Un craniu de dinozaur de dimensiunea unui colibri, descoperit în chihlimbar

0
31
Amber with the skull of the tiny bird Oculudentavis that is 99 million years old, nearly perfectly preserved inside, is seen in a picture released March 11, 2020. Lida Xing/Handout via REUTERS. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă din China, Statele Unite şi Canada a descoperit craniul unui dinozaur de mici dimensiuni, conservat într-un fragment de chihlimbar cu o vechime de 100 de milioane de ani, informează joi Xinhua. Chihlimbarul, descoperit în nordul Myanmar, ar proveni din perioada Cretacicului târziu. Craniul, găsit în fragmentul de chihlimbar măsoară aproximativ 14 milimetri lungime, are un cioc ascuţit, dinţi şi orbite mari ale ochilor, a precizat joi şeful echipei de oameni de ştiinţă, Xing Lida, profesor asociat la Universitatea de Geoştiinţe din China. ”Judecând după dimensiunea craniului, dinozaurul putea fi mai mic decât cel mai mic colibri, Mellisuga helenae, care are 5,5 centimetri lungime şi cântăreşte 1,95 grame”, a explicat Xing.

Printre membrii echipei care a făcut descoperirea se numără Luis Chiappe de la institutul pentru studiul dinozaurilor din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Los Angeles, Statele Unite, şi Ryan McKellar de la Muzeul Saskatchewan din Canada.

Descoperirile lor, care sunt semnificative pentru cercetarea evoluţiei animalelor mici, au fost publicate miercuri în jurnalul ştiinţific Nature.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here