Dorina Băncilă, fost consilier juridic la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, este nemulțumită de desfășurarea concursului pentru ocuparea postului vacant de consilier juridic în cadrul IȘJ Vrancea. Dorina Băncilă activa ca și consilier juridic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea din octombrie 2016, însă pe 9 ianuarie 2020 i-a încetat detașarea, odată cu aplicarea Ordonanței de Urgență 1/2020, care prevede încetarea de drept a tuturor detașărilor de la instituții private la instituții de stat. „A trebuit să respect dispozițiile legale și am plecat înapoi la locul de muncă unde aveam încheiat un contract. La IȘJ Vrancea sunt din octombrie 2016“, ne-a spus Dorina Băncilă.
Pe 27 ianuarie 2020, IȘJ Vrancea a anunțat organizarea unui concurs pentru ocuparea postului vacant de consilier juridic, concurs care a avut loc în data de 24 februarie. „Anunțul publicat a fost inițial eronat, din neștiință sau neatenție. IȘJ Vrancea a publicat inițial că pentru promovarea probei scrise sunt necesare 70 de puncte obținute. În H.G. nr. 286/2011 spune clar că pentru posturile de execuție se cere un minim de 50 de puncte, iar pentru posturile de conducere minim 70 de puncte. La momentul respectiv am făcut această remarcă și le-am spus că nu este corect și atunci au schimbat acea dispoziție. Au fost făcute modificările, înainte de etapa de selecție a dosarelor“, a precizat Dorina Băncilă. La concurs s-au înscris 4 candidați printre care și Dorina Băncilă. Unuia dintre candidați i-a fost refuzat dosarul la etapa de selecție a dosarelor pe motiv că nu îndeplinește condițiile de participare, astfel că aviz favorabil au primit doar 3 candidați din 4. În urma probei scrise care a avut loc pe 24 februarie, Dorina Băncilă a obținut 65 de puncte, un alt candidat 59,5 puncte, iar cel de-al treilea 54 de puncte. Toți cei 3 candidați au fost admiși, așadar au trecut la următoarea probă, cea a interviului.
Pe data de 28 februarie, imediat după ce a fost susținută proba interviului, pe site-ul IȘJ-ului, deja apăruseră rezultatele concursului. Dorina Băncilă spune că ar fi vorba despre o primă încălcare a condițiilor de organizare și desfășurare a concursului. Aceasta susține că, în mod normal, trebuia pus la IȘJ câte un afiș cu fiecare etapă a concursului, respectiv cu perioada de contestații. „La proba scrisă am obținut 65 de puncte și am fost promovată, fiind pe primul loc, iar la interviu am obținut 81.16 puncte, astfel că am fost clasată pe locul 2 pentru că un alt candidat a obținut un punctaj final mai mare decât al meu. Practic, IȘJ și condițiile întrunite acolo trebuiau să afișeze pentru fiecare etapă a concursului câte un afiș privind desfășurarea probelor cât și perioada în care se pot depune contestațiile. ISJ a afișat direct rezultatul final pe data de 28. Contestațiile se depun în termen de o zi lucrătoare, asta înseamnă că dacă rezultatele au fost afișate pe 28 februarie, până pe 2 martie (care era următoarea zi lucrătoare), se puteau depune contestațiile. Eu am depus pe 28. Comisia de soluționare a contestațiilor, care este formată numai din juriști, trebuia să observe acest lucru și trebuia să lase termenul să curgă pentru că era dreptul oricărui candidat să depună contestații și abia pe 3 martie să soluționeze contestațiile înregistrare“, arată nemulțumită Dorina Băncilă. Aceasta spune că în calendarul și etapele concursului din anunțul 454/27.01.2020, nu se precizează nici o perioadă de contestații după susținerea interviului, acolo precizându-se că proba va începe pe 27 februarie la ora 10:00 și candidații vor avea minim 15 minute la dispoziție, iar rezultatele vor fi afișate pe 28 februarie la ora 09:00, fără să fie precizată o perioadă de contestație.
Înregistrarea interviului nu mai este!
În anunțul privind organizarea concursului, la sfârșit, este scris că examenul este monitorizat atât video cât și audio. În momentul în care a formulat o contestație, pe 28 februarie, i s-a spus că înregistrările nu se mai găsesc la IȘJ. „Eu am depus contestația pe data de 28, pe baza înregistrărilor, pentru că interviul a fost înregistrat. Știu că interviul a fost înregistrat. A venit informaticianul instituției, a instalat dispozitivele necesare, apoi, pe rând, am intrat la interviu. Pe parcursul interviului chiar mi s-a atras atenția să stau într-o parte, pentru că ei se uitau pe cameră, monitorizau și vedeau înregistrarea. Este dreptul meu să fac contestație, așa că am formulat-o pentru că nu am fost mulțumită. Ulterior am aflat că această înregistrare nu se mai găsește la IȘJ. Comisia de soluționare a indicat un articol în care spune că proba de interviu are loc pe baza înregistrării sau se consemnează în scris în anexă la raportul final al concursului întocmită de secretarul comisiei de concurs și semnează membrii acestuia și candidatul“, a relatat Dorina Băncilă.
Luni, pe 3 martie, Dorina Băncilă spune că a mers la IȘJ pentru a-i cere inspectorului școlar general, Dorin Cristea, documentele elaborate de comisia de concurs. „Luni, în jurul orei 14 am fost la inspectorat să solicit un drept al meu, de a vedea documentele elaborate de comisia de concurs sau de soluționare a contestațiilor. Am solicitat domnului general Dorin Cristea să-mi comunice documentele și nu a vrut. A spus că nu vrea. De față mai erau doamna Marchitan, doamna Dărmănescu și le-am spus că sunt martore la ceea ce spune domnul general. Nu este posibil! Este un drept al meu care este prevăzut în lege. Mi-a spus că nu este de interes public, însă nu este adevărat. Am formulat solicitarea în scris, am număr de înregistrare. Din punctul meu de vedere s-au comis foarte multe abuzuri. Nu știu din ce motiv nu s-a găsit înregistrarea. Luni am rămas siderată când am auzit că nu sunt înregistrările. L-am întrebat pe informatician și a spus că nu știe ce s-a întâmplat, că el a făcut tot ce ținea de el, dar ce s-a întâmplat între timp, nu mai știe, că în timpul interviului nu a fost prezent. Când Inspectoratul Școlar organizează atâtea concursuri, evaluări, nici nu m-am gândit că s-ar întâmpla așa ceva. Nu știu dacă au fost distruse, sau din neglijență, sau cu intenție, nu știu. Voi face o sesizare și la poliție pentru că eu ca și jurist trebuie să veghez la respectarea legii“, afirmă Dorina Băncilă.
De ce se organizează un nou concurs?
În cele din urmă, concursul pentru postul de jurist al IȘJ a fost anulat. Decizia a venit ca urmare a faptului că proba interviului nu a fost filmată și nici nu au fost consemnate în scris răspunsurile candidaților. Prin urmare, „conducerea instituției în raport cu cele constatate, a luat măsura anulării concursului și reorganizării acestuia conform procedurilor legale în vigoare”, se arată într-un comunicat al IȘJ Vrancea.
Să fie contestația doamnei Băncilă motivul pentru care concursul a fost anulat? „Cu atâtea încălcări, din punctul meu de vedere nu trebuia anulat tot concursul. Cel mult, proba interviului. La concursurile organizate de autorități, în situația în care apar diferite greșeli, întotdeauna instituția respectivă își asumă greșeala și se dă punctajul maxim. Beneficiul pe care mi l-ar da mie instanța, l-ar da și celorlalți candidați chiar dacă eu am vorbit în numele meu, însă la rezultatul final, eu voi avea punctajul maxim. Faptul că instituția nu are această probă, va răspunde pentru prepușii ei precum și comisia de soluționare a contestațiilor, dar și angajații care au fost implicați în concurs“ susține jurista.
„Nu este problema mea“, spune inspectorul general Dorin Cristea
L-am contactat pe inspectorul școlar general al IȘJ Vrancea, Dorin Cristea și acesta ne-a spus că nu a fost președintele comisiei și nu cunoaște situația, deci nu este problema dumnealui. Instalația pentru monitorizarea interviului a fost pusă la dispoziția comisiei, dar se pare că nu s-a dat drumul la filmare. În momentul în care comisia de contestații a venit și a văzut că nu sunt înregistrările, a recomandat suspendarea concursului. Legat de faptul că doamna Băncilă i-a cerut acestuia documentele elaborate de comisia de soluționare a contestațiilor, Dorin Cristea spune că nu este legal să le dea, decât la cererea instanței, în cazul în care doamna Băncilă va merge în instanță. „Nu eu am fost președinte, așa că nu cunosc situația. Nu este problema mea. Au fost juriști în comisie. Știu doar că nu au dat drumul la filmări. Au fost puse la dispoziție tot ce aveau nevoie, laptopul, camera și când au început interviul, comisia nu a dat drumul la filmări. În condițiile în care comisia de contestații a venit și a contestat acest lucru, pentru că eu nu am avut dreptul, au recomandat suspendarea concursului. Nu este o greșeală a instituție, pentru că instituția nu a avut comisie acolo. Comisia a fost străină. Doamna Băncilă îmi cere niște documente care sunt ale comisiei și nu am voie să le dau absolut nimănui, decât organelor de drept când mi se cer. Documentele de concurs nu se dau nimănui. Dacă doamna Băncilă se duce în instanță, numai la cererea instanței se dă dosarul de concurs. Cum să-i dau eu dumneaei fișele comisiei și tot ce au scrie ei acolo? Pe ce bază? Puteam să-i arăt doar lucrarea scrisă, dar trebuia să o ceară la contestații, imediat a doua zi, dar acolo a luat punctajul necesar și nu a cerut. Acum eu ce să-i dau?“, ne-a declarat Dorin Cristea.
„Întrebați conducerea“
Am contactat-o telefonic și pe Nicoleta Caloianu, președintele comisiei de concurs, consilier juridic la Instituția Prefectului Vrancea. Dacă generalul Cristea a spus că nu este problema lui, se pare că nu este nici a Nicoletei Caloianu. La întrebarea ce s-a întâmplat cu filmările, cu înregistrările de la proba interviului, aceasta ne-a rugat să întrebăm conducerea, pentru că nu s-a ocupat de tehnica din dotarea inspectoratului și nu are nimic de comentat. „Legat de faptul că nu sunt înregistrările de la proba interviului, vă rog frumos să întrebați conducerea. Eu nu am nimic de comentat. Nu eu mă ocup de tehnica din dotare de la IȘJ“, a declarat Nicoleta Caloianu. Am întrebat: oare s-ar fi aflat că nu sunt înregistrările dacă jurista Dorina Băncilă nu ar fi făcut contestație? Am primit următorul răspuns: „Păi bănuiesc că da. Logic! Cineva făcea contestație, vă dați seama!“, a încheiat Nicoleta Caloianu, președintele comisiei de concurs.
În aceste condiții, dacă inspectorul școlar general, Dorin Cristea, spune că nu este treaba organizarea acestui concurs, deși postul de jurist se află în organigrama IȘJ Vrancea, instituție a cărui șef este, iar Nicoleta Caloianu, președintele comisiei de concurs pentru ocuparea postului de jurist, spune de asemenea că nu este treaba ei să asigure tehnica de înregistrare, audio-video, atunci cine este responsabil?
O întrebare la care ar putea da un răspuns organele abilitate să cerceteze asemenea situații și să facă lumină în acest caz.