Pentru a preveni şi limita apariţia infecţiilor cu noul coronavirus, reprezentanţii spitalelor din Focşani s-au conformat situaţiei de urgenţă decretată de preşedintele României, astfel că atât în curtea Spitalului Militar „Dr. Alexandru Popescu” Focşani, cât şi în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” Focşani au fost amplasate, încă de ieri, puncte de triaj, în care personalul medical va primi câte două persoane.
În interiorul cortului, persoanelor le va fi luată temperatura, după care vor trebui să completeze un chesionar în care sunt întrebaţi, printre altele, dacă vin din zonele cu transmitere comunitară a COVID-19, sau dacă au intrat în contact cu persoane posibil infectate.
În situaţia în care starea de sănătate a celor care se prezintă la aceste puncte de triaj, nu ridică suspiciuni în ceea ce priveşte o posibilă infectare cu COVID-19, atunci fiecare va fi direcţionat către cabinetele medicale la care au nevoie.
„S-au temporizat, și pe alocuri sistat, controalele medicale”
Luni, atmosfera de la Spitalul Militar Focşani era liniştită. Nimeni nu intra în interiorul spitalului până când nu trecea prin punctul de triaj amplasat în exterior. Măsura a fost adoptată astfel încât infectarea cu COVID-19 să fie prevenită şi limitată. Cortul militar în care se efectuează triajul este dotat cu două paturi pe care se pot aşeza pacienţii sau aparţinătorii cărora li se face rău, două măsuţe la care urmează să fie completate chestionarele şi termometre cu care este luată temperatura fiecărui cetăţean care se prezintă la spital.
Unele controale medicale au fost amânate şi chiar sistate, acolo unde a fost posibil acest lucru. „Pentru prevenirea și limitarea apariției infecțiilor cu COVID-19, s-au dispus măsuri pentru limitarea programului de lucru a personalului, îndeosebi cel administrativ, acolo unde a fost posibil, ca o consecință a limitării contactelor cu publicul. S-au temporizat, și pe alocuri s-au sistat, pentru anumite categorii de pacienți, controalele medicale. Pentru persoanele care necesită îngrijiri medicale, s-a dispus instalarea unui punct de triaj în care pacienții vor completa un chestionar, li se va lua temperatura, după care vor fi îndrumați către cabinetul medical sau compartimentul pentru Primiri Urgențe”, a spus col. Sorin Ivan, managerul Spitalului Militar „Dr. Alexandru Popescu“ Focşani.
Cei doi medici epidemiologi de la Spitalul Militar vor colabora cu Direcţia de Sănătate Publică Vrancea. „Personalului medical i se va acorda sprijin și din partea personalului administrativ pentru îndrumarea pacienților către punctele medicale de interes ale acestora. Ne-am evaluat capacitățile din spital în ceea ce priveşte spațiile, stocurile de materiale și medicamente și suportul logistic, astfel încât, dacă se dispune prin eșaloane superioare, vom putea acţiona în consecinţă. Printre măsurile pe care le-am luat, se află şi acelea de sprijinire a DSP-ul cu cei doi medici epidemiologi din cadrul unității noastre sau cu personal medico-sanitar la solicitarea acestora”, a mai spus col. Sorin Ivan.
Accesul aparţinătorilor a fost limitat şi la Spitalul Judeţean
Din discuţiile purtate marţea trecută cu Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Judeţean Focşani, am aflat că accesul aparţinătorilor a fost limitat încă de pe data de 7 martie, ca o primă măsură de prevenire a răspândiri virusului COVID-19. Tot atunci, managerul ne spunea că în spital există spaţii special destinate pacienţilor posibil depistaţi pozitiv cu acest virus: „Deja am adoptat planul de măsuri pentru prevenirea şi limitarea transmiterii infecţiei cu noul coronavirus, COVID-19, şi l-am discutat acum cu medicii şefi de secţii şi cu asistenţii şefi, pe etape. Toţi suspecţii care intră în România sunt monitorizaţi, iar cei de la graniţă ţin legătura cu toate DSP-urile din ţară. De pe data de 7 martie, până pe cel puţin 31 martie, cu posibilitatea de prelungire, am limitat accesul aparţinătorilor în spital, măsura fiind luată în urma unei hotărâri date la nivel naţional.”
La acel moment se punea problema suplimentării numărului de paturi pe secţia de Terapie Intensivă şi aceea a limitării internărilor programate dacă acestea nu contituiau o urgenţă medicală. „Recomandările Ministerului, deocamdată, sunt următoarele: limitarea internărilor programate; respectarea unor protocoale de colaborare cu secţiile de Boli Infecţioase, DSP-uri, ISU şi aşa mai departe; pregătirea spitalului pentru îngrijiri critice oferite pacientului; mărirea numărului de paturi în Terapie Intensivă acolo unde este posibil – la momentul actual avem 37 de paturi pe secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Focşani, şi utilizarea echipamentului de protecţie pentru că acum s-au făcut nişte ghiduri cum trebuie să fie echipaţi asistenta, infirmirea dar şi medicul”, mai săpunea atunci managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ Focşani.
Rezerve pentru bolnavii de COVID-19 şi puncte de triaj
Ieri, în jurul orelor prânzului, erau montate cele două corturi în care urmează să se facă triajul persoanelor care se vor prezenta la Spitalul Judeţean din Municipiul Focşani. În cazul pacienţilor conformaţi cu COVID-19, managerul ne spunea, în cadrul aceleiaşi discuţii avute la începutul săptămânii trecute, că la nivelul Spitalului „Sfântul Pantelimon” Focşani s-a dispus amenajarea unor rezerve atât pe secţia de Boli Infecţioase, cât şi în alte secţii din cadrul unităţii spitaliceşti.
„Noi avem deja rezerve constituite şi la Boli Infecţioase şi pe alte secţii din spital, de asemenea, ne-am făcut aprovizionarea cu dezinfectant, am cumpărat măşti, din păcate la 3 lei bucata, pentru că nu găsim mai ieftin, avem şi măşti FPP 2 şi FPP 3, cele cu filtre cu carbon care au un grad mult mai mare de protecţie. De asemenea, programările pentru bolnavi vor fi amânate şi se rezolvă doar urgenţele”, a conchis managerul.
Luni seară, Constantin Mîndrilă a făcut câteva precizări cu privire la corturile de triaj amplasate în incinta Spitalului Județean de Urgență Focșani: ,,De mâine dimineață corturile vor fi funcționale și dotate cu aparatură corespunzătoare, unul pentru triajul epidemiologic adulți, altul pentru tirajul epidemiologic pentru copii. Se vor face ture de 12/24 de către asistenți de triaj din spital și din cadrul UPU în funcție de adresabilitate. În ambulatoriu se vor lua aceleași măsuri de triaj epidemiologic la nivelul fiecărui cabinet medical, inclusiv pentru internările de zi.Toate aceste măsuri au fost incluse într-o procedură la nivelul spitalului care va fi obligatorie pentru toți angajații unității.”
Mesaj de la Minsiterul Sănătăţii!
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii, una dintre instituţiile care se ocupă de informarea corectă a populaţiei cu privire la pandemia COVID-19, există un comunicat de presă prin care ni se comunică următorul lucru: „Pentru evitarea aglomerărilor de la camerele de gardă şi unităţile de primiri urgenţe din spitale recomandăm cetăţenilor să contacteze cu prioritate, telefonic, medicul de familie, în cazul în care suspectează infectarea cu noul coronavirus. Eventuala prelevare de probe se va face la domiciliu persoanei, sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică. ”
Am încercat să aflăm mai multe detalii despre starea de urgenţă şi măsurile concrete luate la nivelul judeţului nostru şi de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, însă directorul instituţiei, Cătălin Graur, ne-a spus că toate informaţiile cu privire la acest lucru vor fi comunicate de acum înainte STRICT de Prefectură.