Măștile din bumbac NU protejează împotriva coronavirusului!

0
5417

Este o perioadă grea, o perioadă anevoioasă pentru tot mapamondul, însă românii nu au uitat să fie solidari. Unele ateliere de confecții s-au oferit să facă măști din bumbac pe care să le ofere gratuit fie tuturor focșănenilor, fie pensionarilor. Din păcate, există și unii care speculează, profită de naivitatea cetățenilor și cer între 10 și chiar 40 de lei pentru o mască. Ceea ce trebuie reținut este că măștile din bumbac NU protejează împotriva coronavirusului! Sunt bani aruncați în vânt!

Am vorbit cu un medic epidemiolog și am aflat următoarele:
La măști, partea exterioară trebuie sa fie dintr-un material impermeabil, care să nu permită pătrunderea picăturilor sau aerosolilor. Momentan există măști în 3 straturi ce protejează mai mult de praf. Recomandate sunt cele în 5 straturi care protejeză și de particulele umede.
Măștile lucrate în orice confecție trebuie sterilizate, altfel nimeni nu garantează că chiar cei care le lucrează nu sunt un posibil pericol și nu răspândesc chiar ei virusul covid-19. Trebuie gândită sterilizarea la rece cu produse aprobate de ANMDMR
(Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România).

Procedura cu sterilizare la rece este anevoioasă și nu știu dacă mai este aprobată în condițiile date. Există, desigur, varianta sterilizării la autoclav, la o temperatură de 120 grade. Măștile de bumbac, cu legături de prindere din elastic, nu pot fi băgate la autoclav/ nu pot fi fierte. Pentru acest tip de măști nu există aviz epidemiologic și nici un alt aviz care să ne ajute să înțelegem cât de bine protejați suntem sau, dimpotrivă, cât de vulnerabili.

Astfel, aveți grijă ce și de unde achiziționați! Este o perioadă dificilă, o perioadă la care suntem cu toții puși la grea încercare, însă este bine să discernem între cei ce fac afaceri pe disperarea noastră și cei care chiar vor într-un mod util să ajute fără să profite financiar de noi. Înțeleg și îngrijorarea privind situația economică, dar sănătatea trebuie mereu pusă pe primul loc!

Trebuie folosit un material impermeabil cu un nivel ridicat de rezistența la penetrarea sau contaminarea cu fluide și microorganisme. Două din cele 3 starturi trebuie sa fie un material nețesut, o pânză pe bază de polipropilenă rezistentă la bacterii.
Cele mai recomandate sunt cele cu protecție FFP3, care protejează 100%, dar și cele cu FFP2 sunt bune. Dar în lipsa celor cu filtru de protecție se pot folosi maștile cu polipropilenă.

Bumbacul nu este impermeabil! Nu uitați, protejați-vă părinții și bunicii, ei sunt cei mai vulnerabili. Aveți grijă să evitați contactul cu gura, nasul, ochii. Spălați-vă cât mai des cu apă și săpun. Evitați spațiile aglomerate. Păstrați distanța de cel puțin 1 metru!

Vrânceni, mai bine izolați, decât intubați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here