ULTIMA ORĂ! VIDEO! Iohannis: Ce a fost până acum recomandare devine obligație; noi RESTRICȚII! Armata va suplimenta cu personal forțele de ordine publică

0
2620

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi noi restricții, care vor fi introduse într-o nouă ordonanță militară. Restricțiile, care vizează în special persoanele peste 65 de ani, vor intra în vigoare de mâine. „Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a încetini răspândirea infecției. Se vor introduce noi restricții de circulație pentru români în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine o obligație, după principiul „Stăm acasă”. Evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă, să iasă să își facă cumpărăturile absolute necesare de alimente de pe o zi pe alta. Aceste restricții devin obligații”, a precizat Iohannis. Vor fi luate și măsuri de supraveghere electronică pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare. „Am convenit să folosim și armata, care va pune la dispoziție personal pentru a suplimenta forțele de ordine publică, jandarmerie și poliție. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele peste 65 de ani. Avem nevoie de restricții speciale și, pentru a le proteja, se vor introduce restricții și, în interesul lor propriu, vor trebui să stea practic tot timpul în casă”, a mai spus șeful statului.

Declarațiile lui Klaus Iohannis au avut loc la finalul sedinței de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Victor Costache și Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă.

Situația în Vrancea

Conform Instituției Prefectului Vrancea, la nivelul județului Vrancea, în data de 24 martie 2020, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 1749 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu, dintre care 336 au intrat sub această măsură în ultimele 24 de ore. În carantină instituționalizată se află 77 persoane.

Începând cu data de 23 martie a.c., ora 22:00, echipaje mixte de polițiști, jandarmi din cadrul IJJ Vrancea, precum și polițiști locali au efectuat acţiuni pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, ce au avut ca principal scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020.
În urma activităţilor desfăşurate, forţele de ordine au verificat în trafic 180 de autovehicole, fiind legitimate 252 de persoane. În urma acestor verificări s-au aplicat 73 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 185.500 de lei, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 5, alin.1, din Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020, referitoare la condiţiile în care se poate realiza circulaţia persoanelor în intervalul orar 22.00-06.00.

Sumarul complet al acțiunilor structurilor MAI este următorul:

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea a executat 5 misiuni cu 23 de pompieri astfel:

-1 misiune cu 5 pompieri pentru asigurarea transmiterii situațiilor numerice și nominale cu persoanele izolate la domiciliu, respectiv carantinate către instituțiile cu atribuții la nivelul județului;

-1 misiune cu 4 pompieri pentru centralizarea, corelarea și raportarea tuturor datelor specifice asigurării fluxului informațional-decizional la nivelul CJCCI Vrancea;

-1 misiune cu 4 pompieri si 1 auto pentru asigurarea, verificarea și întreținerea echipamentelor și materialelor puse la dispoziția Spitalului de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani în vederea efectuării pre-triajului persoanelor care se prezintă la UPU-SMURD;

-1 misiune cu 5 pompieri pentru asigurarea suportului tehnic/operațional privind funcționarea echipamentelor și mijloacelor specifice din cadrul CJCCI Vrancea;

-1 misiune cu 5 pompieri și un auto privind transportul de echipamente de protecție și aparate de decontaminare de la sediul ISU Vn la SAJ Vrancea și subunitățile ISU Vn;

– 1 misiune de asigurare logistică cu 5 subofițeri pentru preluarea echipamentului de protecție conform Dispoziție DSU nr. 540 din 23.03.2020.

Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea a efectuat 37 misiuni cu 145 de cadre astfel:

-14 misiuni privind verificare respectării măsurilor de autoizolare la domiciliu cu 91 cadre;

-3 misiuni asigurare ordine publică centre de carantină cu 6 cadre;

-6 misiuni insotire transport persoane catre centrul de carantina cu 12 cadre;

-6 misiuni insotire transport persoane in tranzit cu 12 cadre;

-3 misiune monitorizare zonă de interes operativ/zone aglomerate in orasele Focsani, Adjud, Panciu cu 9 cadre;

-1 misiunie monitorizare zone interes operativ si restrictionare acces in zona Crang Petresti cu 2 cadre;

– 3 misiuni monitorizare zone imbarcare/debarcare in/din mijloacele de transport in comun cu 9 cadre;

-1 misiune pentru centralizarea corelarea si raportare tuturor datelor specifice asigurarii fluxului informational decizional la nivelul CJCCI VN cu 4 cadre.

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a efectuat 142 misiuni cu 280 de cadre asfel:

-90 misiuni privind verificare respectării măsurilor de autoizolare la domiciliu;

-2 misiuni de mentinere a ordinii la unitati de carantina;

-6 misiuni de depistare a persoanelor care se sustrag din izolare;

-4 misiuni de fluidizare a circulatiei;

-30 misiuni de verificare a S.C./P.F.A a interdictiilor impuse;

-8 misiune sprijin DSP Vrancea;

-2 alte misiuni.

Pe timpul desfășurării misiunilor de mai sus, nu au fost întâmpinate probleme.

Situația le nivel național (conform Ministerul Afacerilor Interne, Romania)

Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).

Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova, Arad și Iași, au decedat.

🔴De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire.

🔴Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani.

🔴La ATI, în acest moment, sunt internați 16 pacienți, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

🔴Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

🔴Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 în unități medicale private.

🔴În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.473 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 8.171 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

🔴Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

🔴De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

🔴În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 48 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.

🔴 Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

🔴În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global:

🔴Până la data de 23 martie 2020, au fost raportate 160.233 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*
Italia 59.138 (+5.560)/ 5.476 (+649) /7.432 (+408)
Spania 28.572 (+3.646)/ 1.720 (+394) /3.355 (+780)
Franţa 16.018 (+1.559)/ 674 (+112)/ 2.207 (+6)
Germania 24.774 (+3.311) / 94 (+27) /453 (+187)
Regatul Unit 5.683 (+665) /281 (+48)/ 140 (+3)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en)

Sursa foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here