Cronica unui week-end de coșmar. PNL vrea să închidă Monitorul, proteste în Hotelul Unirea, transformat de liberali în centru de carantină

0
1386

Cât tupeu! Cât tupeu au PNL-iștii în aceste vremuri în care, de la nivel de individ la nivel de planetă, ne confruntăm cu o situație căreia încercăm să-i facem față! Amenință, folosind un limbaj suburban, că ne dau în judecată pentru că am ÎNDRĂZNIT să punem întrebări despre miza folosirii Hotelului Unirea, din plin centrul Focșaniului, și nu a unei locații de la marginea Focșaniului, drept centru de carantină.

Joi, primarul Cristi Misăilă a spus clar că: „Nu vrem încă un centru de carantină în Focșani”.

„Dragi focșăneni,

Prefectul Județului Vrancea și Direcția de Sănătate publică au hotărât miercuri, 25 martie 2020, să instituie un nou centru de carantină chiar în centrul orasului nostru, într-un hotel! Deja încep să fie transferate aici persoane aflate în alte locații de carantină, care nici măcar NU AU DOMICILIUL PE RAZA MUNICIPIULUI FOCȘANI! Această decizie a fost luată fără consultarea Primăriei Municipiului Focșani! Nici măcar nu am fost înștiințați în mod oficial, dorindu-se probabil a ne pune în fața faptului împlinit.”

Cititorii ne-au sesizat atât faptul că se tem pentru sănătatea lor și a familiilor, prin alegerea Hotelului Unirea drept centru de carantină, dar și că sunt condiții mizerabile în această locație.

„Vă mulțumesc în calitate de cetățean pentru activitatea permanentă de informare a cetățenilor. În acest context aș dori în măsura posibilului să aflu și care este miza financiară a transformării Hotelului Unirea în centru de carantină, în condițiile în care Hotelul era GOL. (…) Mă aștept să dovediți și în acest caz aceeași intransigență și imparțialitate care va caracterizează publicația. Alegerea acestei locații o consider de o extremă periculozitate pentru sănătatea mea și a familiei mele și de neînțeles în lipsă unei mize financiare importante”, ne-a scris pe emailul redacției un cititor. Am ales să punem paranteze în locul unei fraze în care cititorul lansa acuzații grave la adresa PNL șia prefectului.

Cât despre mărturia unui bărbat carantinat, care nu este din Focșani, ci dintr-o comună deloc aproape de municipiu,… vă lăsăm pe dumneavoastră, stimați cititori, să trageți concluziile:

„Bună ziua. Am văzut știrea postată de dumneavoastră cu hotelul unirea. Eu am fost luat de la autoizolarea pe care o făceam acasă, unde aveam condiții și m-au adus aici. Au spus că a fost curățată și deratizată camera, ceea ce este total invers. Am intrat după altă persoană, nu s-a făcut curat și nu s-au schimbat nici lenjeriile în cameră, de dezinfecția camerei nici nu mai vorbim. Persoanele care sunt aduse aici sunt și mai mult predispuse la acest virus. Exact așa cum se vede în video. Aseară, la ora 19.00 am intrat în cameră. Acum ne-a adus mâncare, la ora 14.00, și i-am rugat din nou să-mi schimbe camera sau măcar să facă curat. Nimeni nu vrea să-mi răspundă. Am sunat și la DSP și la 112. Fără nici un rezultat. Toți dau vina unul pe altul. Eu eram la autoizolare la domiciliu și m-au adus aici. Nu prezint niciun simptom. Am făcut testul în Belgia, a ieșit negativ. Nu am nici un fel de problemă. Aș dori să merg acasă, dar îmi spun că nu se poate. Aici nimeni vrea să vorbească. Ne lasă mâncarea jos la ușă și cam atât. Practic suntem câini…Aș vrea să stau la autoizolare la domiciliu, fără ca ei să mai consume din bugetul statului degeaba bani, dar nu mă lasă.”

Odată publicată mărturia acestuia, pe Facebook au apărut multe comentarii prin care bărbatul și ceilalți oameni aflați în carantină era îndemnați să-și facă singuri curățenie. „Cu ce să facă curățenie dacă nu se pune nimic la dispoziție, sunt închiși în cameră”, a comentat o cititoare. Aceasta a adăugat: „Fratele meu este în carantină acolo, știu foarte bine care sunt condițiile și cum a fost luat de acasă unde era în autoizolare, nu a ieșit pe stradă de nebun”.

În plus, statul condus de guvernarea liberală achită mulți bani hotelului pentru cazarea acestor oameni. Hotărârea de guvern prin care au fost stabilite cheltuielile pentru carantină prevede că fiecare persoană trimisă în carantină are alocată o sumă de 230 lei, în care sunt incluse „asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora”.

Dragoș Bogdan, reprezentantul hotelului, lămurește parțial, într-o postare pe pagina Monitorului de Vrancea, situația. Oamenii au fost total izolați, singurii care au acces fiind cei de la DSP, spune el.

„Le-am pus la dispoziție mâncare (3 mese/zi) si apă potabilă, camere utilate corespunzator (apă caldă, caldură, saltele noi-de cea mai buna calitate, lenjerie curată, schimbată conform normelor metodologice și a criteriilor privind clasificarea pe stele și categorii a structurilor de primire turistice, cu TV și internet. Vă informăm că noi am predat fiecare cameră către verificare DSP, după care nu am mai avut acces în hotel. Conform protocoalelor DSP – nu are NIMENI voie să intre în Hotel sau în camere, în afară de cei de la Direcția de Sănătate Publică, echipați corespunzător pentru a nu se expune și a nu expune pe nimeni nici unui risc. Mâncarea o predăm celor mai sus mentionați, noi nu intrăm in hotel!!!”, a scris Dragoș Bogdan. Și cu serviciile de curățenie și spălătorie, incluse în hotărârea de guvern, cum rămâne? Tot DSP-ul le asigură?!

Dragoș Bogdan nu spune dacă acestor oameni li s-au pus la dispoziție produse de curățenie astfel încât să se poată măcar gospodări singuri. Mai mult, acesta afirmă că a fost solicitat să primească aceste persoane și a răspuns propunerii, dar nu precizează sumele de bani pe care patronii hotelului le încasează în urma contractului încheiat cu statul condus de guvernarea PNL. Asta și în condițiile în care, în ultimii ani, Hotelul Unirea a fost de mai multe ori scos la vânzare, semn că afacerile nu mergeau prea bine.

Într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook, un bărbat scrie: „Comentați toți dar nimeni la subiect, ci doar din răutate….hai să vă explic eu cum stă treaba: noi cei ce suntem ținuți aici majoritatea, dacă nu aproape toți, nu avem niciun simptom, (…) nimeni nu ne face absolut nici un test, nu ni se ia nici măcar temperatura, ca să înțelegeți…ceea ce se întâmplă cu sistemul ăsta de carantinare este făcut tot pentru a se fură cât mai mult…cu cât suntem mai mulți în carantină cu atât e suma mai mare, simplu!!! Eu nu zic că nu este bine ca cei care venim de afară să fim izolați, ba din contra, e foarte ok, dar să se facă niște teste și să fie ținuți care chiar într-adevăr este suspect…Nu credeți că cei 50€/zi cheltuiți cu o persoană aiurea era mult mai bine să fie cheltuiți în alt scop, cum ar fi în a cumpăra echipamente pentru doctori? Ieri o femeie de pe palier a cerut să fie consultată, pentru că se simte rău și are dureri în gât și i s-a zis să contacteze 112. Pe bune? Asta o făcea femeia și de acasă, bănuiesc eu. S-a făcut o afacere din toată chestia asta”.

PNL-iștilor, asta ați ales! Mai scriem o dată declarația patronilor unei pensiuni de la marginea orașului, care a vrut să ofere cazare acestor oameni:

„Este o incompetență din partea autorităților. Au venit la noi, am anulat rezervările din ultimele două săptămâni tocmai pentru a fi pregătiți, iar acum am văzut că persoanele au fost duse în altă locație pentru carantină. Noi îndeplineam toate condițiile, locația este la marginea municipiului, avem parcare pentru autovehicule, oferim condiții de patru stele pentru clienți, inclusiv un teren în spatele pensiunii pentru aterizarea elicopterelor, locația unde vine elicopterul Smurd”, ne-au explicat patronii pensiunii.

Haosul în gestionarea cazurilor persoanelor aflate în carantină la nivelul Vrancei ne-a fost confirmat de primarul Cristi Misăilă. Acesta ne-a spus că a fost informat de DSP Vrancea că de la 1 aprilie ar trebui să preia contractele pentru cele două hoteluri unde sunt centrele de carantină, de la Petrești și din Piața Unirii. „Am primit o adresă de la DSP prin care ni s-a comunicat că trebuie să preluăm contractele pentru cele două hoteluri unde sunt centre de carantină. Noi nu putem face acest lucru. Există o procedură de achiziție publică care trebuie respectată, nu putem să facem ceva care nu respectă legea. Hotărârea referitoare la cheltuielile pentru persoanele în carantină prevede că banii sunt decontați în baza documentelor justificative de la autoritățile locale și operatorii economici, ceea ce înseamnă că au bază legală pentru a plăti banii firmelor”, ne-a spus primarul Cristi Misăilă.

Pe de altă parte, surse oficiale ne-au spus că, cel puțin pentru hotelul Unirea, contractul cu DSP ar fi fost semnat doar pentru șapte zile, după care persoanele ar urma să părăsească locația.

Mai mult, administratorii unor asociații din zona Hotelului Unirea vor să-i trimită o adresă prefectului penelist, Gheorghiță Berbece, prin care spun că cetățenii sunt panicați de stabilirea centrului de carantină și cer să fie mutați oamenii cazați acolo, în altă locație. Administratorii spun chiar că dacă nu li se vor accepta cerințele, vor lua măsuri de protest.

PNL-iștii ne cer să scoatem știrea și să publicăm dreptul lor la replică. Dar despre ce drept la replică este vorba? Nu aduc un răspuns întrebărilor pe care noi le considerăm legitime. Nu fac decât să ne jignească și să ne amenințe că ne dau în judecată și că sesizează Grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Afacerilor Interne cu privire la publicarea/răspândirea de informații false, lucru care contravine legislației adoptate în această perioadă în care ne aflăm în stare de urgență.

Dacă prin legislația adoptată în această perioadă vă referiți la Decretul semnat de Președintele României, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, prin acesta este restrâns exercițiul următoarelor drepturi: libera circulație; dreptul la viață intimă, familială și privată; inviolabilitatea domiciliului; dreptul la învățătură; libertatea întrunirilor; dreptul de proprietate privată; dreptul la grevă; libertatea economică. Nu este restrânsă exercitarea dreptului la liberă exprimare!

În același decret scrie că, dacă sesizează informații false, „instituțiile și autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect și obiectiv populația”, ori voi nu faceți decât să ascundeți totul, și față de presa locală, care v-a și adresat o scrisoare deschisă în acest sens, dar mai ales față de cetățeni.

Ce anume este fals în știrea noastră? Nu sunteți la putere? Nu ați ales Hotelul Unirea ca centru de carantină, deși condițiile sunt așa cum ați văzut mai sus, iar prețurile mari? Da, este o afacere profitabilă pentru liberali, pentru guvernarea voastră! Nu este nimic bun nici pentru oamenii băgați în carantină acolo, nici pentru cei care locuiesc în imediata apropiere a hotelului.

Pe primar nu l-ați întrebat, pe oamenii din zonă sau măcar pe administratori nu i-ați întrebat, ați decis voi pentru toată lumea și acum vreți să ne puneți nouă pumnul în gură?! Fiecare poate da în judecată pe oricine, dar vă vom întoarce favoarea și vă vom face plângere pentru amenințare și denunț calomnios. Vrem să credem că situația de urgență nu înseamnă încălcarea dreptului la liberă exprimare! Vrem să credem că deși voi, liberalilor, cei care nu ați fost în stare să aduceți până la ora asta în Vrancea un aparat de testare pentru coronavirus, deși voi sunteți la putere, este încă democrație, iar presa este încă liberă!

Scrieți în așa zisul drept la replică faptul că „acțiunile din situația de urgență sunt coordonate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin hotărâri care se iau cu votul majorității membrilor. Marian Oprișan este vicepreședinte în această structură, nu a participat la vreo ședință, iar PNL Vrancea nu a auzit că înlocuitorii lui la ședințele CJSU să fi avut vreo obiecție până acum.” Iată răspunsul Consiliului Județean:

„Conform unor declarații făcute de către anumiți lideri politici, privind centrele de carantină din județul Vrancea stabilite cu iresponsabilitate de către Prefectura Vrancea, menționăm următoarele:

În data de 24 martie 2020 am participat online, alături de alte instituții publice la ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea (CJSU Vrancea), convocată de Prefectura Vrancea, în urma căreia s-a adoptat un set de măsuri operative de prevenire a răspândirii COVID-19. În baza hotărârii nr. 28 din 24.03.2020, au fost desemnate persoane din cadrul Instituției Prefectului – Județul Vrancea, ca persoane de legătură cu responsabilii centrelor de carantină, și nicidecum locațiile centrelor, unde vor putea fi mutați în carantină suspecții de COVID-19.

Conform regulamentului și chiar spuselor liderului politic Cătălin Toma, acțiunile din situația de urgență sunt coordonate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin hotărâri care se iau cu votul majorității membrilor, regulă deloc respectată în cadrul întâlnirii din data de 24 martie 2020. Este ciudat cum o persoană care nu participat la această ședință, știe ce s-a discutat în cadrul ei! De asemenea, pentru cunoștința cetățenilor, Consiliul Județean Vrancea a fost reprezentat permanent la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea de ambii vicepreședinți. Se pare că și în aceste momente grele pentru noi toți, PNL Vrancea continuă să mintă populația cu nerușinare!

Vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea                                                                            Ionel Cel-Mare, Cristian Dănuț”

Și de parcă nu ar fi fost de ajuns, semn clar că starea de spirit a oamenilor cazați în hotel nu este una bună, un bărbat aflat într-o cameră situată la etajul 6 al Hotelului Unirea, transformat în centru de carantină de Prefectura Vrancea, a amenințat că se aruncă în gol. El a țipat că a fost adus „cu japca” și că vrea un avocat și țigări. La fața locului au ajuns echipaje de la Poliție, Pompieri, Ambulanță. Reprezentanții acestora au negociat cu bărbatul, care a renunțat la protest. El a fost văzut de locatarii blocurilor din zonă, cum era urcat într-o dubă albă.

Rușine PNL! În plină pandemie, un liberal de-al vostru, Costache pe numele lui, și-a dat demisia de la Ministerul Sănătății! În plină pandemie, acuzați fosta guvernare că n-a făcut și n-a dres, deși știați de luni bune că în lume și în Europa virusul se răspândea cu viteză, vă bâlbâiți și vă contraziceți: Turcan vorbește de repetarea anului școlar, Anisie zice că nu se pune problema; Iohannis zice că persoanele peste 65 de ani nu trebuie mai iasă din casă, Orban dă un interval de 2 ore; sunteți deja la al treilea model de adeverințe; prețurile au luat-o razna, specula înflorește, nicăieri nu se găsesc măști, mănuși și dezinfectanți, nici măcar pentru spitale, unde cadrele medicale se tot îmbolnăvesc sau sunt testate CONTRACOST, unde Câțu, acest exemplar de liberal care dă fiori reci, le spune românilor că pot să-și amâne ratele la credite, dar vor plăti dobândă la dobândă, iar voi AVEȚI TUPEUL SĂ NE AMENINȚAȚI PE NOI, pentru că am ÎNDRĂZNIT să spunem ceea ce se întreabă foarte mulți oameni!

Dacă voiați să dați un drept la replică adevărat, trebuia să scrieți de ce ați ales acest hotel din centrul Focșaniului și nu de la marginea municipiului, trebuia să faceți public contractul astfel încât să înțelem și noi și focșănenii de ce prețurile sunt atât de mari față de prețul de pe booking.com.

RUȘINE să vă fie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here