GALERIE FOTO: Sportivi de poveste ai Vrancei – Daniel Fusaru!

0
416

Locul II este egal cu primul pierzător. Doar campionul rămâne în istorie!”.

Monitorul de Vrancea a serialul ”Sportivi de poveste ai Vrancei”, cu și despre unii dintre cei mai titrați și mai valoroși sportivi vrânceni care trăiesc în Vrancea. Și care continuă să fie în sport. Sunt poveștile de viață, în general și de sport, în special, ale celor care au dat și dau substanță unui domeniu ce definește starea unei comunități cum este cea a Vrancei.

Serialul a început cu Povestea unei mari campioane a gimnasticii românești – doamna Mirela Țugurlan Danțiș, și continuă cu un alt mare campion, al artelor marțiale, Daniel Fusaru, care este și antrenor al secției de karate a CSM Focșani 2007. Sensei Daniel Fusaru este constructor de caractere, elevii săi devenind la rândul lor sportivi care au câștigat și câștigă medalii de aur, argint sau de bronz la campionatele sau cupele mondiale, europene sau naționale. Sportivi ce au devenit sau devin performeri și în viața de dincolo de sport! Daniel Fusaru este greu de prins în tipare, dar într-o negociere intrebări – răspunsuri devine agreabil. Este un orgolios pentru că se știe valoros și cere elevilor săi să lucreze conform unei devize de învingători. Povestea, pe larg, a lui Daniel Fusaru poate fi un scenariu de film. Astăzi ne vom opri la povestea pe scurt a lui Daniel Fusaru.

Așadar!

– Ce anume v-a dus spre sportul în care ați devenit un mare campion?

Povestea mea începe în 1991. Fiind un copil sensibil, dintotdeauna mi-am dorit să-mi depășesc condiția, să devin puternic mental și fizic, să reușesc. Am mers la karate!

– Cine v-a îndrumat primii pași în sport, cine v-a construit de la copilul talentat până la personalitatea care ați devenit?

– Mi-am gasit DO-ul – calea, sub îndrumarea lui Sensei Aurel Giurgea, cel care m-a descoperit, care m-a format și m-a susținut timp de șase ani, din 1991 până în 1997 când am plecat în Anglia. Și dânsul era la început. Când am mers eu la sală Sensei avea centura maro. Cred că a văzut în mine ceva și și-a dorit să realizeze prin mine ceea ce poate nu a realizat dânsul. Poate chiar m-a văzut ca un frate mai mic sau poate chiar copilul său, așa cum mă uit și eu azi la ai mei. Chiar dacă în sală erau elevi mai avansați, în 1995 am fost primul și singurul lui elev care promova examenul de centură neagră în fața unei comisii din Marea Britanie! Am reușit în 4 ani să ajung la centura neagră. Acolo de unde Karate-ul abia incepe!

– Care a fost drumul în cariera sportivă?

– Am început în 1993 când am mers la Campionatul Mondial de karate. Îmi aduc aminte că aveam centura verde și, la kumite – partea de luptă, fiind 126 pe categorie, am mers la kata și m-am clasat între primii 16. Excepțional pentru Sensei, dramă pentru mine. Eu trebuia să fiu pe podium, Imnul se cantă numai pentru campion! In 1995 am cîștigat Campionatul Național de karate FRAM, kata și kumite, la fel ca și în următorii doi ani. În 1997, în octombrie, am plecat la Campionatul Mondial în Anglia unde am devenit vicecampion la kata. Bine, dar nu excelent! Eram primul pierzător! Am rămas în Anglia, m-am antrenat 6 luni sub îndrumarea lui Sensei Colin Putt – KUGB /BSKU și am concurat pentru clubul englez din Plymouth. Într-o perioadă m-am antrenat singur într-un parc din Londra.

Am câștigat Campionatul Mondial în 1998, 1999, 2000, mi-a fost acordat titlul de ”THE LEGEND/most promising competitor ever”! Am luptat și am concurat în continuare la Karate Shotokan, Wadokai, Kempo. Am fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv în clasa a III-a și am primt titlul de Maestru Emerit al Sportului. Cluburile la care am fost sportiv sau antrenor – CS Aiko Focșani, CS Aiko București, Plymouth, CS Unirea Focșani, CS Dinamo București, CSM Focșani 2007.

– Care sunt personalitățile ce v-au marcat cel mai profund pe acest drum?

– Dintre personalitatile care m-au marcat …. Shihan Aurel Pătru, Președintele SKDUN/Shotokan Karate Do of United Națions este una dintre persoanele care m-au influențat în activitatea mea. Apoi, Sensei Frederico Tavares, Sensei Hirokazu Kanazawa, o legendă a karate-ului mondial la al cărui stagiu am participat, Sensei Colin Putt și Sensei Gerry Breeze –Anglia, Sensei Zweiss – Germania, Sensei Gunter-Germania, Sensei Trotta – Italia, BillyBlanks –USA Tae Bo, Sensei Mihai Hanga, Sensei Alin Moldoveanu, Sensei Alexander Hevesi –Austria, Sensei Lucian Baroiu, Sensei Marian Pătru, Sensei Viorel Burlan –pionierul artelor marțiale din Vrancea, etc.

– Dacă nu ați fi făcut sportul în care v-ați ilustrat atât de pregnant, ce alt sport v-ar fi plăcut să faceți?

– Dacă nu aș fi făcut karate mi-ar fi plăcut să joc fotbal sau tenis de camp. Joc în timpul liber și mă descurc.

– Din ceea ce sunteți ca personalitate a Vrancei, ce îi datorați sportului?

– Datorez karateului totul! Sunt tată a doi băieți minunați, Alexandru si David și soț al unei persoane minunate, Daniela, tot sportivă. Sunt fratele cel mai mare al Anei Maria – instructor de dans în cadrul CS Satori Focșani/Urbhanize by Ana Maria Caraiman și al lui Adrian, fost fotbalist. Deci o familie de sportivi. Și sunt antrenor, Sensei, frate, prieten, tată și mamă pentru aproape a 100 de copii minunați din Focșani. Urmează să reactivez secțiile din București, Anglia, Spania și Franța .

– V-ați fi văzut făcând – sau v-ar fi plăcut să faceți altceva decât sport?

– Pe plan profesional mi-ar fi plăcut să activez mai mult ca jurist, mediator. În prezent sunt antrenor al CSM Focsani 2007, secția de arte martiale, Presedinte CS Satori Focșani, Manager – SKDUN România, instructor sportiv la Academia Națională Bodyguard, Garda de corp – close protection APAP – ARPP – ANB, antreprenor – la început.

– Care este crezul dumneavoastră de sport și de viață?

Pentru mine locul II este egal cu primul pierzător. Doar campionul rămâne în istorie. No pain no gain – nici o muncă fără plată. Muncim și plătim cu lacrimi, sânge și sudoare. Educația prin sport formează Oameni, făurește caractere, minte sanatoasă în corp sănătos. Dacă vrei să reușești trebuie să te depășești pe tine însuți. Lupta este cu tine! Să devii în fiecare zi o versiune a ta mai bună decât ai fost ieri. Este ușor să ajungi în vârf, este mai greu să te menții acolo!

Mulțumesc, sensei Daniel Fusaru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here