Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis, luni, închiderea şcolilor şi grădiniţelor în perioada 11 martie – 22 martie, a anunţat premierul interimar Ludovic Orban. „Am luat decizia (…) de suspendare a cursurilor în învăţământul preuniversitar pe o perioadă limitată, cu posibilitate de prelungire, în funcţie de evoluţiile care apar. E vorba de perioada 11-22 martie, inclusiv. Este o măsură cu caracter preventiv”, a spus Orban. El a afirmat că la baza acestei decizii au stat mai multe consideraţii. „Primul argument e legat de o creştere estimată a riscului de intrare în ţară a unor persoane care vin din zone cu o largă răspândire a epidemiei. Avem informaţii despre foarte mulţi cetăţeni români care în momentul în care au aflat din presă, anterior emiterii deciziei guvernului italian, despre posibilitatea închiderii Lombardiei, şi-au făcut bagajele şi se pare că mulţi au pornit spre România”, a afirmat Ludovic Orban.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a precizat în aceeaşi conferinţă că măsura suspendării cursurilor de referă la toate unităţile de învăţământ, fie ele de stat sau private. „Această măsură se referă la toate unităţile de învăţământ preuniversitar, fie de stat, fie învăţământ particular. Este vorba despre unităţile de învăţământ preşcolar, adică grădiniţe, primar, gimnazial, liceal şi postliceal. Toate unităţile de învăţământ preuniversitar”, a spus ministrul.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat luni că decizia suspendării cursurilor în instituţiile de învăţământ superior se ia de către universităţi, în baza autonomiei universitare.
Recuperarea cursurilor, hotărâtă după ce se va vedea evoluţia situaţiei
Referitor la clasa pregătitoare, Monica Anisie a spus că înscrierile în învăţământul primar continuă, acestea putându-se face online. „Vom lua măsurile în aşa fel încât dacă este necesar vom prelungi calendarul”, a arătat ministrul. Întrebată de ce s-a decis suspendarea cursurilor în învăţământul preuniversitar începând de miercuri, Anisie a spus că s-a luat această hotărâre pentru a lăsa posibilitatea părinţilor de a găsi soluţii să-i ţină pe copii acasă. „Comitetul a luat această decizie, nu MEC, să facem această precizare că nu MEC putea să ia decizia suspendării cursurilor, ci numai Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a luat această hotărâre pentru a lăsa posibilitatea părinţilor de a găsi soluţii pentru a ţine elevii acasă, copiii să rămână acasă cu membrii familiei sau alte soluţii. Nu puteam să luăm decizia de astăzi pe mâine şi să lăsăm o posibilitate părinţilor de găsi soluţii să nu rămână copiii singuri acasă”, a susţinut Monica Anisie. Ea a spus că recuperarea cursurilor va fi hotărâtă de-abia după ce se va vedea evoluţia situaţiei.
Alte două cazuri confirmate, o femeie din Râmnicu Sărat și un bărbat din București
Încă două cazuri de infecţie cu coronavirus au fost confirmate luni în România, informează Grupul de Comunicare Strategică, numărul persoanelor depistate pozitiv ajungând la 17. Este vorba despre o femeie de 73 de ani din Buzău şi bărbat de 60 de ani din Bucureşti. O femeie în vârstă de 73 de ani din municipiul Râmnicu Sărat, sosită din oraşul italian Rimini la începutul acestei luni, a fost luată duminică seara cu izoleta şi internată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, cu simptome specifice infectării cu noul coronavirus.
Marcel Vela: Se suspendă transportul rutier și feroviar înspre și dinspre Italia
După ce, în noaptea de duminică spre luni, autoritățile de la București au anunțat „suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu 9 martie ora 12,00 până pe 23 martie ora 12,00”, luni seară, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că se vor suspenda, începând din data de 10 martie, transporturile rutiere şi feroviare către Italia şi din această ţară către România. „Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia, începând cu data de 10 martie, ora 12,00 până în data de 31 martie, ora 12,00, ora României”, a declarat Vela, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
El a mai spus că operatorii de transport rutier care efectuează curse care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.
„Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12,00, până la data de 31 martie 2020, ora 12,00. Operatorii feroviari au obligaţia de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care vor veni din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această printr-o declaraţie pe proprie răspundere la urcarea în tren”, a spus Vela. El a mai precizat că operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.
Toate magazinele vor trebui să dezinfecteze cărucioarele și să ia măsuri pentru evitarea aglomerării
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că unităţile de alimentaţie publică vor trebui să dezinfecteze cărucioarele şi să ia măsuri pentru evitarea aglomerării. „Se aprobă instituirea obligaţiei pentru unităţile de alimentaţie publică, de exemplu hypermarket, supermarket, market, magazine de cartier etc., de a lua măsuri în privinţa dezinfecţiei frecvente a suprafeţelor expuse: cărucioare, balustrade, coşuri de cumpărături, clanţe de uşi, butoane de la lifturi, grupuri sanitare etc. şi instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat în toate spaţiile comerciale. Această măsură se va implementa pe baza recomandărilor Ministerului Sănătăţii în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei hotărâri”, a spus Vela, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Instituţiile publice și private vor analiza posibilitatea ca angajaţii să lucreze de acasă
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că se vor transmite circulare către instituţiile publice şi private pentru analizarea posibilităţii ca angajaţii să lucreze de acasă. „Se vor transmite circulare către toate instituţiile publice şi private în vederea analizării posibilităţii desfăşurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispoziţiilor art. 108, 110 din Legea 53/2003, Codul Muncii, coroborat cu art. 2 din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, acolo unde este posibil”, a spus Vela, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.