Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Reprezentanţii industriei agro-alimentare solicită declararea acestui sector ca strategic, de siguranţă naţională

Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităţilor ca, în condiţiile actuale, sectorul agroalimentar să fie declarat strategic, de siguranţă naţională, conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES. „România este o ţară preponderent agricolă; 45% din populaţie locuieşte în mediul rural; 20% din angajaţii României lucrează în sectorul agroalimentar; omenirea are nevoie de hrană, iar la nivel local, fermele din România pot asigura o parte importantă din necesarul agroalimentar. Având în vedere aceste premise şi în condiţiile actuale, guvernate de teama consumatorilor, fermierilor şi procesatorilor pe fondul răspândirii epidemiei de virus COVID-19, se impune declararea sectorului agroalimentar ca strategic de siguranţă naţională”, susţin reprezentanţii alianţei.

Totodată, confederaţiile şi asociaţiile cu reprezentativitate naţională din industria agro-alimentară, membre ale Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, propun o serie de măsuri specifice care, în această perioadă, ar putea preîntâmpina disfuncţionalităţi şi blocaje majore în aprovizionarea populaţiei.

Potrivit acestora, în agricultură, personalul nu poate lucra de acasă şi nici nu poate lua concediu de odihnă, dat fiind ciclul de producţie. Măsura şomajului tehnic are impact atât pe termen scurt, cât şi mediu şi lung şi afectează toate părţile implicate de la fermieri prin restrângerea activităţii, până la personal – consumator de bunuri de larg consum şi plătitor de taxe – prin restrângerea veniturilor. De aceea, consideră că libera circulaţie a persoanelor angajate în agricultură şi activităţi conexe nu trebuie îngrădită inutil şi toate măsurile de urgenţă trebuie gândite în scopul de a se evita deplasarea suplimentară a fermierilor, pentru ca aceştia să fie concentraţi pe lucrările agricole, „să rămână în ferme şi pe parcelele pe care lucrează”.

Propunerile alianţei vizează menţinerea deschisă a canalelor logistice de aprovizionare rapidă printr-un culoar verde la nivel naţional, comunitar şi extracomunitar cu seminţe, îngrăşăminte, pesticide, motorină, piese de schimb şi alte materiale necesare desfăşurării activităţii de producţie agricole şi alimentare, pentru contractele aflate în desfăşurare şi pentru noi comenzi/contracte, asigurarea finanţării pe termen scurt prin menţinerea deschisă a canalelor logistice de livrare printr-un culoar verde la nivel naţional, comunitar şi extracomunitar pentru valorificarea producţiei aflate pe stoc şi stimularea aprovizionării cu produsele alimentare locale, pentru a preveni răspândirea virusului, a asigura securitatea şi supravieţuirea operatorilor economici autohtoni.

În condiţiile restricţiilor impuse de actuala stare de urgenţă, care generează implicit întârzieri în furnizarea de inputuri pentru fermieri, în special pentru zonele în care se utilizează tratamentul cu substanţe din familia neonicotinoidelor, reprezentanţii acestui sector propun găsirea de soluţii în fermă pentru tratamentul seminţelor. Lipsa protecţiei pentru seminţele de floarea soarelui ar trebui, de asemenea, analizată în privinţa oportunităţii ca autorizarea de urgenţă să fie extinsă şi pentru aceasta cultura strategică.

Articolul integral pe – https://bit.ly/3doGpo8

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?