GALERIE FOTO: Baschet, CSM Focșani 2007 – Au plecat acasă, în SUA, Donovan Smith și Cameron Cornelius!

0
328
  • Nici sârbii Dorde Simeunovic și Dejan Bjelic nu mai sunt în România

Situația creată de pandemia de Covid – 19 i-a determinat pe ultimii doi jucători americani din lotul echipei de baschet de Ligă Națională a CSM Focșani 2007 să plece din România. Ieri, 20 martie, Donovan Smith și Cameron Cornelius și-au reziliat contractele cu clubul focșănean și părăsit România. Ceilalți doi nord americani din lotul CSM 2007 au plecat, primul Jabari Craig, de la 1 ianuarie 2020 în Kosovo, iar celălalt, Akim Mitchell, la 13 martie, zi în care și-a reziliat contractul din Europa și fratele său, Akil Anthony Mitchell, jucător la Trieste.

Plecarea lui Donovan Smith și Cameron Cornelius, care nu-și manifestaseră intenția de a părăsi România a fost precipitată de anunțul Departamentului de Stat al SUA referitor la trecerea la Global Level 4 Health Advisory. Departamentul de Stat le-a recomandat cetățenilor americani aflați afara granițelor ”să-și asigure întoarcerea imediată în Statele Unite, cu excepția cazului în care sunt pregătiți să rămână în străinătate pentru o perioadă nedeterminată”.

Ceilalți străini din lotul formației focșănene, sârbii Dorde Simeunovic și Dejan Bjelic, sunt plecați în Serbia de la anunțarea întreruperii campionatului Ligii Naționale.

Siteul Total Baschet a scris ieri că foarte mulți jucători străini au părăsit România din cauza crizei generate de pandemia de Covid – 19.

CSM Focșani 2007 mai are în lotul formației de Ligă Națională pe seniorii Cătălin Petrișor, Alin Olaru și Crisitian Popa și pe juniorii U 18 care au și evoluat în mai multe meciuri oficiale.

Despre ce se va întâmpla în continuare!

Site-ul FR Bacshet a publicat, ieri, ”Decizia Comitetului pentru Situatii de Urgenta al FR Baschet din data de 20.03.20”. În comunicat este precizat că ”Federatia Romana de Baschet a centralizat și analizat toate opiniile și informațiile venite din partea cluburilor din LNBM și LNBF, și se bucură, în primul rând, de faptul că în acest moment nu există niciun participant la activitatea baschetbalistică din Romania infectat cu noul coronavirus. Totodată, Federația Română de Baschet apreciază măsurile luate de majoritatea cluburilor pentru protejarea stării de sănătate, dar și a protecției sociale, a propriilor sportivi, antrenori, tehnicieni și specialiști. Reamintim că, în această perioadă, sănătatea și siguranța participanților la activitatea baschetbalistică din România sunt aspecte prioritare pentru noi toți. Recomandăm tuturor cluburilor să depună toate eforturile pentru a-și proteja jucătorii/antrenorii/specialiștii, indiferent de naționalitatea lor, ținând cont de deciziile tot mai drastice luate de autoritățile tuturor statelor din lume, legate de limitarea sau interzicerea deplasarilor peste graniță. Astfel, ținând cont de instituirea stării de urgență pe teritoriul României,  prioritatea de protejare a stării de sănătate a tuturor participanților la întrecerile baschetbalistice din țara noastră,
Comitetul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Federatiei Romane de Baschet” a decis ”1. Prelungirea perioadei de suspendare a tuturor competițiilor oficiale de baschet organizate sub egida FRB/AJB/AMMB până la încheierea stării de urgență pe teritoriul României. 2. Interzicerea tuturor antrenamentelor sportive colective pe durata stării de urgența pe teritoriul României”.

Conducerea FR Baschet pare a fi optimistă când vorbește doar despre suspendarea ”tuturor competițiilor” ”până la încheierea Stării de urgență”. Așa cum arată situația din România, este foarte posibil ca Starea de urgență să se prelungească și ca reluarea competițiilor să fie posibilă mult după ce contractele seniorilor – români sau străini – să iasă din termen. Iar echipele să nu mai aibă pe cine trimite în teren. Dacă în cazul jucătorilor români ar mai exista soluții de încheierea a unor noi contracte, este foarte greu de crezut că străinii vor reveni curând în România. Poate că FR Baschet își propune să întinerească loturile echipelor de seniori din campionat printr-o masivă infuzie de juniori. Ceea ce, la limită, doar pentru ca anul competițional să fie încheiat pe teren, nu prin decizie administrativă, poate nu ar fi rău!

Prin alte părți lucrurile s-au șlimpezit! Site-ul de știri sportive/recreere United Hoops România anunța că în Europa federațiile naționale din 15 țări au anulat campionatele. Este vorba despre Cehia, Estonia, Letonia, Islanda, Ucraina, Lituania, Elveția, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bosnia-Herțegovina și Slovenia.

CSM 2007 – echipa de baschet seniori, ediția 2019-2020, o poveste frumoasă!

În acest moment avem o certitudine! Echipa de baschet seniori a CSM Focșani în formula în care a început campionatul și care a oferit publicului focșănean multe spectacole sportive memorabile, nu mai există! A golit-o Covid -19! Fără cinci jucători foarte importanți – doar cu Cătălin Petrișor, Alin Olaru și Cristian Popa ca seniori, chiar dacă s-ar relua competiția ar fi mult mai puțin productivă, mult mai puțin performantă. Ce rămâne după un campionat oprit înainte de vreme, dar în care focșănenii iubitori de baschet au avut bucuria să vadă jucînd, la ei acasă, unele dintre cele mai bune echipe din țară, cu baschetbaliști de valoare, impresionanți prin prestații – între care și cei de la CSM 2007? Rămâne un tablou de ținut minte, pentru că nu se știe dacă mai mai fi văzut la Focșani!

Jucătorii folosiți în ediția de campionat 2019-2020

Au evoluat pentru CSM Focșani 2007: David Antonescu, Dejan Bjelic, Alexandru Bratosin, Cameron Cornelius, Teodor Crăciun, Jabari Craig, Rareș Cristea, Dragoș Cristea, Alexandru Duță, Denis Miron, Akikm Mitchell, Alin Olaru, Cătălin Petrișor, Cristian Popa, Dorde Simeunovic, Donovan Smith.

Antrenori: Petruț Mihai, principal, Florin Munteanu – secund, Ștefan Munteanu, pregătire fizică.

Dincolo de rezultatele cu care s-au încheiat meciurile CSM 2007, cel mai important fapt este că în jocurile echipei de Ligă Națională, în compania celor mai puternici adversari, au intrat în teren și au avut evoluții cel puțin promițătoare juniorii David Antonescu, Alexandru Bratosin, Teodor Crăciun, Rareș Cristea, Dragoș Cristea, Alexandru Duță, Denis Miron. Foarte tinerii și talentații baschetbaliști ai Focșaniului au căpătat experiență la un nivel superior celui cu care erau obișnuiți, au devenit mai dezinvolți, au aflat că au calitate ce a fost verificată în dueluri cu care nu se întâlnesc la juniori!

Liderii echipei:

Puncte: Donovan Smith – 19.4 pe joc; Akim Mitchell – 15.3; Dorde Simeunovic – 12.2;

Recuperări: Donovan Smith – 9.6 pe joc; Dorde Simeunovic – 6.1; Dejan Bjelic – 6.0;

Pase decisive – Cătălin Petrișor – 5.9 pe joc; Akim Mitchell – 2.0; Alin Olaru – 2.1

Evoluțiile pentru echipa focșăneană i-au relevant pe lideri drept jucători importanți ai Ligii Naționale. Între performeri, site-ul Totul despre baschet îi așază în clasamente pe doi dintre componenții CSM 2007. Inaintea meciului cu CS Voluntari: Donovan Smith – locul 3 la eficiență, cu 20.42; locul 5 la puncte, cu 20.1; locul 4 la recuperări, cu 9.58, locul 5 la capace; Cătălin Petrișor – locul 3 la pase decisive.

Rezultatele meciurilor din campionat!

În ediția de campionat 2019-2020, CSM Focșani 2007 a jucat 18 partide (9 acasă și 9 în deplasare) din care a câștigat șase.

Rezultate: 81-96, 70-49 și 87-93 cu CS Municipal Mediaș; 76-59 și 77-89 cu CSM Târgu Jiu; 75-66 cu CSM Sighet, 61-51 și 61-65 cu ABC Athletic Constanța; 72-88, 68-88 și 38-67cu CSO Voluntari; 59-84, 94-99, 78-106 cu CSM Galați; 80-69 și 99-85 cu CSM VSKC Miercurea Ciuc; 77-101 cu SCMU Craiova, 70-90 cu BCMU FC Argeș Pitești.

Superlative

Cele mai performante linii de joc echipă: Smith, Petrișor, Mitchell, Cornelius, Craig cu +17; Smith, Petrișor, Mitchell, Antonescu, Simeunovic cu +14; Petrișor, Mitchell, Olaru, Bjelic, Simeunovic cu +10; Mitchell, Olaru, Antonescu , Bjelic, Simeunovic cu +9; Smith, Popa, Petrișor, Mitchell, Cornelius cu +9.

Cei mai folosiți jucători: Cătălin Petrișor – 18 jocuri, cu 31:43 minute de joc; Dorde Simeunovic -14 jocuri, cu 30:51; Akim Mitchell – 18 jocuri cu 30:12, Donovan Smith – 18 jocuri cu 30:04; Cameron Cornelius – 18 jocuri cu 27:48.

Acum este greu de prevăzut ce va fi peste o lună, două sau trei. Sau ce va fi la toamnă, când, în condiții de normalitate, ar trebui să fie reluate competițiile sportive. Cât sport și cât baschet de seniori va mai fi la Focșani. De sperat că se va păstra ce s-a câștigat în ultimii doi ani. Până vom vedea ce va fi sunteți, cred, de acord să spunem că a fost un sezon 2019-2020 frumos, bun, încheiat înainte de termen din motive exterioare fenomenului sportiv și în care echipa CSM Focșani 2007 a terminat între primele 12 ale României!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here