CJE Vrancea: Informarea elevilor cu privire la Coronavirus și măsurile propuse pentru actorii implicați în procesul educațional!

0
231

Considerând numărul ascendent de cazuri Coronavirus în România, Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a decis amânarea evenimentelor care urmau să se desfășoare în luna martie, realizând toate activitățile de reprezentare a elevilor prin intermediul instrumentelor online. Astfel, reprezentanții elevilor vrânceni solicită ferm elevilor și părinților tratarea situației privind suspendarea cursurilor cu responsabilitate și seriozitate, subliniând că această perioadă nu trebuie interpretată drept o vacanță. Pe această cale, în contextul asigurării siguranței elevilor, nu recomandăm frecventarea cluburilor private de tip afterschool care au decis să își continue activitatea, în ciuda recomandărilor emise de autoritățile competente.

De asemenea, dorim să salutăm inițiativa Ministerului Educației și Cercetării de a organiza cursuri online și de a dezvolta mecanisme de comunicare și resurse educaționale deschise, însă atragem atenția asupra lipsei incluzivității educaționale, considerând că sute de copii nu au acces la internet. Totuși, ținem să apreciem implementarea eficientă a acestei măsuri în Colegiul Național “Al. I. Cuza”, în cadrul căruia au fost realizate începând cu ziua de marți clasele online prin intermediul aplicațiilor Google Classroom și Skype. Astfel, incurajăm toate cadrele didactice să profite de această perioadă pentru a-și dezvolta competențele digitale în contextul procesului instructiv-educativ și de a implementa aceste oportunități în clasele care fac posibilă comunicarea online pentru toți elevii colectivului respectiv.

Dat fiind că ne aflăm într-o situație care solicită seriozitatea și responsabilizarea cetățenilor, recomandăm atât elevilor, cadrelor didactice și părinților, cât și tuturor vrâncenilor respectarea indicațiilor privind limitarea răspândirii COVID-19. Pe această cale, este necesară informarea constantă din susrse sigure, precum paginile oficiale ale Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Atragem atenția autorităților publice cu privire la decontul transportului elevilor navetiști, considerând că majoritatea navetiștilor și-au achiziționat abonamentul la inceputul lunii martie și nu vor avea posibilitatea de a-l utiliza din cauza suspendării orelor de curs. Ținem să menționăm că abonamentul este lunar și nu poate fi folosit pentru luna viitoare, motiv pentru care solicităm acordarea integrală a decontului transportului în baza Statutului Elevului articolul 11 litera c) dreptul de a beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, pe baza de abonament, în cazul în care nu pot fi scolarizati în localitatea de domiciliu, în conformitate cu prevederile legale in vigoare. În urma consultării cu elevii navetiști din județul Vrancea din luna ianuarie, Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a constatat că majoritatea elevilor primesc un procent de 20-25% din suma totală. Astfel, considerând situația elevilor cu posibilități financiare reduse, tragem un semnal de alarmă și solicităm elevilor să sesizeze cazurile în care este refuzată decontarea integrală a transportului.

Nu în ultimul rând, facem un apel către conducerile tuturor unităților de învățământ din județul Vrancea de a dezinfecta clădirile în care se vor relua activitățile educaționale și de a realiza un plan concret de renovare a grupurilor sanitare, având in vedere situația precară cu care ne confruntăm în teritoriu precum toaletele în curtea școlii, lipsa hârtiei igienice și a săpunului, respectiv a igienizării constante și corecte. Ținem să menționăm că asigurarea sănătății elevilor vrânceni trebuie să reprezinte o prioritate pe tot parcursul anului școlar, nu doar în situații de criză.

Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, structura de reprezentare a nevoilor și drepturilor elevilor vrânceni, își asumă continuarea activității de reprezentare a elevilor vrânceni în perioada suspendării cursurilor și informarea constantă în mediul online cu privire la responsabilitățile acestora în calitate de beneficiari primari ai educației, respectiv de cetățeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here