ULTIMA ORĂ! Ordonanța Militară 4 – Plafonarea prețurilor la utilități. Cei care încalcă regulile izolării vor intra în carantină și vor suporta toate cheltuielile!

0
1764

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, duminică seară că persoanele care încalcă regulile izolării vor intra în carantină și vor suporta obligatoriu toate cheltuielile.

„Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării intră direct în carantină cu condiţia în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile”, a spus Vela, în declaraţia de presă susţinută la sediul MAI.

Alte măsuri anunțate de ministrul Marcel Vela:

– Am clarificat cu privire la persoanele de peste 65 de ani, un interval orar în care pot să-și rezolve problemele de natură medicală, respectiv pe durata zilei.

Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și în intervalul 20.00-21.00, pentru asigurarea necesarului pentru animalele de companie.

– Am abordat și un alt domeniu, cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantinare. Așadar, am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați ca atare, dacă încalcă regulile, intră direct în carantină cu condiția că vor suporta toate cheltuielile pe care le implică această carantinare.

Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul în care sunt depistați că nu au respectat regulile, suportând și ei cheltuielile.

– Conducătorii auto care intră în țară, cei care conduc un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc să se izoleze între curse, nu mai mult de 14 zile, fie declară că se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare, pentru a asigura protecția familiilor.

– Pentru că ar putea fi afectate și familiile piloților, același condiții le aplicăm și piloților de aeronave și personalului navigant.

– Am decis un articol care va clarifica situația sistemului energetic național. Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare pentru personalul care asigură transportul, activitățile de mentenanță în acest sector, inclusiv în zona de extracție, procesare a resurselor și materiilor prime.

Autoritățile locale vor monta dispozitive cu soluții dezinfectate la toate intrările blocurilor și vor efectua dezinfecții în spațiile de la intrarea în blocuri.

– Ministerele cu rețea sanitară proprie vor asigura, la cerere, spații hoteliere pentru personalul din sistemul public sanitar.

– Interdicția privind circulația într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică doar circulației pietonale.

Am decis că odată cu publicarea prezentei Ordonanţei Militare în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat la data de astăzi, la data emiterii prezentei ordonanţe militare. Aceste preţuri pot doar să scadă în funcţie de cerere şi ofertă, în niciun caz nu vor mai putea fi majorate.

Declarațiile secretarului de stat Raed Arafat:

– La ora 20.00, au fost confirmate 1815 cazuri în total, vindecați 206 persoane, decedați 43 de persoane, internați pe secție 770 de persoane.

– Există 20.074 de persoane în locuri de carantinare. Persoane în  auto-izolare 170.000.

– Am emis un ordin care stabilește anumite reguli privind internarea pacienilor care se prezintă la spital și la urgențe.

-Orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv, motiv pentru care personalul trebuie să se protejeze. Pacientul care are altă patologie se va interna în spitalul la care s-a prezentat sau la alt spital.

Refuzul de internare al unui pacient cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea rezultatului testului.

– Al doilea ordin vizează detașarea personalului medical pe perioada stării de urgență.

Personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar poate fi detașat sau delegat la alte unități cu deficit de personal.

-Personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea pe perioada stării de urgență.

Ordinul e obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor

– Al treilea ordin este punerea în aplicare a decretului de instituire a stării de urgență privind coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță.

-Se clarifică modul în care inspectoratele vor fi coordonatoare a serviciilor de ambulanță

– Ultimul ordin vizează realizarea unui spital de campanie, ca Roll 2, care va fi construit la Constanța – spitalul CPR, care a intrat în coordonarea Ministerului Apărării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here