Medicii de familie din Vrancea: unii pregătiți pentru lupta cu COVID-19, alții supărați pe autorități

0
3641

Astăzi vorbim despre oamenii din prima linie: medicii de familie care, la fel ca medicii din spitalele de boli infecţioase şi nu numai, riscă să intre în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus. Am stat de vorbă cu dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, dar şi cu alţi colegi din breasla dumnealui pentru a afla concret ce s-a schimbat în cabinetele medicale odată cu decretarea stării de urgenţă în România.

Cea mai mare supărare a unora dintre medicii de familie din Vrancea este legată de autorităţile care nu au luat măsuri în ceea ce priveşte aprovizionarea cu măşti, mănuşi şi substanţe dezinfectante, astfel încât fiecare medic de familie este nevoit să-şi procure singur aceste produse.

Programări telefonice şi evitarea aglomerărilor de persoane

Pentru a preveni pe cât posibil răspândirea comunitară a COVID-19, unii medici de familie din Vrancea au luat hotărârea ca, acolo unde se poate, programările pacienţilor să se facă telefonic, iar accesul în cabinet să fie limitat la cel mult trei persoane, dacă spaţiul este mic. Astfel încât nici copii care sunt programaţi la medic, şi nici bolnavii cronici stabilizaţi care vin să-şi ia medicaţia lunară, să nu intre în contact direct cu un posibil purtător al noului coronavirus.

În primul rând, respectăm măsurile esențiae care au fost recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS): evitarea aglomerării și folosirea mai intensă a dezinfectanților. În sensul acesta se lucrează cu programare telefonică a pacienților. În măsura posibilităților, medicul gestionează adresabilitatea în așa fel încât să nu se suprapună, în cadrului unui interval orar, copiii sănătoși care sunt chemați la imunizările din Programul Național de Imunizare, ori bolnavul cronic stabilizat care vine doar să-și ia medicația obișnuită, lunară sau la trei luni, cu cei care au afecțiuni acute.

Nu trebuie să uităm că suntem în plină epidemie de gripă sezonieră care an de an, se manifestă în perioada februarie-martie. Acolo unde spațiul din sălile de așteptare ale colegilor ar fi mult mai mic, şi nu permite o distanță cât de cât de rezonabilă între pacienți, gen minimum 1 metru, așa cum a fost recomandat, ar putea încăpea doi, trei pacienți, iar ceilalți pot aştepta în fața cabinetului cum se procedează şi la alte instituţii”, atrage atenţia dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.

Reţeta lunară sau la trei luni

Tot în ideea evitării aglomerării cabinetelor medicale, medicii de familie pot elibera reţetele de tratament pe o perioadă de trei luni în cazul bolnavilor cronici stabilizaţi care răspund corect schemei de tratament. Însă, chiar şi aceşti pacienţi, dacă au neapărată nevoie, se pot prezenta la cabinetul medicului de familie în intrevalul celor trei luni în care au asigurat tratamentul. „Este prevăzută de vreo trei ani de zile posibilitatea, la bolnavul cronic stabilizat, să-i prescrii rețeta pe trei luni, urmând ca el, în funcție de situația materială, să ridice medicamentele de la farmacie lunar, sau toate odată pentru trei luni, deci asta nu este o noutate sau o imposibilitate de a-i da pe trei luni.

Sunt unii pacienți care spun că nu vor la trei luni, ci la o lună poate pentru că vor să vină la medic, asta nu-i nicio problemă, nu-i împiedică nimeni, chiar dacă au rețeta pe trei luni, să se programeze și să vină dacă sunt probleme. Dar, ca să vină numai de dragul de a veni și să aglomerare sala de așteptare și să blocheze într-un fel sau altul activitatea, este destul de greu”, este de părere dr. Grigore Hanţă.

SPECULĂ: 1.000 lei dezinfectantul, 10 lei masca!

Au trecut deja mai bine de o lună de când preţul de achiziţie al măştilor chirurgicale a crescut alaramant, ajungând ca acum, o mască chirurgicală de unică folosinţă care costa poate sub 50 de bani, să valoreze mai mult de 10 lei bucata. Medicii de familie se plâng, spunând că autorităţile competente, adică Direcţiiile de Sănătate Publică (DSP), Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi Ministerul Sănătăţii nu au luat măsuri în ceea ce priveşte furnizarea dezinfectanţilor, a măştilor, mănuşilor sau a altor echipamente de protecţie necesare în lupta cu noul coronavirus.

Ne-am zbătut cât am putut și am făcut rost singuri de substanțe dezinfectante. În criza asta generală nimeni, dintre autorități, adică DSP, Casa de Asigurări, Ministerul Sănătății sau alții, nu ne-a furnizat și nouă dezinfectanți, mănuși, măști și celelalte materiale care sunt recomandate în situația acesta de urgență, astfel încât să scăpăm de această speculă. Pentru că așa-i România, trebuie să-ți procuri la prețuri de bijniță, dai 1.000 de lei pe un flacon de 5 l de dezinfectant pentru suprafețe, sau dai 10 lei pe o mască care este 50 de bani ca să te protejezi și tu, și pacienții”, atage atenţia aceeiaşi sursă.

Medicul mai spune că cei care lucrează în acest domeniu sunt în prima linie, fiind cei care intră în contact cu diverse persoane care uneori alerg să ascundă zona din care vin. „Să nu uităm că nimeni nu s-a gândit la noi, care suntem în prima linie și cu pieptul gol, ca să zic așa, deci noi suntem primul contact cu pacientul presupus bolnav. Mulți mint sau își ascund traseul, vin din Franța, din Anglia, din Germania sau din alte zone roșii și declară că el n-a părăsit țara ca să aflăm peste o săptămână, două, în perioada asta a intrat în cabinet, m-a contaminat pe mine, a contaminat eventual un pacient care a fost în sala de așteptare cu el.”

Carantinarea sau izolarea la domiciliu

Lucrurile sunt simple: dacă cineva vine pe teritoriul României dintr-o zonă roşie (peste 500 de cazuri confirmate) intră automat 14 zile în carantină, dacă vine dintr-o zonă galbenă, va trebui să stea în izolare la domiciliu. IMPORTANT: cei care nu respectă aceste măsuri riscă amendă sau dosar penal pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. Pe cine sunăm dacă venim din străinătate? „Nu trebuie anunțat medicul de familie. Dacă protocolul se respectă așa cum l-au stabilit autoritățile, și l-au stabilit foarte bine, cel care vine din străinătate, în primul rând este examinat la punctul de frontieră, fie aeroport sau vamă,  acolo unde sunt deja echipe medicale şi corturi. Dacă vin din zonă roșie, intră automat în carantină, dacă vin din alte zone, intră în autoizolare la domiciliu.

Problema e a transportului, de la punctul vamal, până la domiciliu. Dacă vine cu propria mașină,  nu ar fi o problemă, dacă folosește mijloace de transport în comun, a diseminat deja presupusa boală, dacă o are. Dacă vine de la București cu maxi-taxi până la Focșani, toți cei care sunt în microbuzul acela ar trebui să se izoleze la domiciliu inclusiv șoferul”, sfătuieşte dr. Grigore Hanţă.

În perioada celor 14 zile de izolare la domiciliu, oamenii au voie să aerisească încăperea deschizând geamurile, şi, dacă stau la casă, pot ieşi în curte. Asta ne spune medicul de familie. Ce nu au voie în schimb, este părăsirea domiciliului până la expirarea acestei perioade de izolare sau carantinare. „E bine ca populația să fie și corect informată, și ar fi bine să-i sfătuiți pe toți cei care au venit acasă, și au venit justificat pentru că acolo nu mai aveau ce face, să-și protejeze în primul rând familia și restul societății, să respecte recomandările astea date de 14 zile de izolare, pentru că nu-i celulă”, mai punctează el.

Măştile de bumbac: „Decât nimica, e bună și Anica!”

Aşa a răspuns preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea la întrebarea: „Ne protejează sau nu măştile din bumbac?”. Cât despre măştile chirurgicale şi durata lor de utilizare, doctorul este de părere că este dificil să le distrugem după fiecare utilizare în condiţiile în care şi aşa se găsesc foarte greu. Aşa că a făcut un experiment în cabinetul său, despre ce este vorba, ne spune chiar el „Chirurgul foloşte masca la o intervenție, dar, în condițiile în care nu ai, este destul de dificil să le tot distrugi și să nu ai alta în loc.

Eu vă spun că am făcut o experiență personală la mine în cabinet cu măștile chirurgicale obișnuite pe care le-am procurat pe linie medicală dinainte să înceapă această criză. Am luat un lot de măști folosite și le-am băgat în autoclav care se folosește și în stomatologie şi chirurgie. Ai posibilitatea de reglare, eu le-am băgat ca materialele moi, la 120° timp de jumătate de oră cu bandă martor de sterilizare care se lipește de punga în care pui instrumentarul. Această bandă are are o linie colorată de la verde la un maro închis, unde maro închis e garanția că este efectuată sterilizarea corespunzătoare. Am băgat măștile cu bandă martor, banda a virat corespunzător, sterilizarea s-a făcut și am avut surpriza plăcută că nu s-a distrus nimic din mască.”

În situaţia în care autorităţile nu iau măsuri pentru aprovizionarea cabinetelor medicale cu echipamentele de protecţie necesare, medicul spune că: „Îmi nebulizez stocul de măști pe care le am. Dacă o fi să mă îmbolnăvesc, mă îmbolnăvesc cu conștiința împăcată că am făcut tot ce s-a putut.”

La Adjud: programări telefonice şi distanţă socială de 3 metri

Am luat legătura şi cu unul dintre medicii de familie din Adjud, dr. Adriana Vaidoş, care ne-a spus că şi-a asigurat un stoc de măşti chirurgicale încă de la începutul acestei crize, când preţul per bucată era de 50 de bani. În prezent, programările pacienţilor se face telefonic, iar la cabinet fiecare beneficiar păstrează o distanţă socială de 3 metri. „În primul rând, la noi în cabinet se face dezinfecţie, se aeriseşte, se respectă distanţa socială de 3 metri, pentru că am un coridor lung, şi nici nu-i las să se adune mai mult de trei, fapt pentru care programările se fac telefonic. Ne protejăm cu mănuşi, măşti, dezinfectante pe bază de substanţe biocide, deocamdată ne ajung stocurile.

Majoritatea pacienţilor care vin la noi au măşti, pentru că la început, când am avut mai multe, am lăsat câteva chiar şi în sala de aşteptare ca cei care se ştiu bolnavi să-i protejeze şi pe cei din jur. Nu au venit mai mulţi paceinţi pentru că oamenii ştiu că trebuie să stea în casă, vin bolnavii cronici care au avut nevoie de reţete.

În prezent, pe zi vin cam 10 pacienţi, nu sunt foarte mulţi. La mine nu au venit pacienţi din afara ţării, sau cel puţin nu au declarat. Nu ştiu dacă sunt bune acele măşti din bumbac pentru că noi avem din farmacie, ne-am dotat de la început cu preţul iniţial, de 50 de bani bucata. Acum am înţeles că sunt mai scumpe, 6,5 chiar şi 8 lei bucata, însă noi deocamdată avem. Eu vă spun ce am auzit la televizor: poartă măşti doar cei care sunt bolnavi. Părerea mea personală este că mănuşa ar trebui purtată de toată lumea ”, ne-a declarat dr. Adriana Vaidoş.

Un alt medic de familie din Focșani a hotărât, ca o dată la două ore, să-și dezinfecteze cabinetul medical folosind o lampă UV, accesul în cabinet se desfășoară limitat, intrând un singur pacient, în sala de pacient fiind tot un singur pacient. S-au montat dispozitive de dezinfectare în tot perimetrul cabinetului, iar în fiecare seară se face dezinfectarea cu soluții biocide. Se merge la cabinet pe bază de programare telefonică, dat fiind faptul că numărul de pacienți era foarte mare în unele zile.

Recomandarea acestui medic de familie este ca fiecare dintre noi să respecte regulile de igienă personală, cu accent pe spălatul mâinilor cu apă și săpun, și să evite zonelor aglomerate astfel încât riscul de infectarea cu noul coronavirus, să fie limitat cât se poate de mult.

Sursa foto: Viata Libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here