ULTIMA ORĂ! Presa din Vrancea cere o comunicare transparentă din partea autorităților pe perioada pandemiei

0
995

Scrisoare deschisă către autoritățile din Vrancea, pentru o comunicare transparentă pe perioada pandemiei

Mass-media din Vrancea solicită autorităților locale și județene o comunicare corectă și onestă, în contextul pandemiei de COVID-19. Atragem atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise duce la teorii ale conspirației în spațiul public, face loc știrilor false, propagate din surse care nu se supun rigorilor jurnalistice de verificare a informației, ceea ce se va traduce printr-o încredere scăzută în acțiunile autorităților.
Solicităm ca informațiile legate de COVID-19 să fie făcute publice: numărul de cazuri, vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi în Vrancea, să fie date publicității într-un mod coordonat și concis. Înțelegem să fim alături de autorități și să sprijinim acțiunile acestora și considerăm că o mai mare transparență din partea instituțiilor ar duce la o limitare a reacțiilor deplasate ale unei populații neinformate.

Din cauza faptului că niciuna dintre autoritățile locale și județene nu comunică informații în mod transparent ne aflăm în imposibilitatea de a vă furniza informații vizavi de răspândirea noului coronavirus, de numărul persoanelor depistate pozitiv, de numărul de teste efectuate sau, la un moment dat, de decesele înregistrate în județul nostru. Toate încercările noastre sunt sortite eșecului, autoritățile refuză să transmită informațiile solicitate, iar noi nu putem să ne asumăm apariția unor statistici pe surse.

Solicităm ca în Vrancea să existe o structură de comunicare oficială informată, permanent activă, care să poată răspunde, pe lângă aceste aspecte, la întrebari punctuale, privind situații de interes public justificat. Vorbim, spre exemplu, de foarte multe informații vehiculate în mediul online sau provenite din surse neoficiale, informații al căror efect este exact panica și lipsa de încredere în capacitățile sistemului. O bună și rapidă comunicare în acest sens cu instituțiile vrâncene previne răspândirea de informații neverificate/neconfirmate, care pot crea panică nejustificată.

În alte județe din țară, comunicarea noilor cazuri de COVID-19 nu a fost sistată. Acolo s-a înțeles că doar colaborând cu mass-media se poate asigura liniștea necesară autorităților sanitare, de a lupta cu această pandemie. Singurele instituții care pot detensiona situația sunt cele care coordonează lupta cu pandemia.

Înţelegem că, în acest moment, eforturile autorităţilor publice sunt îndreptate spre criza generată de pandemie, însă considerăm că acest lucru nu trebuie să conducă la încălcarea legii, chiar de către instituţiile publice sau la abuz de putere din partea acestora.

Mai mult, atragem atenţia autorităţilor că ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvării problemelor crizei este o eroare gravă, care poate să producă efecte contrare aşteptărilor. Asigurarea transparenţei şi a promptitudinii în răspunsul autorităţilor către public şi mass-media este o regulă de bază a comunicării în condiţii de criză. Comunicarea este parte a crizei, iar, dacă este făcută prost, criza riscă să ia proporţii dramatice.

Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice, încredere care este vitală pentru depăşirea acestui moment.

Semnatari:

Daniel Palade – Jurnal de Vrancea

Violeta Ciobotaru-Balion – Monitorul de Vrancea

Ștefan Borcea – Adevărul

Nicoleta Cristea – Știri de Focșani

Lucian Bălărie – Știri de Focșani

Cătălin Stancu – Vrancea24

Sebastian Oancea – Realitatea de Vrancea

Mihai Boicu – Actualitatea Vrânceană

Claudia Toader – Focus TV

Corneliu Condurache –  Ziarul de Vrancea

Antonia Ioniță – TVR

Alina Gheorghiu – Activ Press

Gabriel Micu – Milcovul

Janine Vadislav – Prima TV

George Dumitru – Atlas TV

Mioara Robu – Atlas TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here