ULTIMA ORĂ! Majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă carantina: ÎNCHISOARE pentru fals în declarații; măsuri pentru IMM-uri și pentru plata șomajului tehnic!

0
1632

Premierul Ludovic Orban, aflat în izolare la Vila Lac 2, a prezentat măsurile luate noaptea trecută în ședința de guvern:

Măsuri pentru sprijinirea ministerelor direct implicate în lupta împotriva Covid-19

 Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane de lei, pentru susținerea centrelor de carantină.

Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu suma de 100 de milioane de lei, pentru a putea susține activitatea ministerului și pentru a putea asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru diverse structuri din cadrul MAI.

– Am luat decizia de a susține mai mult activitatea Unifarm, pentru a fi mai eficientă în derularea achizițiilor necesare.

Măsuri pentru sprijinirea angajaților și angajatorilor

 – Am luat măsuri necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

– Garantăm credite pentru investiții, dobânda este subvenționată în proporție de 100%, garația funcționează pentru 90 la sută din credite, pentru cele de sub un milion de lei, și de 80% pentru cele de peste un milion de lei.

– Asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde.

– Trebuie să le asigurăm angajatorilor rambursarea sumelor pe care le-au plătit pentru plata concediilor.

Guvernul va asigura plăţile pentru şomaj tehnic

 – O altă decizie importantă este aceea de a asigura plata șomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul bugetului de șomaj. Practic, am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară, utilizându-se cazurile de forță majoră.

Modificări aduse Codului Penal

 – Am luat o decizie importantă de modificare a Codului penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. În cazul în care comit un fals și nu spun din ce țară vin, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoare.

Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina sau măsurile dispuse de autorități, trebuie să știe că i se va întocmi dosar penal.

– Datoria Guvernului este să apare sănătatea cetățenilor, vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă regulile.

Este introdusă o nouă infracțiune, omisiunea de a da date. În cazul în care în cursul unei anchete, cineva nu dă informații complete, se consideră că este o omisiune și, în această situație, se poate constitui dosar penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here