Primarul Iulian Nica a scăpat de arestul preventiv

0
870

Iulian Nica, primarul Orașului Panciu, a scăpat de arestul preventiv. Ieri, la Tribunalul Vrancea s-a judecat contestația formulată de el împotriva măsurii arestării preventive dispusă la finele săptămânii trecute de judecătorii Judecătoriei Panciu. Ședința de judecată a durat aproximativ trei ore iar la finalul acesteia, judecătorul cauzei a dispus măsura arestului la domiciliu pentru Nica. Soluția este definitivă și are o valabilitate de 30 de zile. În acest timp primarul nu poate părăsi domiciliul fără voie și nici nu poate lua legătura cu celelalte persoane cercetate în dosar, și nici cu martorii. ,

,,Respinge excepțiile invocate de contestatorul Nica Iulian, prin apărător ales, ca neîntemeiate. Admite contestaţia declarata de contestatorul – inculpat NICA IULIAN, împotriva Încheierii pronunţate de judecătorul de drepturi si libertă?i din cadrul Judecătoriei Panciu la data de 12.03.2020, în dosarul nr. 473/275/2020. Desfiinţează în totalitate încheierea contestată şi rejudecând pe fond: In temeiul art. 227 alin 1 si 2 C.p.p., respinge ca nefondată propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu privind luarea măsurii arestării preventive a inculpatului Nica Iulian. În baza disp. art. 204 alin 12 C.pr.pen. cu ref. la art. 202 alin. 4 lit. d Cod procedură penală dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul NICA IULIAN, pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la data de 18.03.2020. În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală măsura arestului la domiciliu constă în obligația inculpatului NICA IULIAN de a nu părăsi imobilul , fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza. În baza art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul NICA IULIAN, ca pe durata arestului la domiciliu să respecte următoarele obligaţii: – să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, după caz, ori de câte este chemat; – să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale cu suspecții:(…) cu martorii: (…). Atrage atenţia contestatorului-inculpat, asupra dispoziţiilor art. 221 alin. 4 Cod procedură penală, privitoare la înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, cu măsura arestării preventive, în cazul încălcării cu rea-credinţă a obligaţiilor impuse. În baza art. 221 alin. 9 Cod procedură penală, încredinţează supravegherea respectării de către inculpat a măsurii preventive a arestului la domiciliu și a obligaţiilor care îi revin pe durata acesteia, Biroului de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea – prin formaţiunea de poliţie competentă teritorial. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului NICA IULIAN de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 2 din 12.03.2020 emis de Judecătoria Panciu, dacă nu este reţinut, arestat în alte cauze Definitivă”, se arată în hotărârea instanței.

Reamintim că primarul Nica a fost reținut joia trecută, și arestat preventiv vineri, într-un dosar în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, delapidare, instigare la abuz în serviciu și altele, infracțiuni ce ar fi fost comise prin intermediul societății Primăriei Panciu, Duspi Serv. Anterior reținerii și arestării, procurorii de la Panciu și polițiștii care au dosarul în lucru au făcut percheziții la sediul primăriei și acasă la edil.

În același dosar a fost reținută, zilele trecute, și Ana Maria Tacu. Ulterior ea a fost pusă sub control judiciar. Conform informaţiilor primite de la anchetatori, în sarcina acesteia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu, delapidare şi fals intelectual.

Anchetatorii spun că faptele ar fi fost comise în perioada în care ea era directorul societăţii primăriei, în prezent funcţia fiind ocupată de o altă persoană, şi că sunt aceleaşi cu cele reţinute în sarcina primarului, întrucât ea nu ar fi făcut altceva decât să-l ajute pe acesta la comiterea infracţiunilor.

În total, în dosar, sunt cercetate nouă persoane, majoritatea angajate ale primăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here