Claudiu Ilie, un detectorist amator din comuna Cîmpineanca, a descoperit, miercuri, mai multe obiecte de factură celtică în pădurea de la Bagana, din Golești. Obiectele au fost donate Muzeului Vrancei, care urmează să realizeze expertiza și să le inventarieze. Au fost donate verigi din bronz, catarame (cu și fără ac de prindere), butoni din bronz, buton de prindere dintr-un colier din bronz. Claudiu Ilie nu este la prima descoperire, alte obiecte descoperite de el, precum două accele, monede turcești, fiind donate Muzeului Vrancei. Muzeograful Aurora Emilia Apostu de la Muzeul Vrancei ne-a spus că pădurea Bagana este cunoscută pentru descoperirile frecvente pe care le fac detectoriștii amatori în zonă.
De menționat că obiectele au fost descoperite la aproximativ 400 metri de drumul european E85. Obiectele descoperite acum vor fi înregistrate ca obiecte de îmbrăcăminte și podoabă de factură celtică descoperite întâmplător cu detectorul. „Sunt obiecte de factură celtică care au fost donate Muzeului Vrancei. Urmează să fie inventariate ca obiecte descoperite întâmplător cu detectorul”, a explicat arheologul de la Muzeul Vrancei. Nu sunt singurele obiecte de factură celtică descoperite în Vrancea, de altfel obiecte asemănătoare au fost și expuse în cadrul muzeului. Totuși, până acum, în județul nostru nu au fost descoperite urme ale conviețuirii de durată a popoarelor celtice, cum ar fi un mormânt celtic.
Descoperirile frecvente realizate de detectoriștii amatori în zonele care nu sunt înregistrate ca situri arheologice sunt mărturie că Vrancea are o istorie care așteaptă să fie scoasă la lumină. De aceea ar trebui realizată o campanie hotărâtă de cercetări arheologice în special în aceste zone unde au fost descoperite multe obiecte cu ajutorul detectoarelor de metal.
Sursa foto: Facebook/Claudiu Ilie