GALERIE FOTO: Sportivi de poveste ai Vrancei – Ioan Paraschiv – Max!

0
780

De la Școala de muzică la fotbal, cu binecuvântarea fostului portar al echipei Germaniei, Emil Feilinger!

Monitorul de Vrancea a inițiat serialul ”Sportivi de poveste ai Vrancei”, cu și despre unii dintre cei mai titrați și mai valoroși sportivi vrânceni care trăiesc în Vrancea. Și care continuă să fie în sport. Sunt poveștile de viață, în general și de sport, în special, ale celor care au dat și dau substanță unui domeniu ce definește starea unei comunități cum este cea a Vrancei.

Serialul a început cu Povestea unei mari campioane a gimnasticii românești – doamna Mirela Țugurlan Danțiș, a continuat cu un alt mare campion, al artelor marțiale, Daniel Fusaru. În numărul de astăzi vă prezentăm povestea unui fost practicant al unui sport de echipă – fotbalul. Este Ioan Paraschiv, cu numele de scenă fotbalistică Max, așa cum a fost și este mai cunoscut de focșănenii care au urmărit, în timp, sunt mai bine de 13 ani, în care acesta a jucat la echipele municipiului, indiferent cum s-au numit acestea. Ioan Paraschiv a fost un jucător de certă valoare, ”cel mai bun portar produs de școala focșăneană de fotbal”, într-un timp în care era foarte greu să transferi. Dacă ar fost moda plecărilor așa cum este acum, ar fi prins transferuri importante, inclusiv afară”, așa cum l-a definit fostul său coleg de echipă și valoros conducător de joc, Ovidiu Rusu. Ioan Paraschiv, care este un mare stelist (foto), a jucat fotbal până la 53 de ani, când a promovat cu echipa Dumitreștiului în Liga a III-a, este un bun jucător de tenis de câmp și tatăl unui talentat tenisman U 14, Dragoș, pe care îl însoțește la turnee și îl asistă la antrenamente. Fire jovială, mereu cu replică, Ioan Paraschiv este un interlocutor cu care ai tot vorbi. Pentru că are ce spune și ce are spune într-o manieră spectaculoasă. Așa cum am mai întâlnit și la alți fotbaliști despre care am scris!

Așadar!

– Înainte de orice, de ce Max? Este un renume care, probabil, vă place din moment de v-ați numit firma pe care o administrați Maxicom.

– A fost mai întâi Manivelă. Tatăl meu a fost fotbalist la Focșani, în anii 60 ai secolului trecut, când l-a avut antrenor pe Valentin Stănescu. În echipă mai erau jucători cu același nume și, pentru diferențiere, pentru că era șofer, colegii i-au spus Manivelă. Și așa i-a rămas numele care mi-a fost dat și mie, când am ajuns la fotbal. La LPS, profesorul Theodor Passan a simplificat. Mi-a spus Manix, era un personaj dintr-un serial foarte urmărit pe atunci, Mannix. Mai târziu, colegii au simplificat și mai mult și așa am ajuns să mi se spună Max. Și îmi place să mi se spună așa!

Ce anume v-a dus spre sportul în care ați devenit o personalitate a Vrancei?

La început n-a fost sportul, ci muzica. Eram elev al Școlii de muzică, la clarinet. Când eram în clasa a șaptea, Emil Feilinger, îl știți lucra la Vinexport, dar fusese portarul Naționalei Germaniei, a înființat un centru pentru pentru copii și a început să lucreze pe stadionul din bariera Mărășești cu copiii, pe cartiere. M-am dus și eu, cu copiii din Obor, care erau cei mai mulți.

Ați început cu Feilinger. Cine v-a mai îndrumat pașii în sport, cine v-a construit de la copilul talentat până la personalitatea care ați devenit?

– Feilinger m-a pus portar, probabil că a văzut la mine calitățile postului în care jucase și el și portar am rămas. Vremea aceea m-a făcut să trag spre fotbal, pentru că Emil Feilinger ne-a dus să jucăm amicale cu echipe ale unor mari forțe ale fotbalului – Steaua, Dinamo. Deci primul meu antrenor el a fost. Apoi am dat examen la Liceul Sportiv, unde examinator la probele sportive a fost dom profesor Gavrilă. Celebrul nea Bidu! În liceu am avut norocul să lucrez cu profesorul Theodor Passan, fost internațional, unul dintre fotbaliștii emblematici ai Focșaniului. Un amănunt de culoare: domnul Passan era prieten cu Dan Spătaru, cu care fusese coechipier la Sportul Studențesc și care venea des la Focșani. Așa l-am cunoscut, iar la nunta lui Puiu Siru, unde Dan Spătaru a fost naș de cununie, am fost cavaler de onoare. Frumoase amintiri…

– Care a fost drumul în cariera sportivă?

– În clasa a 12-a, am trecut de la juniorii Liceului la Dinamo Focșani care promovase în Divizia B, după care am plecat în armată și am devenit jucătorul Otopeniului. În 1979 m-am întors la Focșani și de la Dinamo, unde l-am avut antrenor pe Aristică Ghiță, am trecut la Unirea, împreun ă cu Titi Rusu, Florin Gîngă, Sorin Galan, Pompi Iordache, Nicolae Naca. S-a format atunci ceea ce îmi permit să numesc generația de aur a fotbalului focșănean! În 1991, într-o conjunctură de forță majoră, am plecat la Unirea Brăila, unde am debutat într-un meci cu marea echipă a Stelei, cu care am făcut 1-1. Am jucat acolo un an, după care m-am întors la Focșani din motive familiale și m-am retras din fotbalul de performanță. Am făcut școala de atrenori, am atrenat portari la juniori. Am jucat la județ, la Dumitrești, cu care am promovat în Liga a III-a. Am revenit în fotbal pentru băiatul cel mare care dorea să mă vadă jucând!

– Dacă nu ați fi făcut sportul în care v-ați ilustrat atât de pregnant, ce alt sport v-ar fi plăcut să faceți?

– Tot fotbal! Mi-ar fi plăcut și tenisul, pe care-l joc de plăcere și la un nivel bun. Și la care merg des cu Dragoș, băiatul meu, care participă, la turnee, cu rezultate care mă mulțumesc.

– Aveți alți doi băieți care se ocupă de sport…

Păi, cam da! Ionuț este arbitru de fotbal, iar Vlăduț este student la Educație fizică și sport și joacă baschet la Laguna București. Sportul este un fel de blazon al familiei.

– Înseamnă că datorați ceva sportului…

– Cum să vă zic. Fotbalul mi-a cam fărâmat picioarele, dar îi datorez spiritul de disciplină, care m-a ajutat mult în viață, un tip de educație frumoasă, seriozitatea. Și faptul că mă ține tânăr, că m-a învățat să fiu competitiv în ceea ce fac. Inclusiv – sau mai ales, în afacerea cu mare mă ocup!

– Mulțumesc, Ioan Paraschiv – Max, sănătate și succes în toate!

Surse foto: facebook Ioan Paraschiv, facebook Ionuț Paraschiv, facebook Theodor Passan, facebook Cristi Florin Purcățreață, facebook Vlăduț Paraschiv, facebook Ioan Paraschiv, Rafael Vidrașc, facebook Azmintiri dein Fotbalulo Vrâncean, facebook Sxport.ro, facebook Trifan George.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here