VIDEO și GALERIE FOTO: Cu sau fără coronavirus, toate drumurile duc la… piaţă! „Ce amendă să-mi dea pentru o legătură de ceapă și o pâine?!”

0
3262

Piața Moldovei, sfârșit de martie cu soare și miros de verdeață. Din loc în loc se zăresc tarabe ticsite cu legume gustoase și fructe aromate care-i atrag pe cumpărători ca albinele la miere.  Ce-i drept sunt și multe mese goale, marfa bine acoperită și piețarii acasă… „N-au mai venit să vândă în piață de frica virusului”, spun ceilalți comercianți.

Este aproape ora 11:00 iar bătrânii au ieșit la cumpărături, nu neapărat pentru că acesta este intervalul orar (11:00-13:00) în care, potrivit ordonanței militare nr. 3, au voie să iasă din locuințe, ci pentru că… așa s-a nimerit. Sunt mulți oameni pentru care moartea este un lucru firesc, așa că temutul coronavirus nu-i sperie.

De noi nu se agață așa ceva!”

Nenea Mihai are 84 de ani și multe vise spulberate. După ce soția i-a murit de cancer, iar copiii au plecat în țări străine pentru un trai mai bun, acum își duce bătrânețea pe picioare… cât încă îl mai țin. „De noi nu se agață așa ceva! Părinții și bunicii noștri au văzut războaiele mondiale, soldații și-au mâncat saboții, iar noi ne plângem de un virus. Am auzit de el pe la televizor, dar ce să-i facem noi?! Dacă Dumnezeu decide că vom muri, păi nu prea ne putem pune contra. Nu am hârtie din aia, că nici nu văd, dar ce amendă să-mi dea pentru o legătură de ceapă și o pâine?!”, se justifică nenea Mihai, un bătrânel cu mers greoi pe care l-am întâlnit în Piața Moldovei.

Alți oameni par să fie de o altă părere: „Degeaba au dat ăștia legi, uite-i… au peste 65 de ani și mișună prin piață. N-ai cu cine, domnule!”, exclamă un bărbat trecut bine de prima tinerețe. Un lucru este sigur: tânăr, bătrân, virusul acesta nemilos atacă pe toată lumea. Cât despre măsurile de siguranță, oamenii se pare că au înțeles: majoritatea poartă măști și mănuși de protecție sau se apără cu un fular bine strâns în jurul gurii.

Vânzările merg sau nu?

Și da, și nu. Ar fi concluzia din răspunsurile pe care mi le-au dat unii comercianți. „Lumea caută să mănânce bine, sănătos și ieftin, dar nu se gândește și la restul. Noi am avut mai mereu clienți, vin cei fideli. Iar prețurile am încercat să le păstrăm cât de cât la fel. Tuturor ne este foame, dar nu uităm să fim oameni”, spune o comerciantă din zona cu legume. Vânzătorii spun că încearcă să aducă pe piață ce se caută, ca să nu rămână cu marfa nevândută. „Ne descurcăm cât să supraviețuim, avem și noi copii acasă, facturi de plătit, suntem tot oameni. Am adus ce-i de sezon, pătrunjel, mărar, lobodă… verdeață, domnișoară”, spune doamna în cauză.

Aproape toți comercianții din Piața Moldovei Focșani s-au conformat noilor prevederi ale ordonanței militare nr. 3 și s-au echipat cu măști și mănuși de protecție. Iar în dreptul fiecărei tarabe este afișat un anunț: „STOP. FII ÎN SIGURANȚĂ. PĂSTREAZĂ DISTANȚA MINIMĂ de 1,5 m”, emis de Administrația Piețelor Focșani.

Obligații pentru toți producătorii și comercianții din piețe

În scopul protejării cetățenilor, dar și al comercianților, reprezentanții Administrației Piețelor Focșani au luat o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului încă de la jumătatea lunii martie. Oamenii vor putea veni în continuare în piețele din Focșani pentru aprovizionare, însă sunt sfătuiți să o facă în mod responsabil.

Pentru că virusul se extinde din ce în ce mai mult în România, comercianților din piețe le-au fost aduse la cunoștință noi măsuri prin care își pot continua activitatea. „Având în vedere evoluția pandemică a bolii virale COVID-19 pe teritoriul României, vă aducem la cunoștință că Administrația Piețelor Focșani S.A. a luat următoarele măsuri pentru limitarea răspândirii virusului și pentru siguranța consumatorilor:

– Conducerea societății a informat toți utilizatorii din cele trei puncte de lucru: Piața Moldovei, Piața Sud și Piața Obor, cu privire la obligația pe care o au toții producătorii agricoli și comercianții aflați în piețele agroalimentare de a purta mănuși și măști ca măsură de protecție împotriva răspândirii COVID-19, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. 2 din Ordonanța Militară nr. 3/24.03.2020.

– S-au luat toate măsurile necesare în vederea respectării și păstrării distanței sociale între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători.

– S-au efectuat și se vor efectua acțiuni de dezinfecție a tuturor suprafețelor din incinta Punctului de lucru «Piața Moldovei», prin vaporizare cu substanțe virucide (VIRCON S) la un interval de șapte zile în fiecare zi de luni

– Pavimentele din incinta pieței agroalimentare se spală cu apă fierbinte și se dezinfectează cu substanțe specifice (ALDEZIN concentrație 2% folosindu-se 100 ml substanță dezinfectantă/mp) în fiecare seară;

– Utilizatorii piețelor și consumatorii au la dispoziție pentru igiena personală apă, săpun și uscătoare cu aer cald;

– Au fost asigurate la nivelul fiecărei piețe, grup sanitar cu materiale de igienă sanitară necesare pentru dezinfecția mâinilor și a suprafețelor;

– Utilizatorii piețelor și consumatorii se pot informa cu privire la metodele de prevenire consultând afișele expuse în incinta piețelor;

– Tot personalul societății a fost informat și instruit cu privire la metodele de prevenție;

Date fiind toate aceste măsuri pe care le-a luat societatea pentru prevenirea răspândirii virusului la consumatorii finali, vă asigurăm că Administrația Piețelor Focșani va face tot posibilul pentru menținerea unui climat de siguranță astfel încât să vă puteți aproviziona cu alimente sănătoase”, se arată într-un comunicat e presă semnat de directorul Claudia Ionescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here