În plină pandemie de coronavirus, când numărul bolnavilor crește vertiginos la nivel național, ba chiar au fost înregistrate și primele decese, Spitalul Județean de Urgență Sfântul Pantelimon Focșani este din nou ținta atacului liberalilor. Printre declarații sforăitoare și dezinformări grosolane, liberalii încearcă să paseze responsabilitatea pentru lipsa unor materiale sanitare esențiale, în curtea administrației județene. Realitatea este însă că Ministerul Sănătății, condus de liberalul Victor Costache, s-a bâlbâit, trimițând adrese contradictorii la solicitarea Consiliului Județean de a-i fi trecut Spitalul Județean în administrare. Drept urmare, la acest moment, principala unitate spitalicească a județului Vrancea se află tot în subordinea Ministerului Sănătății, responsabil așadar pentru dotare și finanțare, și nu a Consiliului Județean, în ciuda demersurilor repetate ale președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, începute anul trecut, de a prelua Spitalul Județean Focșani.
Deși la nivelul Ministerului Sănătății, dar și al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, condus de prefectul liberal, se știe care sunt lipsurile cu care se confruntă Spitalul Județean – lipsa măștilor medicale, a combinezoanelor medicale, a vizetelor, ochelarilor, biocidelor – deoarece guvernul liberal refuză să aloce fonduri sau aceste materiale direct, guvernanții peneliști s-au făcut că plouă și refuză să aloce materialele necesare pentru siguranța personalului medical. Speranța liberalilor stă în secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, cel pe care PNL a vrut să-l dea afară! Arafat a anunţat, sâmbătă, că importante cantităţi de materiale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19 vor începe să sosească, acestea urmând să fie distribuite în regim de urgenţă către unităţile sanitare, serviciile de urgenţă ale unităţilor de primiri-urgenţă, servicii de ambulanţă.
Apelul medicilor a fost politizat
Sâmbătă, medicul ortoped Laurențiu Taban, din cadrul Spitalului Județean Focșani, președintele Asociației „Sf Pantelimon” Focșani, a făcut apel la comunitatea vrânceană să sprijine spitalul cu materiale sanitare sau sume de bani pentru achiziționarea acestora:
„Bună ziua tuturor oamenilor de bine, cu suflet mare!
Sunt dr. Taban Laurențiu, medic în Spitalul Județean de Urgență „Sf Pantelimon” Focșani și președintele Asociației cu același nume. În numele spitalului mă adresez dumneavoastră în calitate de om al comunității, al familiei noastre mari. Actualitatea este tulbure și cu siguranță va fi și mai tulbure.
Analizând situația internațională, unde țările cu putere financiară și logistică sunt depășite deja, înțelegem că este o chestiune de timp până când această boală ne va sufoca și pe noi. Suntem sinceri în a recunoaște că nu avem resurse suficiente pentru a gestiona această furtună și nici experiența în timp de criză, dar vom sta în linia întâi, în picioare, cât putem. Vă rugăm să ne sprijiniți, avem nevoie de ajutorul vostru! Suntem deschiși către orice formă de ajutor, însemnând donații de materiale sanitare (măști medicale, combinezoane medicale, vizete, ochelari, biocide, etc) sau bani pentru a le putea achiziționa. În aceste momente și în cele ce vor veni solidaritatea va fi determinantă pentru noi toți.
Date bancare: RO92RZBR0000 0600 1679 1959 , banca Reiffeisen, CUI 33213390.
Mulțumim, și Dumnezeu să ne ajute pe toți!”
Din păcate, apelul medicului Taban a fost politizat, iar doctorul a revenit duminică cu un mesaj în care își exprimă tristețea față de interpretarea „în cheie politică”:
„Astăzi sunt trist. Sunt trist pentru că mesajul meu de ieri a fost interpretat în cheie politică și transformat în loc de aruncat invective și mesaje de ură, de unii…Oameni buni, NOI am cerut ajutor pentru VOI! Sunt nenumărate asociații și fundații din țară care ajută deja spitalele locale. SPITALUL, ÎN MOMENTUL ĂSTA ARE TOT CE ESTE NEVOIE, dar ne pregătim pentru vremuri sumbre, când vom fi inundați de cazuri grave, când indiferent câte resurse vom avea, în lupta cu boala vor fi epuizate (vedem ce se întâmplă în toate țările din jurul nostru). Am crezut că nu greșesc dacă, așa cum se întâmplă în alte unități medicale din țară, care sunt ajutate de oameni de bine, cerem și noi ajutorul. Și, mulțumim lui Dumnezeu, există oameni de bine care vor să ajute. Dar, în loc de un gând bun, spitalul, (ca instituție) și nu numai el, a primit acuzații și injurii. N-ați înțeles, că în lupta ce va urma, vom fi împreună și că doar împreună vom putea învinge. Să lăsăm jocurile politice și gândurile rele. Sunt dezamăgit că răutatea are putere să iasă la suprafață și în momentele grele. Noi ne-am lăsat familiile și vom fi aici să vă ajutăm pe toți, poate până la sfârșitul poveștii ăsteia mulți dintre noi nu vor mai fi. Haideți să facem un exercițiu de solidaritate, de omenie, de bunătate…! Să încercăm, măcar acum, să fim mai buni, să fim OAMENI !”
Liberalii, adversarii preluării Spitalului Județean de către Consiliul Județean
Tocmai pentru a rezolva problema finanțării Spitalului Județean, în ultimele luni, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat în mod repetat Ministerului Sănătății preluarea în administrare a Spitalului Județean de Urgență „Sf Pantelimon” Focșani, dar s-a lovit de de refuzul liberalilor. Practic, se poate spune că a existat și există o bătălie a adreselor emise de Ministerul Sănătății în ceea ce privește preluarea spitalului de către Consiliul Județean.
După ce Consiliul Județean a anunțat că Ministerul Sănătății a aprobat preluarea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon“ din Focșani de către administrația județeană, iar în acest sens a fost emisă adresa nr. 3416/04.02.2020 semnată de secretarul de stat Horațiu Moldovan, liberalii vrânceni, în frunte cu senatorul Cătălin Toma, au făcut tot felul de demersuri ca să blocheze această preluare.
Cel mai virulent în demersurile făcute împotriva preluării Spitalului Județean de către Consiliul Județean a fost liberalul Cătălin Toma. Da, ați intuit bine, cel care mai nou susține, cu un tupeu incredibil, că administrația județeană ar trebui să cumpere aparate pentru testarea vrâncenilor pentru depistarea coronavirusului. Asta în condițiile în care a făcut zeci de demersuri pentru a bloca preluarea spitalului județean de către Consiliul Județean Vrancea.
Mai mult, Toma a postat pe pagina sa de facebook o adresă a Ministerului Sănătății, datată anterior celei prin care Consiliul Județean a fost informat că va prelua administrarea Spitalului Județean, prin care susține că administrația județeană a refuzat în 2010 să preia în administrare Spitalul Județean. Dar fără a aminti și cauzele refuzului. Iată ce spune președintele Marian Oprișan: „În 2010, puterea pedelistă ne propunea să preluăm un spital cu 400 de miliarde lei vechi datorii, un spital construit în 1972, cu o tehnică rudimentară, în care era o mizerie cruntă, în urma administrării spitalului de către marele pedelist, doctorul Nicolae Moise. Am refuzat această preluare, dar în momentul în care a venit o administrare responsabilă în această țară și mă refer aici la ultimii patru ani de zile, am reușit să investim în Spitalul Județean, pe care l-am modificat complet și care este unul din cele mai moderne spitale din România, peste 800 de miliarde de lei vechi. Astăzi, Spitalul Județean îndeplinește toate cele trei condiții puse de Consiliul Județean Vrancea și trebuie să preluăm managementul Spitalului Județean pentru că așa mi se pare corect și normal“.
Cu toate că problema datoriilor și a dotărilor a fost rezolvată, tot ca urmare a demersurilor președintelui Marian Oprișan, liberalii vrânceni susțin în continuare că administrația județeană NU trebuie să preia în administrare Spitalul Județean! În ciuda acestor piedici, administrația județeană, sub directa coordonare a președintelui Marian Oprișan, a continuat și continuă proiectele de modernizare și dotare cu aparatură medicală de ultimă generație a actualului Spital Județean. Practic, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” a fost dotat până în acest moment cu aparatură modernă, de înaltă performanță, de peste 80 milioane lei, iar toate cele 10 săli de operație sunt reabilitate și dotate la standarde europene. „Vrâncenii merită servicii de calitate! Pentru mine reprezintă o prioritate construirea unui nou spital județean, dar până când acesta va deveni funcțional, trebuie știut faptul că actualul spital județean a primit aparatură cum nu a mai primit niciun spital județean din România”, a afirmat președintele Marian Oprișan.
Cert este că, în ciuda minciunilor peneliste, Consiliul Județean Vrancea nu poate aloca și cheltui bani pentru Spitalul Județean, fără o solicitare din partea Ministerului Sănătății.