ULTIMA ORĂ! Marian Oprișan solicită Guvernului să stabilească, în regim de urgență, cadrul legal pentru ajutarea efectivă a persoanelor aflate în situatie de risc

0
1847

Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJR) și al Consiliului Județean Vrancea solicită Guvernului României să stabilească, în regim de urgență cadrul legal pentru ca, în perioada Stării de Urgență, autoritățile locale să nu se rezume doar la a identifica persoanele peste 65 ani și în situatie de risc, ci să și le poată ajuta efectiv, pe perioada crizei. ,,Trebuie creat cadrul legal pentru ca autoritățile locale să îi sprijine pe bătrâni, în criza COVID-19. Solicit Guvernului României să stabilească, în regim de urgență, prin act normativ, cadrul legal, cu limite și atribuții concrete, pentru ca, in perioada Stării de Urgență, autoritățile locale să nu se rezume doar la a identifica persoanele peste 65 ani și în situatie de risc, ci să și le poată ajuta efectiv, pe perioada crizei. De asemenea, acest act normativ ar trebui să creeze și certitudinea că autoritățile locale nu vor fi trase la răspundere pentru modul de utilizare a fondurilor alocate susținerii persoanelor de peste 65 ani, sau a altor măsuri de combatere a COVID-19. Fac această solicitare ca urmare a faptului că în acest moment nu există o altă instituție a statului, în afară de autoritățile locale, care să aibă capacitatea de a asigura suportul persoanelor de peste 65 ani, mai ales ca urmare a noilor restricții impuse pentru combaterea epidemiei de COVID-19″ susține Marian Oprișan.

Președintele UNCJR precizează că în mediul rural situația este mult mai dificilă iar persoanele aflate în dificultate nu pot fi ajutate. Marian Oprișan mai propune modificarea Codului Administrativ în așa fel încât consultarea aleșilor locali și luarea deciziilor să se poată face nu doar în cadrul unor video-conferințe, ci și prin alte modalități, respectiv vot electronic pe e-mail. ,,Fac precizarea că fiecare autoritate locală din România are specificul ei! Nu avem doar localități urbane, unde oamenii sunt concentrați într-o zonă. Există localități cu câte 7-8 angajati care gestionează o comună cu sate și cătune, pe o rază de zeci de kilometri și, în aceste condiții, bătrânii aflați în risc nu ar putea fi ajutați de altcineva decât de autoritățile locale care, în acest moment, nu au cadrul legal necesar să intervină. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să modifice și Codul Administrativ, în așa fel încât consultarea aleșilor locali și luarea deciziilor să se poată face nu doar în cadrul unor video-conferințe, ci și prin alte modalități pe care dânșii le stabilesc (vot electronic pe e-mail etc)” mai susține Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJR) și al Consiliului Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here