Suspiciuni de infectare cu coronavirus la ITM Vrancea, via Spitalul Militar. Câți dintre contacții celor 22 de persoane confirmate oficial sunt infectați?

0
9124

Șirul contaminărilor cu coronavirus pare să fi trecut de zidurile Spitalului Militar de Urgență “Dr. Alexandru Popescu” Focșani, dar au legătură cu cazurile din această unitate medicală. Surse oficiale susțin că mai mulți angajați ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea se află în izolare după ce soții/soțiile lor au intrat în contact cu unele din cele 22 de cadre medicale depistate ca fiind infectate cu coronavirus. Șefa ITM Vrancea, Eliza Botezatu, spune că ar fi vorba despre un singur caz, al unui angajat care s-a us luni la muncă, dar nu ar fi luat contact cu colegii. „Avem un coleg care este deja izolat la domiciliu de două zile, iar soția dumnealui abia astăzi a aflat că este pozitivă. Soția dumnealui a intrat inițial în contact cu doamna infirmieră de la Spitalul Militar, care a fost confirmată pozitivă acum câteva zile. Colegului nostru nu i s-a făcut test, nu are simptomatologie, nu a intrat în contact cu noi. Probabil s-a interpretat că, venind luni la serviciu, colegul ar fi intrat în contact cu noi. Noi inclusiv astăzi am cerut aprobare de la Minister și am închis un pic mai devreme ca să putem face o dezinfectare totală, 12 ore nu se intră. Oricum noi avem mănuși, măști. După acest incident am hotărât ca o parte din noi să lucrăm și de acasă, prin rotație”, ne-a declarat ieri Eliza Botezatu.

Deși nimeni nu recunoaște oficial, pe surse am aflat că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a demarat o acțiune de depistare a contacților celor de la Spitalul Militar de Urgență “Dr. Alexandru Popescu” Focșani. Dar este vorba de o muncă sisifică, mai ales că nu există o colaborare directă a Spitalului Militar cu DSP Vrancea, iar ancheta epidemiologică nu se poate face plecând de la persoană infectată și contacți.

În această situație, scenariile privind infectările pot fi sumbre. În lipsa comunicării din partea autorităților, sunt lansate diferite informații în mediul online, care duc la concluzia că foarte mulți oameni, inclusiv din instituții publice, au fost infectați în lanțul care a plecat de la Spitalul Militar. Nu ar fi mai bine însă ca aceste informații să vină pe cale oficială, inclusiv de la Armată, astfel încât să nu ne îmbolnăvim și de scenarită?

Reamintim că 22 de persoane, angajate la Spitalul Militar de Urgență “Dr. Alexandru Popescu” Focșani, au fost depistate pozitiv cu coronavirus. Deși inițial au fost doar două cazuri de infectare cu coronavirus, în urma desfășurării anchetei epidemiologice de la Spitalul Militar Focșani, din rândul celor 57 de contacți apropiați ai celor două persoane confirmate inițial pozitiv cu COVID-19, încă 20 de angajați au fost confirmați, de asemenea, pozitiv.

,,Direcția medicală a MApN a dispus conducerii spitalului luarea tuturor măsurilor necesare în această situație. Astfel, ancheta epidemiologică va continua, fiind extinsă și la contacții personalului depistat pozitiv în cursul zilei de astăzi. În paralel, continuă dezinfecția de grad foarte înalt în toate spațiile spitalului Militar de Urgență “Dr. Alexandru Popescu” Focșani. La acest moment spitalul rămâne închis și se caută soluții ca, după finalizarea anchetei epidemiologice și luarea măsurilor prevăzute de protocolul național pentru personalul confirmat pozitiv, să poată fi reluată activitatea de acordare a asistenței medicale în spațiile și secțiile unde acest lucru va fi posibil”, se arată într-un comunicat de ieri al Ministerului Apărării Naționale.

Sute de cadre medicale și personal auxiliar sunt confirmate cu COVID – 19 la nivel național. Asta în condițiile în care, în plină pandemie, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a demisionat joi din funcţie, iar premierul Ludovic Orban l-a propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe secretarul de stat Nelu Tătaru. Nelu Tătaru a depus, joi, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here