FOTO: Medicamente și mănuși raționalizate în farmaciile din Focșani. ATENȚIE! Nu vă luați după zvonuri!

0
3807

Euthyrox (utilizat în controlul afecțiunilor tiroidiene) și Siofor (destinat tratamentului diabetului non- insulinodependent la adulți) sunt doar câteva dintre medicamentele care parcă au dispărut ca argintul viu nu doar din farmaciile din Focșani, ci și din alte orașe ale țării. Situația pare să se fi agravat odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Dacă unii oameni au dat fuga la farmacie să-și facă stocuri pentru săptămâni sau chiar luni bune înainte ca situația COVID-19 să se înrăutățească, alții au ajuns în situația de a căuta cu disperare medicamentele necesare pentru tratarea unor afecțiuni cronice precum diabetul sau cele care afectează tiroida.

Când sunt întrebați de aceste tratamente, reprezentanții farmaciilor ridică din umeri și spun că nu știu, în schimb ne oferă alternative: „Lăsați rețeta și, când sosesc, vă anunțăm!”. Cât despre măști, mănuși, gel dezinfectat și alcool sanitar, deja nu se mai pune problema… exasperați poate de întrebări precum: „Când primiți?”, unii patroni ai farmaciilor au luat hotărârea să lipească pe ușa de la intrare anunțuri în care spun că aceste produse NU se găsesc.

Sunt foarte multe persoane care caută acest medicament!”

În această perioadă, cei mai afectați de pandemia COVID-19 par să fie bolnavii cronici stabilizați care se confruntă cu lipsa unor medicamente din farmacii. Chiar și înainte de declanșarea acestei pandemii erau zile, poate săptămâni în care bolnavii nu-și găseau tratamentul, însă acum lucrurile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Iar explicația pare să fie simplă: din cauza cererii foarte mari de pe piață, distribuitorii par să nu mai facă față. „Pe Siofor s-a pus o amprentă anume, adică sunt foarte multe persoane care caută acest medicament și s-a făcut așa o mare discuție și nebunie. Mai sunt medicamente care lipsesc, dar vor reapărea, doar că s-a suprapus cu virusul ăsta și s-a creat această situație. Euthyrox-ul va apărea. Avem mănuși. Putem să dăm 10 mănuși, adică 5 perechi și este 1,7 lei perechea. Măști nu avem. Aici pe Ștefan cel Mare am înțeles că au”, spune reprezentanta unei farmacii din centrul Focșaniului.

Unii oameni se mobilizează chiar și pe rețele de socializare, creând grupuri destinate celor care nu găsesc Euthyrox, spre exemplu. Zilele trecute, o mamă căuta acest tratament pentru fetița ei de 13 ani, și rapid, oamenii i-au sărit în ajutor.

Zvonurile: oaza de speranță din pustiul disperării

De câteva zile am auzit de un „tratament-minune” despre care se zice că ar fi folosit în spitale pentru tratarea pacienților diagnosticați pozitiv cu COVID-19. Este vorba de Azitrox, un antibiotic destul de puternic folosit în tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare. „Nu este căutat Azitroxul. În primul rând, ați văzut că fac și reclamă la televizor să nu luați antibiotice fără recomandarea medicicilor. Azitroxul este un tratament de trei zile. Sunt medici care-l prescriu 5 sau 10 zile, ceea ce este foarte grav pentru că afectează rinichii și ficatul. Fiecare medicament tratează doar problema lui și atât, iar el după trei zile devine toxic în organism, deci nu face niciun bine, face mai mult rău. N-am auzit pe nimeni să-l caute. Au mai luat de 250, cel de copii. Nu este recomandat să-l luăm”, spune o doamnă farmacistă.

Femeia face o mărturisire personală despre o cunoștință care a făcut halucinații după ce a luat un medicament antiviral folosit în tratarea gripei. „Așa și cu Tamiflu… o întreagă discuție. Vreau să vă spun că eu cunosc o persoană care a luat Tamiflu și a făcut halucinații. Și de ăsta se spune că este rezervat pentru spitale pentru virus. Nu se dă decât în baza prescripție medicale, într-un timp a apărut, după, imediat a dispărut.. Sincer, eu n-aș lua. Era recomandat celor care ieșeau pozitiv la gripă. O cunoștință de-a mea a venit cu rețetă și mi-a spus apoi că a făcut halucinații, mergea prin casă cu ochii dați peste cap de nu se recunoștea.”

Eliberare doar pe bază de rețetă

Pentru a descuraja achiziționarea în cantități exagerate de medicamente, în unele farmacii se practică raționalizarea. „Dacă aveți rețetă pentru acest tratament, o puteți lăsa la noi în farmacie și, în funcție de cantitățile pe care le primim, vă vom da. Noi o să practicăm rația, adică vrem ca toată lumea să-și poată lua medicamentele. De regulă, dacă primim două cutii, îi servim pe primii clienți care și-au făcut rezervări la noi în farmacie. Măști și mănuși nu știm când vom mai primi, nici noi, ca personal, nu ne descurcăm prea bine”, explică, vizibil epuizată, o altă farmacistă.

Dacă la prima farmacie la care am ajuns, accesul persoanelor în interior era strict interzis, discuția având loc la geam, în altă unitate aveau voie doar 4 persoane simultan, ceilalți fiind nevoiți să aștepte afară.

Nu toate farmaciile aleg să facă rezervări pentru pacienți. Este cazul uneia aflate vis a vis de Cinematograful Balada. Iată și axplicația: „Noi nu prea suntem de acord cu această practică pentru că nu știm o dată anume când vom primi aceste pastile. Puteți să lăsați rețeta la noi, în schimb s-ar putea să așteptați degeaba. De ce?! Este posibil să aducă în altă farmacie, și până veniți dumneavoastră să vă luați rețeta, stocurile de acolo să se termine. În cazul pacienților care nu locuiesc în oraș, este și mai dificil, mai ales cu virusul ăsta. Din câte am înțeles, Euthyrox-ul va apărea, dar când… Dumnezeu știe.”

Recomandări

La fel ca supermartket-urle, farmaciile sunt locuri aglomerate în care virusul se poate transmite foarte ușor de la o persoană la alta. Pentru a-i proteja atât pe angajați, cât și pe clienți, patronii lanțurilor de farmacii au montat paravane din plastic și au recurs la câteva măsuri elementare. Iată care sunt câteva dintre recomandările farmaciștilor din această perioadă: „Păstrarea distanței de siguranță de minim 1 metru față de celelalte persoane; Numărul maxim de persoane din farmacie să fie egal cu numărul personalului specializat; În intervalele aglomerate, vă rugăm să așteptați în afara farmaciei disponibilitatea unui dintre farmaciștii noștri.”

Acolo unde spațiul din farmacie este mai mare, distanța impusă este de 1,5 metri. „Pentru siguranța tuturor, vă rugăm să păstrați o distanță de 1,5 metri față de persoanele din jurul dumneavoatră. Stimați clienți, pentru siguranța dumneavoatră, accesul în farmacie va fi permis doar unui număr de maximum 4 persoane simultan.” Unele farmacii și-au schimbat chiar și programul de lucru, cu unul provizoriu pentru o perioadă nedeterminată.

Lipsă medicament

La o simplă căutare, găsim site-ul medicamentelipsa.ms.ro administrat de Ministerul Sănătății unde oamenii pot semnala lipsa unui medicament de pe piață. Iată ce răspund autoritățile despre lipsa Euthyrox-ului, joi, 26 martie, unei paciente: „ (…)Tendința unor pacienți de a achiziționa mai mult decât necesarul de tratament pentru următoarele 3 luni (1 cutie) a reprezentat una dintre cauzele manifestării acute a deficitului de Euthyrox pe piață în ultimul timp, coroborat și cu lipsa NOVOTHYRAL (o combinație de doi hormoni: levotiroxina care este și substanța activă din Euthyrox și liotironina). Novothyral a lipsit din septembrie 2019 din motive de fabricație, important fiind că medicamentul a revenit pe piață, fiind distribuit deja către cei 7 distribuitori angro parteneri ai DAPP. Am fost informați că unii distribuitori au început deja la sfârșitul săptămânii trecute livrarile în teritoriu (…).”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here