, având acces deplin la conferinţele de presă care au loc în toată Europa şi la toate informaţiile care provin de la autorităţi, inclusiv la date ştiinţifice şi recomandări, la acele materiale pe care sunt fundamentate deciziile luate de liderii politici. Pentru a asigura protecţia antivirală, autorităţile trebuie să utilizeze săli mai mari pentru conferinţe de presă sau să găsească alte mijloace de comunicare cu presa (digitale). Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că, în contextul acestei crize, guvernele încearcă să restricţioneze libera exprimare, oprind vocile critice”, au precizat zilele trecute reprezentanţii FEJ.

Aceştia au menţionat că, dacă situaţia o impune, jurnaliştii trebuie să primească protecţie medicală şi solicită guvernelor ca, împreună cu organizaţiile patronale şi sindicatele, să ia măsuri şi să asigure un venit tuturor lucrătorilor, atât angajaţilor, cât şi freelancerilor. „Mass-media şi jurnaliştilor le revine o mare responsabilitate în acest moment. De aceea autorităţile trebuie să înţeleagă că este în interesul publicului ca jurnaliştii să pună întrebări critice şi să cerceteze cum şi pe ce bază politicienii iau acum decizii. FEJ va analiza cu atenţie măsurile luate şi va sesiza orice încercare de îngrădire a libertăţii presei. În acest timp fără precedent, autorităţile trebuie să dea dovadă de integritate şi decenţă”, afirmă membrii FEJ.

În acest context, SRJ MediaSind face apel către toţi membrii săi să solicite sprijinul filialelor sale, MediaSind TVR (MediaSind TVR Craiova, MediaSind TVR Timişoara, MediaSind TVR Cluj, MediaSind TVR Tg. Mureş, MediaSind TVR Iaşi), MediaSind Radio România, MediaSind AGERPRES, MediaSind ONLINE şi MediaSind Freelanceri cu orice problemă se confruntă pentru a interveni imediat în sprijinul acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here