GALERIE FOTO: Oamenii fără adăpost în fața Coronavirusului. Crucea Roșie Vrancea îi ajută

0
760

Suntem cu toții cuprinși în panica de pandemie, dar mai avem de răspuns la o întrebare: Ce facem cu cei care nu au unde să se autoizoleze?!…

Pentru că este aproape imposibil că oamenii străzii să respecte recomandările privind COVID-19, Crucea Roșie Vrancea a întreprins următoarele măsuri:

izolarea persoanelor fără adăpost în Centrul Adăpost de Noapte Bahne, pe o perioadă de minim 15 zile;

izolarea persoanelor fără adăpost în 2 locuințe modulare de tip container, cu o capacitate de 8 locuri, ale Filialei de Cruce Roșie Vrancea;

asigurarea serviciilor de găzduire, consiliere psiho-socială, îngrijire, hrană, igienă (dezinfecție, deparazitare), medicamente, îmbrăcăminte, încălțăminte, evaluare, intervenție, monitorizare-corelarea persoanelor izolate cu servicii și resurse, în funcție de nevoi.

Despre Coronavirus și cât e de periculos, persoanele fără adăpost, din baza de date a Filialiei de Cruce Roșie Vrancea, au aflat de la personalul angajat al organizației, în cadrul ședințelor de consiliere socială, individuală și de grup, însă, continuând să își petreacă viață în stradă, este imposibil să respecte măsurile de protecție, cum ar fi cele privind igiena, de exemplu.

Crucea Roșie Vrancea consideră că în contextul actualei crize situația persoanelor fără adăpost devine o prioritate. Medicii avertizează că odată infectați aceștia pot împrăștia mai departe virusul în comunitate. Prin permiterea marginalizării sociale extreme, ne expunem cu toții mai mult la boli, tocmai pentru că e o problemă pe care o ignorăm de foarte multă vreme.

În cazul în care începe să se transmită acest nou virus în rândul claselor sociale de jos, există o foarte mare probabilitate să nu se poată controla deloc răspândirea acestuia pentru că sunt oameni care, în general, nici nu au mijloace de informare, nu au eficacitatea necesară de a se informa de la instituții și sunt deseori mai predispuși la boli.

Deocamdată, la nivel psihologic la ei a pătruns mai puțin psihoză care ne-a cuprins pe toți ceilalți. Sunt oarecum învățați să trăiască de azi pe mâine, să nu aibă așteptări și din acest punct de vedere sunt pe linia de plutire.

Totuși, atunci când ne deplasăm am putea că, dincolo de gândurile noastre legate de ce trebuie să facem în ziua respectivă, să ne aruncăm privirea în stânga și în dreaptă și să încercam să-i observăm și pe oamenii de pe stradă. E clar că fiecare le are pe-ale lui, prioritățile și grijile lui, dar e important să ne uităm și după astfel de oameni.

Nu e simplu să-ți cauți un loc în care să dormi în fiecare seară, nu e ușor să obții hrană în fiecare zi. Nu au același ritm de viață ca noi. În afară de asta, ei nici nu proiectează viitorul în niciun fel, ei chiar trăiesc ziua de astăzi. Nu-i sperie viitorul, fiindcă pentru ei viitorul ca noțiune nici măcar nu există.

Director, Rodica Davidean

Comunicat de presă- Crucea Roșie Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here