Vrânceanul Andrei Alexandru Jelea, medaliat din nou la Olimpiada Internațională de Matematică pentru Studenți

0
1204

Andrei Alexandru Jelea, tânărul focșănean care anul trecut s-a întors cu medalia de aur de la competiția internațională de matematică, a reușit să ne umple inimile de mândrie și la ediția din acest an a prestigiosului concurs. Andrei a făcut parte din grupul de studenți care au reprezentat Universitatea Politehnică din București la cea de a 14-a ediție a South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students (SEEMOUS), unde a obținut medalia de argint. Competiția a avut loc în perioada 3-8 martie 2020, la Salonic, Grecia și a fost găzduită de Școala de Matematică a Universității Aristotel din Salonic.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul UPB, studenţii de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti au obţinut patru medalii, una de aur şi trei de argint: medalie de aur a obţinut Ştefan Cristian Popa, iar medalii de argint Andrei Alexandru Jelea, Radu Mustăţea şi Andrei Săceleanu. Echipa a fost condusă de asist. univ. dr. Alexandru Negrescu de la Departamentul de Metode şi Modele Matematice, Facultatea de Ştiinţe Aplicate.

Conform upb.ro, la concurs au participat 58 de studenţi care au reprezentat 11 universităţi din Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord şi România. În același timp, mulți studenți talentați din Albania, Argentina, Bulgaria, Columbia, Cipru, Grecia, Iran, Israel, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Rusia, Serbia, Turcia și Ucraina au avut ocazia să-și împărtășească pasiunea și dragostea pentru matematică, informează site-ul Universității Politehnica din București.

Vă amintim că anul trecut, la ediția a 13-a a Olimpiadei Internaționale de Matematică pentru Studenți din Bulgaria, Andrei a ocupat primul loc pe podium, obținând medalia de aur. Andrei Jelea studiază în prezent matematica în anul II la Universitatea București, dar în paralel, este student și la Politehnică – Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Focșăneanul Andrei Alexandru Jelea a fost elev la Colegiul Național Unirea Focșani, unde dragostea pentru matematică i-a fost insuflată de profesorul Dan Popoiu, care i-a fost și diriginte și profesor. „Era un copil retras, dar care a studiat mult mai mult. Îmi cerea cărți de matematică și le studia cu mare interes și plăcere. Începând din clasa a 7-a, a participat la toate concursurile interjudețene și la olimpiade. Era un elev cu o inteligență peste medie și foarte ambițios. Drept dovadă că are ambiție să ducă în paralel două facultăți și asta nu ne face decât să fim mândri de el și să ne facă bucurii. Îmi dovedește că rezultatele obținute pe timpul liceului nu au fost în zadar“, a spus anul trecut profesorul Dan Popoiu.

Te întrebi de multe ori cum arată un astfel de om cu „o inteligență peste medie”, așa cum îl descrie profesorul Dan Popoiu. „A beautiful mind” aș spune eu, amintindu-mi de celebrul film. Vom fi uimiți să constatăm că nu e nici pe departe genul de tânăr tocilar, așa cum suntem tentați să ni-l imaginăm, ci mai degrabă extrem de calm, degajat și elegant; stăpân pe felul cum „împacă” simultan, egal și cu succes, cele două facultăți „de greutate”.

Dacă ne referim la pasiunea pentru sport în aer liber, Andrei nu e cu nimic diferit de tinerii alături de care pune la cale câte o partidă de fotbal ad-hoc, în poiana din fața casei de la bunici. Singura diferență stă în faptul că Andrei Jelea e unul dintre puținii oameni care în viața de zi cu zi se întorc imediat la matematică, pentru că simt că nu ar putea trăi altfel. Unul dintre puținii oameni pentru care matematica e acea lume dificil de descris, inefabilă, stăpânită de întrebări, ezitări, mirări, eșecuri, intuiții și emoții nemăsurate.

Se spune că la formarea unui om intră în joc, în egală măsură, ereditatea, mediul și educația. La Andrei, ereditatea și-a spus clar cuvântul prin moștenirile fizice, intelectuale, morale și de personalitate. Iar mediul și educația, venite de la familie și școală, părinți și profesori, au avut cu siguranță un rol la fel de important. Așa că, alături de felicitările și urările de succes pe care i le adresăm lui Andrei Alexandru Jelea, ne îndreptăm admirația spre cei lângă care acest tânăr remarcabil s-a format și le mulțumim că ne fac mândri și nu lasă speranţa să se risipească în aceste vremuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here