GALERIE FOTO: Sportivi de poveste ai Vrancei – Rugbistul!

0
1283

În serialul ”Sportivi de poveste ai Vrancei”, cu și despre unii dintre cei mai titrați și mai valoroși sportivi vrânceni care trăiesc în Vrancea, am prezentat poveștile de viață în general, și de sport în special, ale unor mari performeri, clar definiți prin rezultatele din competițiile interne și internaționale – marea gimnastă Mirela Țugurlan Danțiș, karatistul Daniel Fusaru, fotbalistul Ioan Paraschiv. În acest număr, va fi vorba despre povestea rugbiului vrâncean, reprezentat printr-un personaj colectiv – Rugbistul, pentru că școala focșăneană de rugby a format și a dat rugby-ului național și internațional o mulțime de jucători de mare valoare, a căror lista este lungă și este dificil de făcut o individualizare fără riscul de a greși. Măcar prin omisiune, dacă nu prin subiectivitate. O remarcă specială voi face, totuși! Va fi pentru Viorel Ion, care a fost ani mulți profesor, antrenor, constructor de școală de rugby și de sportivi de mare valoare și de caractere, de bărbați adevărați care au făcut cariere strălucite în sport și au reușit în viață! Manager și director de dezvoltare al Federației Române de Rugby.

În 2020 se vor împlini 40 de ani de rugby la Focșani!

În 2010, pe stadionul Tineretului, oamenii de rugby vrânceni organizau sărbătoarea a 30 de ani de când acest nobil sport era reprezentat la Focșani prin echipa de seniori Hidrotehnica. Înființarea primei echipe de rugby la Focșani i s-a datorat directorul de atunci al fostei – importante – Fabrici de utilaje pentru Industria chimică, FUPSICH, Ion Doldor. Conform propriei mărturisiri, directorul FUPSICh a fost chemat de autoritățile vremii să să susțină financiar echipa de fotbal. A refuzat, însă și-a oferit susținerea pentru echipa de rugby. Peste ceva timp, formația de rugby a fost preluată de de IELIF Vrancea, al cărei director, Liviu Huzună, era un împătimit al acestui sport. La sărbătoarea a 30 de ani de rugby la Focșani cei doi susținători ai echipei au fost la stadion și au spus povestea începuturilor acestui sport la Focșani.

Acum aproape zece ani, pe Tineretului a fost și un meci între veteranii începuturilor și anilor care au urmat și juniorii crescuți la școala întemeiată de Viorel Ion. Pentru veterani au jucat atunci Puiu Frăţilă, Constantin Răileanu, Lucian Nicola, Ionel Duţă, Ionel Săpunaru, Florică Pojar, Nicolae Neagu, Iosif Petrila, Toader Miloae, Victor Istrate, Lucian Stan, Romică Aroşculesei, Dorel Coman, Sorin Lazăr, Jan Pană, Ion Dascălu, Constantin Botez, Irimescu, Dorinel Drăgan, Stelică Grădinescu, Gabriel Ciochină, Dorinel Luca, George Stanciu, Dorinel Mihăilă, Viorel Ion. Adversarii lor, juniorii U 19 ai LPS, vicecampioni naționali, au jucat cu Borş, Alexe, Gorcioaia, Abageru, Nenciu, Duca, Nicolae, Hotnog, Pârvu, Cernat, Cloşcă, Tivdă, Mazăre, Paşcu, Nămoloşanu, Neacşu, Bucur, Antonescu, Paraipan, Postolache, Mastahac. A fost un meci pentru istorie, care avea să genereze ideea constituirii unei formații de veterani cu acte în regulă. Ideea avea să devină realitate în 2017.

Viorel Ion –un om care a trăit până în ultimele sale clipe prin și pentru rugby!

Povestea sărbătorii de 30 de ani de rugby la Focșani a fost sintetizată de Viorel Ion în câteva cuvinte memorabile: ”A fost momentul acoperirii golurilor din suflete”! Pentru omul sentimental și total dedicat, care a trăit prin și pentru rugby până în ultimele sale clipe, era nevoie să fie acoperite golurile din suflet. După aceea au apărut alte goluri pe care nu avea să i le mai acopere nimeni pentru că nu i s-a împlinit dorința de a reînființa o echipă de seniori la Focșani așa cum și-ar fi dorit! Avea, însă marile bucurii pe care i le-au adus elevii săi care au umplut rugbiul românesc, înclusiv echipele naționale de juniori și seniori, unde au dus calitate, valoare. Dar și echipe din străinătate, mai cu seamă din Italia și Franța, unde au onorat școala de rugby de la Focșani. În mai 2016, pe Ghencea, elevii săi s-au străduit, dar nu au reușit să-i ofere bucuria câștigării unui nou titlu național după cel din 2003! Antrenorul lor i-a urmărit de pe margine, obosit și bolnav, dar le-a fost alături în ceea ce a fost și pentru el ultimul meci oficial ca antrenior, iar pentru mulți dintre ei, ultimul meci oficial ca juniori ai LPS Focșani. Au evoluat atunci în finala Campionatului Național U 19, Alexandru Savin, viitor internațional de seniori, Ioniță Nistor, Răzvan Berbece, George Tătăruș, viitori internaționali U 23 sau componenți ai Naționalei Universitarea a României. Toți îi datorează intrarea în lumea rugbiului mare, toți și-au onorat mentorul. Și toți dau concretețe ideii de rugbist despre care am vorbit la începutul textului.

O școală de rugby cu performanțe impresionante!

Am la îndemână o sinteză făcută de conducerea Liceului cu Program Sportiv despre performanțele rugbiștilor, începând cu anii 2000. La echipe, este vorba despre un titlu de campioană națională la R 15 și unul la ONSS, de cinci titluri de vicecampioană națională și de șapte medalii națioale de bronz. Mai relevante decît medaliile sunt numele marilor rugbiști plecați de la Focșani. Voi da numai câteva pentru că sunt de mare notorietate printre cunoscătorii acestui sport: Costică Mersoiu, fost ani de zile căpitanul Naționalei de seniori a României, Dragoș Dima, internațional de seniori și jucător în Franța, Marius Antonescu, internațional și jucător în Franța, Ionel Badiu, internațional și jucător în Franța, Andrei Gorcioaia, internațional și jucător în Franța, Sergiu Ursache, internațional și jucător în Italia, Dănuț Botezatu, Daniel Ianus, Romeo Păun, Cătălin Răileanu, Eugen Ciuntu, Marius Chițu, Alin Alexe, Andrei Gaiță, Marian Gorcioaia, Claudiu Ciubotaru, Florin Frangulea, Sorin Frangulea, Ionuț Botezatu, Sergiu Puescu, Florin Anton și foarte mulții alții care au evoluat pentru România la Cupa Mondială sau la campionatele europene de juniori. La loturile naționale de seniori și tineret au jucat 11 rugbiști de la LPS Focșani, alți 52, la loturile de juniori. 27 au jucat sau joacă la cluburi din străinatate, iar 50 au fost promovați la echipe de seniori din campionatul intern. Practic, toți aceștia au fost formați de profesorul Viorel Ion și colegii săi de la catedra de rugby a LPS Focșani.

Prezentul este mult mai puțin prolific. Profesorii antrenori Romeo Păun și Cătălin Răileanu mențin, totuși la nivel bun, școala focșăneană, raportat la ceea ce se întâmplă în rugbiul romînesc. Au în loturile naționale, în acest moment pe Sergiu Puescu și Florin Anton!

Veteranii Vrancei fac continuă tradiția!

De la prima reunire a veteranilor rugbiului vrâncean până la constituirea oficială, la 4 septembrie 2017 a ”Rugby Club Old Boys Focșani ” au trecut șase ani. Dar și înainte de a avea certificat de naștere, ca și după aceea, echipa de veterani a rugbiștilor vrânceni a readus în atenție la Focșani, cu o echipă de seniori, care să reprezinte un model pentru tinerii rugbiști focșăneni. Veteranii au făcut schimb de activități și au jucat la Focșani și în deplasare cu echipe din Marea Britanie și Italia, au jucat în tradiționalele competiții interne ”Turneul corturilor”. Și au fost participanți la competițiile memoriale anuale organizate și cu echipe de jun iori în memoria lui Viorel Ion. Și care continuă tradiția rugbiului de calitate la Focșani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here